Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Négyszázmillió forintból újul meg az AMI épülete

Közel négyszázmillió forintból, egyetemi és uniós forrásokból megújul az Alkalmazott Művészeti Intézet Deák téri épülete.
Összességében négyszázmillió forintból újult-újul meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete. A Deák téri épület külsőleg gyakorlatilag elkészült, a kertrendezés azonban még hátravan. Az intézmény belseje pedig – a jövő év eleji közbeszerzési pályáztatás után – szeptemberre szépül meg.

– Az eddig megköttetett szerződések háromszázmillió forintról szólnak – mondta el a Kisalföldnek Herczeg László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem gazdasági főigazgatója. – Negyvenkétmillió forintba került a tetőszerkezet rekonstrukciója, illetve az Erzsébet utcai és Deák téri kerítések lebontása, újjáépítése. Százhatvanmillió forintból az épület homlokzatainak munkáit végezték el, mely magában foglalta a kőburkolat kivitelezését, a nyílászárók és a Csengery utca felőli kerítés cseréjét, a külső térburkolatok kivitelezését, illetve a kert területén található két szolgálati lakás homlokzatfelújítását. Az említett összegeket az egyetem saját forrásból finanszírozta.

A felújításra uniós pályázaton (a HEFOP-programban) hatvanmillió forintot nyert el az egyetem, ebből az egykori tornatermet alakították át. – Itt úgynevezett dizájncentert alakítanak majd ki, amely a művészeti hallgatók kiállítótermeként szolgál, egy kávézóval kiegészítve – tette hozzá a gazdasági főigazgató.

Az Alkalmazott Művészeti Intézet épülete – ajándékozással – 1995-ben került át a várostól a Nyugat-Magyarországi Egyetem tulajdonába. Az akkor életveszélyesnek nyilvánított épületen azonban csak a „tűzoltó munkák" kivitelezésére jutott pénz. 1999-ben körülbelül harmincmillió forintból megszüntették a csapadékos időjárás során rendszeresen jelentkező beázást, a teljes körű felújításra azonban mostanáig várni kellett.
– Az egyetem szintén saját forrásából további negyvenmillió forintot szán az épület belső felújítására. Ugyanezen keretből szeretnénk egy szoborparkot is létesíteni az oktatók, hallgatók és más művészek munkáiból. A térburkolással és a parkosítással legkésőbb tavaszra szeretnénk végezni, ekkorra már az épület homlokzatmegvilágítása is elkészülhet.

Az épület egyelőre csak kívül újult meg. – További közel százmillió forint szükséges a belső munkákhoz – folytatta Herczeg László. – Reményeink szerint az oktatási minisztériumnál pályázhatunk majd a szükséges összegre. A közbeszerzést a jövő év elején írja ki az egyetem. Összességében jövő év szeptemberére újul meg az Alkalmazott Művészeti Intézet, akkorra már a parkolóhelyek kialakítása is megtörténik, illetve a pincétől a padlásig felújított épület várja a dolgozókat és a hallgatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogják a karácsonyi halakat

Tizenöt-húsz mázsa ponty, ragadozó és őshonos hal kifogását tervezik a karácsonyi ünnepek előtt a… Tovább olvasom