Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Nem adják el a bezárt iskolaépületeket

Und–Csapod–Újkér - Undon, Csapodon és Újkéren is megszűnt az általános iskolai oktatás. A települések azonban nem tervezik az épületek értékesítését, közösségi helyet alakítanak ki inkább.
Az alacsony gyermeklétszám miatt szeptembertől az undi, a csapodi és az újkéri diákok más településen tanulnak. Így az egykori iskolai épületek megüresedtek. A települések vezetőit arról kérdeztük, mi a tervük az üresen maradt intézményekkel.

– Terveink szerint az épületet Integrált Közösségi Szolgáltatóházzá építjük át – mondta el lapunk megkeresésére Guzmits Ferenc, Und polgármestere. – A pályázatot a hónap végéig kell beadnunk, bízunk benne, hogy még idén döntés születik.

A negyvenmillió forintos támogatáshoz húsz százalék önrész kell.

Az átalakítás után itt tarthatjuk meg a rendezvényeinket, de helyet kap a könyvtár, valamint az internetklub is. A település számos magyar és külföldi szervezettel áll kapcsolatban, így az ide érkező vendégeinket itt szállásolhatjuk el. A civil szervezetek pedig majd beköltözhetnek a mostani kultúrházba, így megfelelő körülmények között készülhetnek a fellépésekre.

Csapodon szintén nem gondolkodnak az iskola épületének eladásában. Sőt, az új funkciót már meg is találták.

– Itt működik az általános iskolások családi napközije, egyelőre kétszer öt főre kaptuk meg a működési engedélyt – tájékoztatott Kocsis László, a település első embere. – A diákjaink Fertőszentmiklósra járnak át tanulni. Az oktatás végén, két órakor, amikor hazaérkeznek, nevelők várják őket a buszmegállóban. A napközi keretében írhatják meg a leckéjüket, de részt vehetnek a szabadidős foglalkozásokon is. Igény szerint akár szombaton is nyitva lesz az intézmény. Azt várjuk ettől a lépéstől, hogy a fiatalok nem költöznek el tőlünk, mert munkát vállalhatnak, és tudják, gyermekeik jó körülmények között vannak. Igény szerint azonban bővíthetjük a napközit, azaz további diákokat is várunk.

Hettlinger Károly, Újkér polgármestere arról számolt be a Kisalföldnek, hogy még nem született döntés az épület sorsáról. Az azonban bizonyos, eladni nem fogják. Szóba került, hogy itt is könyvtárat vagy közösségi házat alakítanak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszes almanach a hazai erdészoktatásról

Sopron - Kétszáz éves a felsőfokú erdészképzés címmel jubileumi évkönyvet mutattak be az Erdészeti… Tovább olvasom