Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben az orvosok

Sopron - Egészségbiztosításban előbbre tartunk, mint Ausztria, ugyanakkor a hazai orvostársadalom nehéz helyzetbe került – derült ki az e témában tegnap rendezett nemzetközi fórumon.
Magyar és osztrák szakértők az egészségbiztosítás és a betegellátás időszerű kérdéseit vitatták meg tegnap a Pannonia M. Hotelben.

– Ausztriában a betegbiztosítás csak az akut betegekre vonatkozik, míg Magyarországon az ápolási esetek és az akut betegek is egy társadalombiztosítást élveznek – mondta lapunknak dr. József Dézsy egyetemi tanár, a bécsi Rudolfinerhaus kórház korábbi főigazgatója. – Ez utóbbi jobb szisztéma, mivel minél idősebbek vagyunk, az ápolási esetek száma úgy nő. Ausztriában viszont ennek következményeként a betegeket sokszor „áttolják" az akut ellátást biztosító kórházakba, mivel az ápolási eseteket a város vagy a tartomány finanszírozza, az akutakat pedig a tb. Ezt a szisztémát meg kell szüntetni. Ausztriában is nagy probléma egyébként a társadalom elöregedése: négymillió aktív tart el 2,2 millió nyugdíjast.

– Hazánkban közgazdasági nonszensz egy ennyire alulfinanszírozott egészségügyben minőségi ellátást hosszú távon nyújtani – mondta el a Kisalföldnek dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szintén részt vett a tapasztalatcserén. – A Biztonság és partnerség című programhoz sem rendeltek forrást. Sőt, deklarálták: a konvergenciafeltételek nyújtotta gazdasági keretek között óhajtanak előrelépést tenni, ami eleve lehetetlen dolog. Személyi oldalon egyrészt rendkívül nagyfokú az elöregedés: a háziorvosi kar negyede immár nyugdíj mellett látja el feladatát, másrészt az utánpótlás is hézagos, a fiatalok inkább külföldre készülnek. Egy felmérés szerint 65–70 százalékos a távozási szándék. Ezen csak az egészségügy nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése segíthet.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. andy reality 2008. október 30. 09:57
  „A soproni Erzsébet korházzal kapcsolatban lenne észrevételem, ami számomra furcsa még pedig az a tény, hogy pontosan milyen jogcímen tagadhatja meg egy orvos a felvilágosítást arra a kérdésre, hogyan törhet el egy 60 éves férfinak a válla, aki az osztályon tartózkodott, mint beteg egyéb belső szervi problémák miatt, ami nincs összefüggésbe, a korházba szerzet sérülésével. Én úgy tudtam a korházban gyógyítás, folyik, illetve tünetkezelés, ami időnként nincs összhangba a gyógyítással, de az a tény, hogy valaki úgy jön ki ill., hozzák a korházból, hogy még a meglévő betegségei mellé még tesznek hozzá, na ez már egy kicsit durva!
  Mélységes tiszteletem a nővérkék és ápolok felé, ellenben az orvosokról már nem tudnék hasonlóan beszélni, / illetve akinek nem inge ne vegye magára,/ szálljunk le a magas lóról és próbáljunk meg emberi hangnemben beszélni a hozzátartozókkal, ne játszunk azt / Én az orvos vagyok és engem az alja nép, meg se szólítson / és még sorolhatnám az észrevételeimet, de az túl menne mások megítélésén. Igaz emberek vagyunk, akik nem mentesek a hibáktól, de egy kis oda figyeléssel pár kedves szóval sokkal többre is vihetnék.
  Szeretném, ha a korház vezetése egy picivel több oda figyelést gyakorolna, tudom nagyon nehéz a gazdasági helyzete a mai világban, és ez eredményezhet sok- sok feszültséget, de ez ne befolyásolja a beteg ellátást, az ápolást, a gyógyítást.”
 • 48. té 2008. október 22. 14:47
  „sőt pityesz.."dúl a hálapénz uralma és a protekcióé"...hm, a hálapénz nem kötelező...a protekció...ha húsbolti eladó is a jó szomszédjána adja a legszebb húst vagy épp maga viszi haza, és a szimpla vásárló meg kapja,ami épp van...”
 • 47. té 2008. október 22. 14:40
  „egér pityesz...visszatérve a 15.reagálásodra...nincs egészségügyi végzettséged..hm, nekem van,sőt más is van...csak munkalehetőség nincs...és erről a Te, hősen védett kormányod tehet!!!!!!...ja és Tb-t nemcsak Te fizetsz....”
 • 46. Kis naív 2008. október 22. 13:00
  „45.

  Andersen már régen meghalt!!!”
 • 45. 45. 2008. október 22. 00:11
  „44.

  Egy normális, élhető ország. Szemben a mostani gyalázattal.”
 • 44. Tancs Kaszabell 2008. október 21. 15:39
  „Csak a tisztánlátás kedvéért !
  Az eü reform leginkább azért kellett, mert Antall-Boros-Horn-Orbán-Medgyessy nem mert korábban a "szenttehénhez" nyúlni, népszerűtlen lett volna. Gyurcsány megpróbálta, és ha sikerül neki, a fidesznek annyi... Tudta ezt Orbán, tett is róla, hogy ne sikerüljön. Még azon az áron is, hogy az orvosoktól elvette a vizitdíjat. Az eü privatizáció is addig volt téma a fidesznél, amíg ők voltak kormányon, csakhát túl hamar buktak, nem volt rá idejük. Most meg hallani sem akarnak róla. Majd 2010 után, ha nyernének...Tényleg mi lesz ha tényleg nyernek azon a vállasztáson?”
 • 43. soproni 2008. október 21. 12:51
  „Eü dolgozó! Tökéletesen igazat adok,de sajnos manapság mindenki örül,ha van munkája és arról nagyon sokan nem tehetnek,hogy csak 4 órásnak,illetve minimálbérre jelentik be őket a főnökeik(ha bejelentik) Szigorúbb ellenőrzésekkel talán ezek a problémák is megoldódnának.Arról ne is beszéljünk,hogy a munkavállalónak mennyi hátránya származik ebből.Táppénz esetén alig kap valamit és a későbbiek során a nyugdíj megállapításakor sem lesz túl kedvező helyzetben az az alkalmazott,aki után nem a ledolgozott órák alapján és a kifizetett munkabér után fizetik a járulékokat a munkaadóik(ha fizetik) .”
 • 42. egér pityesz 2008. október 21. 10:37
  „41.

  Nem állítottam soha, hogy minden eü. dolgozó korrupt. Tisztelet a kivételeknek! De ha csak egy harmada az, már az is nagyon sok, nem? Akit pedig jogtalan sérelem ér miattuk, annak már egy is nagyon sok.”
 • 41. Eü dolgozó 2008. október 20. 22:53
  „Egy kezemen megtudom számolni, hogy az elmúlt években hányszor fogadtam el betegtől vagy hozzátartozójától bármit is annak ellenére, hogy sok esetben tudtam, hogy az illető betegnek az egy hétre eső fizetése jóval magasabb mint az én havi bruttó bérem! Ha orvossal elküldte a beteg az 500 Ftot vagy egy bonbont esetleg kávét akkor elfogadtam, de másként nem!”
 • 40. egér pityesz 2008. október 20. 22:32
  „36.

  Már egyszer leírtam, hogy nem megyek az egészségügybe dolgozni, mert nincs olyan végzettségem. Másmilyen van - több is - azokat használva dolgozom.
  Emlékezetem szerint olyat nem írtam soha, hogy az eü. dolgozók a seggüket vakargatják. Pedig ha jobban belegondolok, ha viszket nekik, biztosan tenniük kell valamit.
  Nem sokallom a béreteket, hanem inkább keveslem. Jóval többet kellene az eü. dolgozóknak fizetni a jelenleginél, csak hát az van, hogy járni jár, csak nem jut.

  Azt azonban fenntartom, hogy dúl a hálapénz uralma és a protekciéó. Ezen kellen sürgősen változtatni!”
 • 39. Jean 2008. október 20. 21:00
  „Chrome 29. 31.
  Az általad leírtak egy normális kormány és egy normális ellenzék megléte esetén igazak. Csak nálunk - sajnos - mindkét feltétel hiányzik. És sajnos, az eljövendő szerepcsere után sem várható semmi változás. Jelenlegi honatyáinknak az acsarkodás fontosabb az országépítésnél, mondhatnak akármilyen hangzatos maszlagot.”
 • 38. load 2008. október 20. 20:53
  „35. Chrome
  Van még ötleted a vizitdíj fizetésére, mert ez sem működik?!
  A kormánynak nincs címe.
  De úgy gondolom, ezen a szinvonalon nincs értelme tovább folytatni a beszélgetésünket.”
 • 37. Eü dolgozó 2008. október 20. 20:43
  „32. soproni!
  Csak nem mindegy, hogy sok ember megkeresei a havi 150 - 200 - 500 ezret és éppencsak a minimálbér után fizeti be az adót, tb-t stb... Ez a nemmindegy!  Amíg volt vizitdíj addig is volt hálapénz! Mily érdekes ha az orvosnak valaki ad több 10 ezer Ftot vagy az ápolóknak, betegszállítoknak 500 - 5000 ezer Ftot azt mindenki természetesnek veszi! Csak az a nem természetes amit kötelezően fizetni kell!? Mellesleg minden nyugdíjas a havi nyugdíjához kapott havi 300 Ftot vizitdíjkompenzáció gyanánt amit azóta, hogy megszűnt a vizitdíj nem vontak vissza tőlük!

  Havi 94 ezer Ftért azért dolgozunk, hogy minden soporni és környékbeli embernek orvosuljuk a baját és nem a seggünket vakargatjuk. A fizetősünk lehetne magasabb ha minden magyar ember becsületesen bevallaná azt amit valóban keres! De ne vallja be mind, hanem csak a felét már akkor is több milliárddal több folyna az államkaszsába amiből lehetne építkezni, fejleszteni, fizetést emelni és itt nemcsak az eü-re gondolok! Amíg 24 órára kb 8 azaz nyolc ezer Ftot kapok és emberi életek vannak a kezeim, kezeink közt addig tessék elgondolkodni azon, hogy többet is kaphatnánk és több ember dolgozhatna mindannyiunk egészsége érdekében ha több adó és tb folyna be az államnak!”
 • 36. Eü dolgozó 2008. október 20. 20:27
  „14. egér pityesz!
  Ez évben szerencsére havi szinten netto 13500 Ft béremelésem volt! Az elmúlt években 1 kezemen megtudom számolni, hogy hányszor fogadtam el betegtől vagy a hozzátartozójától pénzt vagy bármi mást és az sem éri el összességében az 5 azaz öt ezer Ftot!!
  Mellesleg a Fidesz nem 98 és 2008 közt ígérte a 400%-ot hanem abban a 4 évben amíg ők "uralkodtak"!

  Gyere az eübe dolgozni és megtudod, hogy mennyit dolgozunk! Sajnbos azt nemlátod amikor az orvos a műtősnő a műtőssegéd az altatósok a 24 órás ügyeletből sok esetben 18 órát szinte egyhuzamban a műtőben töltenek. Tudod a kórházunkban éves szinten van kb 9000 - 10000 műtét és közel 100 ezer ambuláns beteg és akkor az egyéb fekvő osztályokról még nem is beszéltem! Végülis igazad van, nem csinálunk semmit és a seggünket vakargatjuk naphosszat! Nomeg tudod van egy sürgösségi sorrend nálunk és nem feltétlen azt a beteget vizsgálja meg az orvos aki előbb érkezett be. Prezse, tudom, mindenkinek a saját baja betegsége a legnagyobb, de volt olyxan, hogy behozták a mentő a súlyos, eszméletlen sérülteket és ők lette előbb ellátva és nem az aki a kötéscserére jött. Persze a kötéscserés beteg nem bírta felfogni, hogy az életmentés fontosabb az ő kötésénél! Ilyen esetben csak forditva kellene gondolkodni... Mivan ha téged vagy anyád, apád viszik be!? Akkor is előbb mást lássanak el és csak azután anyátokat??”
 • 35. Chrome 2008. október 20. 20:27
  „33. load

  Teljes mértékben elutasítom a hálapénz intézményét! Szerintem undorító és gyalázatos dolog. Nem véletlen, hogy a Kádár éra alatt terjedt el.

  Az orvosokat rendesen meg kellene fizetni, viszont aki elfogadja a hálapénzt, meg főleg aki kiköveteli, azt örökre el kellene távolítani a pályáról, de úgy, hogy akkor külföldre se mehessen. Előbb utóbb lenne rend, csak az első lépést kellene megtenni, a tisztességes bért megfizetni. De arra azt hiszem, még várhatunk egy ideig.

  A közös teherviselésre valóban nagy szükség lenne! Amikor a Fidesz volt kormányon, egyik remek húzásuk az volt, hogy a különféle kedvezményeket adókedvezmény formájában juttatták el az emberekhez, ezzel igyekeztek visszaszorítani a feketegazdaságot és növelni a közös terhet viselők arányát. Mi lett a vége? Az ingyenélők leszavazták őket, pedig már eurónk lehetne. Hát ez az, ami igazán bántja az igazságérzetemet.

  Vizitdíjat pedig igenis fizethet, aki még akar. Feladja az összeget csekken a kormány címére és ráírja a feladóvevényre, hogy vizitdíj. Ők persze majd azt csinálnak az összeggel, amit akarnak, de ez az összes többi bevétellel is így van.”
 • 34. load 2008. október 20. 19:32
  „32. soproni
  2008 április 1-től valóban úgy van, ahogy mondod.”
 • 33. load 2008. október 20. 19:30
  „31. Chrome 2008.10.20. 10:46

  ,,Arról, hogy az alkotmánybíróság milyen döntést hozott a népszavazás ügyében, gondolom szerinted sem a Fidesz tehet."
  Valóban nem, de hogy a törvény egyáltalán az AB elé került arról már igen.
  A 300 forintos vizitdíj meg nem a csillagos egekbe emelkedő árak logikája, hanem a közös teherviselés irányába tett lépésé.
  A jótanácsod, hogy aki vizitdíjat akar fizetni fizessen bátran, csacsiság.
  A vizitdíj automatákat elvitték a kórházi folyosókról, és ilyen címen egy fillért sem lehet a kórház hivatalaiban befizetni.
  Nincs rá törvény.
  Visszavonták.
  Ellenben korlátlan mértékben lehet hálapénzt fizetni.
  Ennek az orvosok által még méltányolható összege az egy tétel vizitdíj 200 szorosa. Ha ennél kevesebbet akar adni, még az a csúfság érheti az egyszerű halandót, hogy nem fogadják el.
  Nem akarok személyeskedni - ha nem akarsz, ne válaszolj - de ennek a logikája hogyan fér össze az igazságérzeteddel?”
 • 32. soproni 2008. október 20. 13:22
  „load!

  Akik nem fizetnek T.B.-t azoknak lehet,hogy van Taj kártyájuk,de úgy tudom ingyenes orvosi ellátásra,kórházi ápolásra,táppénz igénybevételére csak az érvényes kártyával rendelkezők jogosultak ,tehát csak azok,akik valóban fizetik a T.B.-t.”
 • 31. Chrome 2008. október 20. 10:46
  „30.
  load

  Abban teljes mértékben egyetértünk, hogy hazudni senkinek sem szabad/na/. Főleg nem hazugsággal választást nyerni.
  Arról, hogy az alkotmánybíróság milyen döntést hozott a népszavazás ügyében, gondolom szerinted sem a Fidesz tehet.
  Én a TB járulékot - nem is keveset - fizetők közé tartozom, éppen ezért bosszant nagyon, hogy még vizitdíjat is akartak fizettetni velem. Az viszont véleményem szerint az aktuális kormány tehetetlenségének ékes bizonyítéka, hogy 6 és fél év alatt sem tudta elérni, hogy az adó- és járulékcsalók fizessenek. Ha a vizitdíj logikáját követjük, akkor mindennek az árát a csillagos égig kell emelni, mert az impotens kormány képtelen beszedni az adókat és járulékokat, az árakat meg mindekinek meg kell fizetni. Bár ha belegondolok, végülis ez a tendencia. Azért remélem, nem adtam ötletet.
  Azt pedig továbbra is fenntartom, aki akar vizitdíjat fizetni, fizessen bátran. Ha az orvos nem fogadja el, küldje el a 300.- FT-ot Horváth Ágnesnek, biztosan jól jön most neki.”
 • 30. load 2008. október 20. 00:36
  „29. Chrome
  Azért azt ne felejtsd el, hogy Éger nagyon komoly támogatást kapott a március 9-i népszavazáshoz.
  A legnagyobb ellenzéki pártét, és személyesen Orbán Viktorét.
  Ennek a vitának szakmainak kellett volna lenni, de végig politikai volt, mert a célja deklaráltan a kormány elzavarása volt.
  Éger legfontosabb érvei ezek voltak:
  1. Nem költségvetési tétel, mert nem állami bevételt jelent, hanem az orvosokhoz, kórházakhoz folyik be.
  2. Jelentéktelen összeg.
  3. Csak az orvosok és a betegek bosszantására jó.
  Éger a népszavazás másnapján, de már a szavazás elött is kijelentette, ha a népszavazás eltörli a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, akkor ez az összeg nagyon fog hiányozni az alapellátásból (tehát nem jelentéktelen összeg), ezért a KÖLTSÉGVETÉS pótolja (tehát mégiscsak költségvetést érintő tétel).
  No, én azt gondolom, hogy hazudni nem csak a miniszterelnöknek, de az Orvosi Kamara elnökének sem szabad.

  ,,Aki úgy érzi, nem elég az a rengeteg adó és TB járulék, amit levonnak tőle, az még fizessen bátran továbbra is. Hol itt a probléma?"
  A probléma ott van, hogy 3,5 millióan fizetnek TB járulékot, és 10,8 millió TAJ kártya tulajdonos van.
  A 3 és fél millió járulékfizető fizeti az egész ország egészségügyi ellátásának költségeit. Őket jól leveszi az állam, a többi 6,5 millió meg röhög a markába, mert nekik tényleg ingyenes az egészségügy. Amikor kellett vizitdíjat fizetni, azzal az alkalmankénti 300 Ft-al ők is hozzájárultak az egészségügy költségeihez.
  Most már megint nem kell.
  Túladóztatva megint a 3,5 millió van.
  Itt a probléma.

  ,,De ha ennyire kellett nekik a vizitdíj, miért nem szavatak arra, hogy maradjon?"
  Lásd fent! (3,5 millió vs. 6,5 millió)”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérükért küzdenek a tűzoltók

Győr-Moson-Sopron - Egyre kilátástalanabbnak ítélik meg a tűzoltók a helyzetüket. Évek óta elmaradt… Tovább olvasom