Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Nehéz helyzetbe kerülnek a színházak

Sopron - Nehéz helyzetbe hozza 2010-től a színházak vezetését a napokban elfogadott új színháztörvény – fogalmazott Darvasi Ilona, a soproni Petőfi Színház színidirektora.
A parlament 221 igen és 155 nem szavazati arányban jóvá hagyta az új színházi törvényt. A tervezet egyes kitételeit, illetve hiányosságait látva, a törvény-előkészítés időszakában megalakult a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) – amelynek tagja a soproni és a győri színház is –, hogy az érintettek hallathassák ellenérveiket, módosító indítványaikat azonban figyelmen kívül hagyták.

– A színháztörvény 2010-es hatályba lépése után kedvezőtlen helyzetbe hozza a teátrumokat – fogalmazott Darvasi Ilona, a soproni Petőfi Színház színigazgatója. – Egyik nagy probléma, hogy alkalmazotti státust kell biztosítani a művészeknek. A foglalkoztatás járulékfizetési kötelezettségei azonban meghaladják a teátrumok anyagi erejét. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy minden színtársulat erőteljesen karcsúsodna, Sopronban is legfeljebb tizenöt szereplőt láthatna a közönség, minden darabban ugyanazokat. A mostani gyakorlat más: egy-egy társulat tagjai egy-egy szerepre szerződnek, számlás fizetéssel.

Darvasi Ilona soproni színigazgató. Fotó: Magasi
Darvasi Ilona soproni színigazgató. Fotó: Magasi

– Az előadások finanszírozásánál is több kérdést vet fel az új törvény, a kellő kidolgozottság hiányában – folytatta Darvasi Ilona. – Összegzésként megállapíthatjuk: 2010-től a szabályozás az eddiginél is jobban a kommersz felé hajtja a színházakat, amelyek a fizető nézők után kapnak állami támogatást. Így például nem lesz érdekünk, hogy a nyilvános főpróbákat továbbra is ingyen biztosítsuk a nyugdíjasoknak. Fenntartásra pedig ugyanannyit remélhetünk majd az államtól, mint amennyit az önkormányzat szán rá. Most tehát a tárgyalások korszaka következik, s csak bízunk abban: a hazai színházi élet a művészi színvonalat nem adja alább, bármilyen kedvezőtlen körülményeket is teremtsen az új törvény. Valamennyiünk s a nézők érdeke is, hogy a mostaninál még szorosabb együttműködésre törekedjenek az intézmények. Ebben viszont a soproni Petőfi Színház már élen jár a budapesti Turay Ida Színházzal és a Győri Nemzeti Színházzal közösen.

Olvasóink írták

 • 19. valaki13 2008. december 18. 21:07
  „Tisztelt Asszonyom!!4

  most olvasom a Helyi Témában, hogy a Pro Kultúra Nonprofit Kht lesz.

  Ez egy örömhír Önnek, ugyanis a Nonprofit Kht-k kötelesek nyereségüket alaptevékenységükbe visszaforgatni!!!

  Nyerges úrnál kérjen időpontot egy megbeszélésre - biztos eredménnyel jár!!!”
 • 18. kubizo 2008. december 18. 16:26
  „Fapofa (7.)
  Kimondta az igazságot, mindenből a politika folyik legyen az Edda koncert, vagy színházi előadás, engem az előadók politikai nézetei nem érdekelnek, ha arra lennék kíváncsi nagygyűlésekre mennék, hogy hallgassam a szánalmas senkiket.Három nagy ünnepünk van, néha március 15-n az az érzésem, hogy nem is Kossuth vagy Petőfi volt az események sodrában, hanem GY. vagy O. 362 napig hazudhatnak, legalább ebben a három napban fognák be, hogy az igazi hőseinkről emlékezhessünk, de nem, némelyik még arra vetemedik, hogy Széchenyihez vagy Battyhány Lajoshoz meri magát hasonlítani.Nem elég ezt hallgatni, még egy előadáson is azon elmélkedjek, ki kinek nyal.....”
 • 17. valaki13 2008. december 18. 10:28
  „Ha NY.F. nem szereti a színházat, miért ő a Pro Kultura Kht ügyvezetője???

  Neki nem az a dolga, hogy a kultúráéert dolgozzon Sopronban???”
 • 16. SAmu 2008. december 17. 21:21
  „Kedves valaki13!
  Mélységesen egyetértek a hozzászólásával, de a javaslata sajnos nem fog működni, mert Ny. F. - állítólag -nem szereti a színházat. Ha nem hiszi, érdeklődjön a korábbi és közeli munkatársainál....”
 • 15. valaki13 2008. december 17. 18:20
  „Tisztelt Asszonyom!

  Nem tudom, hogy még nem érzékelte-e - de gazdasági válság van! (jó önnek, ha ezt még nem kellett észrevennie).
  Az orszában ezre számra szüntek és szünnek meg munkahelyek, vesztik el emberek munkájukat, fizetésüket.

  A kultúra természetesen fontos dolog, de még van egy pár ugyan ilyen fontos területe az életnek.

  Egyébként pedig problémájával miért nem fordul a Pro Kultura Kht-hoz, s annak ügyvezető igazgatójához? Nyerges ferenc úrhoz. Ő biztosan tud valamilyen megoldást! Nem???”
 • 14. FREDDY/S 2008. december 17. 14:26
  „Mindenki, ha lehet, próbáljon a saját munkájának eredményéből megélni, mert az a tisztességes, nemde...”
 • 13. m 2008. december 17. 12:12
  „12. Ne sértődj meg, de amit itt egyesek műveltnek, a labdarúgáshoz nem sok köze volt. Én cseppet sem bánom, hogy nincs "élvonalbeli" csapat. Hidd el én is mennék meccse, (pl. remekül elvoltunk az SSE, Postás, SVSE, Matáv, SLC derbijein), de nekem hányingerem volt ezektől a műmájer buziktól. Viszont, ha Te tényleg szereted ezt a sportot, akkor egy alacsonyabb osztálybeli mérkőzésen is örömödet lelheted, sőt még be is férnél valamelyik csapatba, ha van két lábad.:-)”
 • 12. fcsoproni 2008. december 17. 11:15
  „Kivánom azt az érzést Önöknek, mikor Abdai Úr megigéri, hogy nyugodtak lehetnek a támogatás rendbe van. Aztán mikor a pénztárhoz járulnak jön az igérgetés és a végén rájönnek, hogy egy fillért sem kapnak.Lásd FC SOPRON. Nekünk már elvették a szórakozásunkat, Önök következnek. Nem kárörömből írom, csak az érzést minél többen tudják meg.”
 • 11. Telepathia 2008. december 17. 10:03
  „Kedves Ikona, ne sopánkodjon a soproni szinházzal kapcsolatso ügyben. Bizonyára ismeri a közmondást, hogy
  elégedetlen embert a sor is megbünteti. A jövő évi pénzügyi megélhetési váltságra készüljön fek, a sznházzi munkatársai nadrágszíjat huzza jobban össze.Minden területre sporolás jellmző Az önkormányzat által kapott 150 millióból, takaritson meg 50 milliót és adja vissza a városnak. A szinjázi jegyek és bérletek bevételéből oldja meg a hiányt. Sopronnak és a többi városnak is elfogadható áron kell szinházi társulat. Önmérséklésre és önvizsgálatra van elsősorban szükség.”
 • 10. SAmu 2008. december 16. 21:34
  „Súlyos tévedés a képaláírás!!! Mivel D.I. nem "soproni színigazgató", hanem a Soproni Petőfi Színház igazgatója, budaőrsi levélcímmel.
  Soproni színigazgató szerintem az a személy lehetne, aki itt él a városban , tehát soproni levél - és lakcíme van és nem luxusterepjáróval haknizik Buda.... és Sopron között alkalmanként.
  Én erre a személyre várok.... Lehet, hogy hiába...”
 • 9. SAmu 2008. december 16. 21:12
  „Eddig is - a sokat vitatott Hamlet (de nekem mégis tetszett!) kivételével - a kommersz fele ment a színház, többségében máshol lefutott darabok mennek. Pl.: A legutóbb itt "bemutatott" Indul a bakterház premierje már a múlt év novemberében volt Pesten. (Forrás: Turay Ida Színház honlapja).
  Nyugdíjas láthatta ennek a főpróbáját? (válasz: egy sem, mert annyira bejáratott a darab, hogy nem is volt főpróba!).
  Mi van Csurka legjobb drámájával, melynek jelmezei akár egy bolhapiacról is beszerezhetőek lettek volna?
  Ki hiszi el azt a nyilvánvaló dezinformációt, hogy "anyagi okokból lett elhalasztva". Miért nem mondják meg az igazi okot? A darab egyébként az antiszemitizmussal is konfrontálódik, lehet , hogy itt kell kereseni az okot ?

  Az említett T.I.magánszínházzal ellentétben a soproni Petőfi óriási állami, önkormányzati támogatással mŰködik, holott ugyanazok a darabok, ugyanazokkal a színészekkel futnak. Szerintem :így lehet a magánszínházat közvetve közpénzekből is támogatni.
  Tessenek már megnézni a T.I. Színház, no meg a Madách honlapját is , sok ismerőssel és ismerős darabbal találkozhat a soproni színházbarát....”
 • 8. thurvj97 2008. december 16. 20:25
  „A Színidirektor Asszony lerója háláját a nagy másfélméteres előtt. Akárcsak Simont hallanám.(Az alpolgármestert gyengébbek kedvéért!)Páratlan duett lenne, ha ők ketten lépnének fel.Tökéletes volt az alakítás, de hiányoltam egy igazi dakota viccet a végén.”
 • 7. fapofa77 2008. december 16. 19:57
  „Szinidirektor Asszony! Már csak a szinház átpolitizálása hiányzik a kedves nézőknek / bár a legutóbbi darabjukban tettek erre irányuló lépéseket./ A szinháza attól fog kiürülni. Jövőre én visszaadom a tízegynehány-éves N-bérletemet. És, mivel a város kultúrális életét kezdi áthatni egy számomra nem szimpatikus politikai "doh", még a komolyzenei koncertekre is máshova megyek inkább. Nekem a kultúra ne közvetítsen politikát, műveljen, szórakoztasson. A politikai alpáriságnak sajna nem ezek az ismérvei...”
 • 6. egy.velemeny 2008. december 16. 19:31
  „aZ BIZTOS KIHÚZZA A SZINHÁZAT MAJD A PÉNZÜGYI VÁLSÁGBÓL, HA A FŐRÓBÁKAT A NYUGDÍJASOKNAKNAK NEM IINGYEN ENGEDIK MEGNÉZNI!!!

  EZ EGY NAGYON JÓ DÖNTÉS!!??
  (ÍGY BIZTOS LESZ PÉNZ MÉG ELEGÁNS KALAPOKRA IS!!!)”
 • 5. fcsopron 2008. december 16. 19:07
  „Most legalább megtudják a nagy urak,hogy mijen szörnyü mikor nem járhatnak szinházba és elveszittik a szorakozásukat, UGY MINT TETTÉ A SOPRONI VÁROSATYÁK SOK SOK EZER FOCI SZURKOLÓVAL (FC-SOPRON)”
 • 4. kertész 2008. december 16. 18:19
  „"Sopronban is legfeljebb tizenöt szereplőt láthatna a közönség, minden darabban ugyanazokat." Miért ,most nem így van ?Nemcsák itt.ott, amott,ha kell drámai ,ha kell komikus,ha kell énekes színész.Legközelebb ha a Hófehérke és a hét törpét játszák ő lesz a Hófehérke.Egy társulat álatlában a saját szerződött színész gárdájával oldja meg a feladatát,ez nem újdonság.”
 • 3. egy.velemeny 2008. december 16. 17:51
  „pro klutura=pro kultura”
 • 2. egy.velemeny 2008. december 16. 17:50
  „Nem kell majrézni -majd a pro klutura megoldja a gondot!!!

  Nem????

  Elvégre miért van???”
 • 1. FREDDY/S 2008. december 16. 17:48
  „Az esélyegyenlőséget minden területen biztosítani kell, jóban is meg rosszban is, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három perc alatt lett kész a Tűztorony

Sopron - A Handler Nándor Szakképző Iskola faipari tanműhelyében hétfőn Králik Tibor igazgató… Tovább olvasom