Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Negyvenmillióval csökkentett költségvetés

A kormányzati intézkedések negyvenmillió forinttal csökkentették a Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthona éves költségvetését. A megyei önkormányzat támogatásával ugyanakkor megteremtették a felnőttkorba ért fiatalok gondozásának feltételeit.
A sérült kiskorúakat ellátó s a megyei önkormányzat által fenntartott soproni intézmény a maga nemében egyedülálló a megyében.

– A megszorító kormányzati intézkedések éves költségvetésünket tíz százalékkal, negyvenmillió forinttal karcsúsították – mondta dr. Baikó Erzsébet, akinek igazgatói megbízását idén további öt évre meghosszabbították. – Ilyen körülmények között – a megyei önkormányzat minden nagyvonalú támogatása ellenére is –, költségcsökkentő lépéseket kellett megtennünk. A dologi kiadások szűkítése mellett átszervezésekre került sor. A törvényi előírásoknak megfelelően megszüntettük az osztályvezető-ápolói státuszokat, amelyeket nővérekkel töltöttünk be, valamint a kisegítő részlegnél (a mosodánál, a konyhai személyzetnél, az adminisztrációnál és a műszakiaknál) kilenc helyet érintő létszámleépítésre kényszerültünk. Jelenleg hetven nővér gondoz száznyolcvan ápoltat.
Ellátottjaink között egyéves éppúgy akad, mint a már felnőttkorba lépett fiatal.

Ez utóbbiak gondozási feltételeinek megteremtése a megyei önkormányzat támogatásával történt meg, a szülők és az intézmény alapítványának hozzájárulásával. Ugyanakkor az intézmény továbbra is készen áll a kiskorúak bentlakásos fogadására.

– A zsúfoltság megszüntetése érdekében a nővérszálló helyiségeiből is lakóotthonhoz hasonló egységet hoztunk létre, így teljesült az ellátottak számára kötelezően előírt hat négyzetméteres lakóterület – folytatta dr. Baikó Erzsébet igazgató. – A fenntartónak, a szülőknek és a támogatóknak nyílt nap keretében fogjuk bemutatni az új lakóegységet. Ez jó alkalom lesz szakmai programunk ismertetésére is, amely intézményünk ezen részének fejlesztőközponttá történő emelését célozza meg. Szándékunk szerint további két lakóotthon kialakítására nyújtunk be pályázatot.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képdigitalizáló segíti a bűnüldözést

A Soproni Rendőrkapitányságon tegnap mutatták be lapunknak azt a kép- és hangdigitalizáló berendezést, amelyet az Alapítvány a Közbiztonságért közcélú szervezet egy külföldi székhelyű cég alapítványa támogatásából szerzett be és adott át a bűnügyi osztálynak. Tovább olvasom