Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Néhány centin függ a harang

Sopronban repedést fedeztek fel az evangélikus templom 3,6 tonnás harangjának a nyakán.

Kattintson a képre >>
Az ország legnagyobbjai közé tartozó, életveszélyessé vált harang javítása mintegy négymillió forintba kerül.

– Valószínűleg anyagkifáradás miatt állt elő ez a helyzet – fogott a repedés felfedezésének történetébe Gulácsi János pécsi toronygépészeti technikus. 

 – A 3,6 tonnás harang az üzemeltetés során  bármikor leválhatott volna a rögzítő nyaktól, s áttörve az 52 méter magas torony falát, kirepülhetett volna az utcára.  Egy ekkora harang ma körülbelül harmincmillió forintba kerül.

– Ám ezúttal szerencsénk volt – folytatta Gulácsi János –,  a napokban a templom négy harangjából kettőnek elromlott a hajtószerkezete, s ezek javításakor szemlét tartottunk a toronyban. Így vettük észre a harminc centiméteres körhosszú harangnyak mintegy kilencven százalékát kitevő repedést. A szó szoros értelmében tehát alig néhány centi bronz fogta a lezuhanástól a 3,6 tonna súlyt. Azonnal leállíttattuk az evangélikus templom harangozógépeinek használatát. A javítás előkészületeként fent a magasban olyan erős állványzat, biztonsági pillér megépítésére van szükség, amely elbírja a Hősök harangját. A leemelést követően új koronát – nyakat – kell önteni, azt megmunkálni, a régivel kicserélni. Mindez legalább százhúsz napi munkát jelent.

Gulácsi János elmondta még: évente több mint kétszáz harangot vizsgálnak át. Négy évtizedes tevékenységük alatt az országban hat ilyen jellegű hibát fedeztek fel a harangok rendszeres karbantartása során. Egy Baranya megyei település templomában tíz éve le is szakadt egy többmázsás harang, emberéletben szerencsére nem esett kár. Sopronban a Tűztorony óraszerkezetéért és az evangélikus templom harangjainak hibátlan működéséért felelnek. Tavaly még nem találtak semmi hibát az érintett harangon. 

A 3,6 tonnás harangot a soproni Seltenhofer cég gyártotta 1926-ban, köpenyén az  I. világháború 245 evangélikus hősi halottjának neve olvasható.

– A munkálatok ideje alatt az istentiszteleteket rendben megtartjuk – tudtuk meg Kebelei Ferenctől, a soproni egyházközség felügyelőjétől. – Templomunk négy harangja közül biztonsági okok miatt csak a legkisebbet, az ötmázsás Miatyánk harangot szólaltatjuk meg a sérült harang leemeléséig. Az első felmérések alapján a helyreállítás költségei megközelítik a 4 millió forintot.

– A soproni katolikus templomok harangjairól az elmúlt hónapokban teljes körű történeti és műszaki állapotfelmérést készíttettünk – mondta érdeklődésünkre Horváth Imre városplébános. – Ennek során hajszálrepedéseket fedeztek fel a Szent Mihály-templom nagyharangján, azért azt nem is használjuk. Felújításáról a komoly anyagi vonzatok miatt egyelőre nincs szó.

A református templom lelkésze, dr. Vladár Gábor tájékoztatása szerint a Deák téri templom 303 kilogrammos harangjának műszaki állapotát is rendszeresen megvizsgálják. Ez idáig problémára utaló jelet nem találtak rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út Soprontól ©opronig

Akár történelminek is nevezhető az a kapcsolatfelvétel, ami a napokban jött létre a megyei soproniak és a horvátországi ąoproniak között. Soprontól ©opronig valamivel több mint három óráig tartott az út.
A Sopronban élő Krizanits István és Ragats Róbert civil kezdeményezésként a horvátországi ©opronban élők felkeresésére indult. Tovább olvasom