Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem adnak gyógyszert a raboknak?

Influenzások a sopronkőhidai börtön foglyai, de gyógyszert nem kapnak, az egyik rab felesége szerint.
A sopronkőhidai fegyház és börtönben tölti büntetését az a férfi, akinek felesége közölte lapunkkal: influenzajárvány dúl a börtön falai között, viszont a gyógymód a „pihenjen csak"-ból áll, gyógyszert gyakorlatilag nem kapnak a fogvatartottak.

– Ez az állítás rosszindulatú, s egész egyszerűen nem igaz – válaszolt a felvetésre dr. Nagy István főorvos, aki másfél évtizede felelős a fegyház és börtön egészségügyi ellátásáért. – A börtönben hétszáz elítélt tölti büntetését, ugyanakkor az elmúlt három hónap alatt maximum harmincan dőltek ágynak hőemelkedés, láz, influenzaszerű megbetegedés miatt. Járványról tehát eleve nem beszélhetünk, másrészt minden beteg megfelelő gyógyszeres ellátásban részesült.

A börtönben egyébként mindennap tartunk rendelést. Hétfőn például negyvenen jöttek különböző panaszokkal, de közülük csak egy beteg küszködött influenzaszerű tünetekkel. Kapott is láz- és fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt. Szükség esetén antibiotikumos kezelést is alkalmazunk. Hónapokkal ezelőtt influenza elleni oltást kérhettek a rabok: mindössze nyolcvanöten éltek ezzel a lehetőséggel.

– A sopronkőhidai fegyház és börtönben évente mintegy 15 millió forint értékű gyógyszert „fogyasztanak el" az elítéltek, akiknek egy fillérjükbe sem kerül az ellátás vagy a patikaszer – folytatta a főorvos. – Véleményünk szerint nem lehet panasz a börtön egészségügyi ellátó rendszerére: megtörtént, hogy az egyik sopronkőhidai rabon Budapesten végeztek koszorúér-tágítást, de akadt olyan is, akinek Svájcból kellett gyógyszert hozatnunk urológiai problémájára. S hogy akkor miért mondják a feleségnek, hogy nem kapnak gyógyszert? Talán azért, mert orvosság csak akkor jár, ha a közölt panaszok és a leletek szinkronban vannak egymással. Az objektivitást a két általános és egy fogorvos mellett öt szakorvos – pszichiáter, szemész, orr-fül-gégeorvos, röntgenorvos, illetve bőrgyógyász – garantálja.

Dr. Nagy István főorvos hozzátette: a börtönélet feszültségei, a bezártság, a társakkal kapcsolatos ellenérzések, olykor a kevésbé barátságos viszony óhatatlanul is pszichoszomatikus tüneteket – fej-, gyomor-, illetve mellkasi fájdalmakat – produkálnak.
„ A statisztika ugyanakkor azt mutatja, hogy tíz gyomorröntgen-vizsgálatból mindössze két esetben találnak orvosi kezelést igénylő tényleges elváltozásokat."

– A börtönben a hétszáz rab éves szinten 6300 orvos-beteg találkozót produkál. Volt egy olyan elítélt, aki két és fél éves börtönbüntetése alatt kétszázötvenszer jött el rendelésre különféle panaszokkal. A civil életben ilyenre nincs példa. Civil praxisomban szintén hétszáz körüli a nekem leadott tb-kártyák száma, de az orvos-beteg találkozó még a harmada sincs a fegyházban regisztráltnak – zárta a főorvos.

A sopronkőhidai fegyház és börtön egészségügyi ellátásában sok éven át tevékenykedett, nevének elhallgatását kérő nővér elmondta: a rabok között a gyógyszerek egyfajta „valuta" szerepét töltik be. El lehet cserélni cigarettára, kávéra, más egyébre. Ezért fordul elő, hogy sokan akkor is gyógyszert követelnek maguknak, ha azt nem támasztják alá a vizsgálati eredmények. Arra soha nem volt példa, hogy tényleges betegség esetén valaki ne részesült volna gyógyszeres kezelésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét előtti körkép

Sopronban néhány nappal húsvét előtt már teljes a dömping a különböző boltok polcain. Tovább olvasom