Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Negyven év alatt ezer kuvasz

Negyven év alatt több mint ezer kuvaszkölyök született a soproni Szedenik Sándor nemeskéri tanyáján. A tenyésztő kutyái szerte a világban keresettek.
Hangos kutyaugatás fogadott bennünket Szedenik Sándor nemeskéri tanyáján. Messziről üdvözlik a gazdát, néhányuk elénk is szalad.
– Nem kell tőlük félni, nagy testű, csupa szív, okos kutyák ezek – nyugtatott meg bennünket a gazda. – Gyermekkorom óta ismerem ezeket a munkakutyákat, immáron negyven éve foglalkozom a tenyésztésükkel. Nehéz lenne összeszámolni, mennyi ebet neveltem fel. Talán ezret, ezerötszázat. Vittek tőlem kiskutyát szerte Európába, Kanadába, Erdélybe.

A havasokban az egyik ottani gazda a medvék ellen tartotta a kuvaszokat. Három évig szolgált is rendesen, aztán a medve erősebbnek bizonyult nála. Észak-Amerikában pedig farkasvadászatra használták.
Szedenik Sándor

– A kuvasz nem érez félelmet, így a második világháborúban is bevetették őket. A számuk akkoriban olyannyira lecsökkent, hogy veszélybe került az állomány.

A Szedenik család nemeskéri tanyája térségünkben az utolsók egyike. A fákkal övezett majorságban a kutyák mellett jól megférnek a mangalicák, kecskék, birkák. – Sajnos ma már egyre kevesebb a haszonállat, elfogytak a gulyák, a csordák – jegyzi meg Szedenik Sándor. – Pedig a kuvasz alkatánál fogva kiválóan alkalmas a pásztorkodásra és a terelésre. Ma már inkább kedvtelésből tartják ezt az ősi magyar fajtát. Amikor elvisznek tőlem egy ebet, mindig elmondom, a kutyának nagy a mozgásigénye, nehezen tűri a bezártságot. A tapasztalatom az, egyre kevesebb kiskutya kell. Ez érthető is, az embereknek élniük kell, egyre drágább lesz minden. A kutya pedig hátrébb szorul, hiszen nem olcsó az eledel, fenntartása költséges. A nemeskéri tenyészetet viszont nem szeretném eladni. Mindennap kijövök ellátni az állatokat, szóval a szívemhez nőtt a birtok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patrícia: ''Volt tartás a csapatban''

Címvédőként érkezett Ausztráliába a magyar női vízilabda-válogatott. Az elvárás nem volt kisebb, mint megőrizni az aranyérmet. Vagy legalábbis bejutni a legjobb négy közé. Ez utóbbi sikerült is. A válogatott a hét elején érkezett haza, a tizenhárom fős keret tagja volt a soproni Horváth Patrícia. A kapus húsvétra hazalátogat. Tovább olvasom