Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Negyven férőhely fogyatékkal élőknek

Uniós támogatásból valósult meg a NapSzak Integrált Intézmény Uszoda utcai nappali ellátócentruma, melyet kedden adtak át.
Az egykori óvodaépületben a soproni és környéki pszichiátriai betegek kapnak ellátást. – Nyertes pályázat után intézményünk mintegy 92 millió forintban részesült a HEFOP-programból még 2005-ben – mondta el a Kisalföldnek Belényessy Albert igazgató.

– Ehhez önkormányzati segítséget is kaptunk, és az intézmény saját forrásával kiegészítve mintegy 110 millió forintból létrehoztuk az új épületet. Korábban a kórházi kezelés után a pszichiátriai betegeknek egyenes útjuk vezetett a szociális otthonokba. Ezzel az új egységgel a betegeket megtartjuk saját környezetükben, hiszen a családtól való elszakadás rontaná a gyógyulási esélyeket. A nappali gondozás és ellátás révén tehermentesítjük a családokat, az érintettek reggeltől akár késő délutánig az intézményben tartózkodhatnak, s többek között a munkaerőpiacra történő visszakerülést segítő munkarehabilitáción vehetnek részt.

– Az intézmény a maga nemében egyedülálló, hiszen az általános értelemben vett nappali ellátáson kívül közösségi ellátást is biztosít több célcsoportnak – mondta el Bódy Éva, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium osztályvezetője, majd hozzátette, a gondozottaknak lehetőségük nyílik a szociális foglalkoztatásra és igénybe vehetik a támogató szolgálat szolgáltatását is. Magyarországon a sopronin kívül nem létezik még intézmény, melyben mindezen kitételek egyszerre teljesülnek.

A nappali ellátócentrumot a soproniak és a környező települések lakói részére hozták létre. Az összes férőhely negyven fő, eddig huszonhárman veszik igénybe az ellátást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban csak készpénzt fogadnak el

A soproni kórházban betegellátó épületenként kialakított pénztáraknál történik a vizitdíj vagy a… Tovább olvasom