Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Negyvenedik soproni alkotását avatják fel

Sopronban látható alkotásairól kapott albumot Kutas László szobrászművész Winkler Barnabástól, a Líceumi Öregdiák Szövetség elnökétől.

Kutas László szobrászművész érdemelte ki idén a soproni Berzsenyi-gimnázium Líceumi Öregdiák Szövetsége elismerését. Az évente kiadott díjjal azokat jutalmazzák, akik tevékenységükkel szerte a hazában és külföldön is öregbítik Sopron és a Líceum hírnevét.

Igen ám, de az évente kitüntetettek az oklevél mellé az egykori licista diák, a világon is nevet szerzett Kutas László szobrászművész alkotását kapják. Kutas-művet viszont hogyan is lehetne Kutasnak adományozni? Ezért úgy határoztak, a szobrászművész Sopronban látható köztéri alkotásaiból készítenek egy míves albumot, amit a szövetség elnöke, az Ybl-díjas építész, Winkler Barnabás állított össze.

Kutas László a Winkler Barnabás által összeállított kötettel. Az oldalon Sopronyi-Thurner Mihály városház előtti szobra látható. Fotó: Gosztonyi
Kutas László a Winkler Barnabás által összeállított kötettel. Az oldalon Sopronyi-Thurner Mihály városház előtti szobra látható. Fotó: Gosztonyi

Ezzel a kötettel ajándékozták meg Kutas Lászlót, akinek szobrai Budapesten és több vidéki városban éppúgy megtalálhatók, mint Európa nagyvárosaiban. Például a kijevi Petőfi-szobor is az ő munkája, de Szöulban és a Dominikai Köztársaságban is avattak már Kutas-művet.

– A kötet harminckilenc soproni köztéri alkotásomat sorolja fel, ám szeptember elején leleplezik a negyvenediket is, Bezzegh László mellszobrát – mondta Kutas László. – Bezzegh László (1917–1990) az erdőmérnöki kar legendás professzora, dékánja, korábban a Budapesti Műszaki Egyetem Hadmérnöki Karának docense volt. Az 1958-as brüsszeli Világkiállításon az általa tervezett teodolitot – a vízszintes és függőleges szögek precíz mérésére alkalmas eszközt – a vásár nagydíjával tüntették ki. Halálának 20. évfordulójára készült el a szobor, amelyet az egyetem botanikus kertjében avatnak fel szeptember elején.

Olvasóink írták

  • 1. Ovinkor 2010. augusztus 19. 10:01
    „Nekem nincs bajom a művész úrral, de azért felteszem a kérdést: Biztos, hogy lényegében egyetlen ember művészi ízlésének-világlátásának kell ilyen mértékben meghatároznia a soproni köztéri szobrok stílusát? Nem kellene nagyobb teret adni másoknak? Nem lehetne a város egy kicsit - s ez már független a szobroktól - sokszínűbb, változatosabb, szerethetőbb?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varázsfuvola a római kori kőfejtő színpadán

A szentmargitbányai római kori kőfejtő bizarr sziklaalakzatok övezte, 68 méter hosszú színpadán idén… Tovább olvasom