Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Negyvenéves a bányászmúzeum

Brennbergbánya - Negyven évvel ezelőtt nyitották meg a brennbergi bányászmúzeumot, amelynek kiállítási anyaga emléket állít a településnek.
– Miután híre ment az itt talált szénnek, településünk alapítói, magyar, osztrák, német, cseh, szlovák bányászok 1753-ban foglalták el a brennbergi völgyet, s külszíni fejtéssel beindult az ország legjobb minőségű barnakőszén-termelése, amely egészen 1952-ig tartott – elevenítette fel a kezdeteket Becher Nándor, Brennbergbánya helytörténésze az idén negyvenéves múzeumban, ahol először működött az országban bányamunkákhoz használt gőzgép, 1835–1856-ig.

A brennbergi bányászmúzeum tárlói kordokumentumokkal és tárgyi eszközökkel, relikviákkal várják a látogatókat.
A brennbergi bányászmúzeum tárlói kordokumentumokkal és tárgyi eszközökkel, relikviákkal várják a látogatókat.

– Hivatalosan a nevet – Brennberg, „égő hegy" – 1793-ban vette fel a falu. A brennbergi múzeumnak köszönhető, hogy nem merül feledésbe a hely bányatörténeti jelentősége. Ehhez nagyban hozzájárult több soproni lokálpatrióta munkássága is, így dr. Környei Attila, aki 1968-ban megnyitotta a helyi gyűjteményből álló múzeumot; dr. Faller Jenő, a soproni Központi Bányászati Múzeum alapítója, Molnár László egykori és dr. Kovácsné Bircher Erzsébet jelenlegi múzeumigazgató, akik szintén jó kapcsolatokat ápoltak Brennbergbányával. A tárlókban a bányászélettel kapcsolatos gyűjtemény izgalmas kordokumentum, hű képet ad az egykori szénfejtés sajátosságairól, az eredményekről, a brennbergiek szakmai és kulturális tevékenységéről.

Szabó István, a brennbergi múzeum munkatársa hozzátette:
a nyári hónapokban sokszor autóbuszok hozzák az érdeklődőket, gyakran külföldieket. A közgyűjtemény egész évben nyitva tart, 10–16 óráig, a hétfők kivételével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális segély: szigorúan ellenőrzik a rászorultságot

Iván, Szakony - A falvak képviselő-testületei igen szigorú környezettanulmány után döntenek a… Tovább olvasom