Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Négyszázmillió az egyetemnek környezetvédelmi kutatásokra

Sopron - Négyszázmillió forint támogatást nyert el a Nyugat-magyarországi Egyetem által alapított Kooperációs Kutatási Központ Nonprofit Kft. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán.
– A Nyugat-magyarországi Egyetemen 2005-ben kezdte meg munkáját a Környezeti Erőforrás-gazdálkodási és -védelmi Kooperációs Kutatási Központ, röviden KKK, az akkori Gazdasági Versenyképesség Operatív Programban elnyert támogatás segítségével – mondta el az előzményekről dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora. – Az induló konstrukció lényege az volt, hogy az egyetemen jöjjön létre olyan szervezeti egység, amely képes az egyetemi értékeket, szabad szellemi kapacitásokat, a kutatást támogató infrastruktúrát piacra vinni, illetve a piacon megjelenő kutatási, fejlesztési feladatokat az egyetemre hozni. További célja volt a KKK megalapításának, hogy a kutatások során szerzett ismereteket átültesse az egyetemi képzésbe, folyamatosan aktualizálva azt, egyúttal valós piaci igényeket felvető témát adjon hallgatóink diplomaterveihez, tudományos munkáihoz. Zöldegyetemként nem titkolt szándékunk volt erősíteni pozíciónkat a környezettudományok, a környezetvédelem, környezeti erőforrás-gazdálkodás területén.

Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora.
Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora.

– Az ipari partnereink, a támogatással kapcsolatos ellenőrzéseket végző szervezetek, valamint saját tapasztalataink alapján is mondhatom, hogy sikerült a kitűzött célokat elérnünk – folytatta a rektor. – Az elmúlt három esztendő alatt egyetemünk a KKK-n keresztül jelentős kapcsolatokat épített ki az ipari szereplők felé, akik elégedettek voltak az általunk elvégzett munkával. Ez nem pusztán elismerést, de jelentős forrásokat is jelentett. Eredményként említhetem a képzéseinkbe beépített új ismereteket, de a sikeres konferenciákat is. Mi sem bizonyítja jobban eredményes működésünket, mint a most elnyert pályázat, hiszen az elmúlt években a hazai egyetemeken alapított 19 KKK-ból mindössze 6 nyerte el ezt a támogatást.

– Számos olyan feladat jelentkezik egy felsőoktatási intézmény életében, melyet hatékonyabban, gördülékenyebben tud megoldani egy adott feladatra létrehozott gazdasági társaság, ezért döntöttünk az átalakítás mellett. Így történt ez a kollégiumok üzemeltetése, illetve a győri tanulmányi szálloda esetében is. A fentiek szellemében hoztuk létre a korábbi egyetemi szervezeti egység utódaként a Nyugat-magyarországi Egyetem Kooperációs Kutatási Központ Nonprofit Kft.-t, amely sikeresen vette az első akadályt és jelentős támogatást szerzett működéséhez.


Három fő terület

Dr. Kovács Zoltán, a társaság vezetője működésükről elmondta: bizonyos témák hangsúlyosabban jelennek meg a jövőben. Továbbra is három fő területen, a környezeti hatásvizsgálatok, a hulladékgazdálkodás és az ökoenergetika területén dolgoznak. Ipari partnereik megbízásaitól, kutatási igényeitől függ elsősorban, hogy melyik terület mekkora részesedéssel jelentkezik majd a projektben. Az ökoenergetika és a hulladékgazdálkodás az ipari szereplők által leginkább keresett terület, de a környezeti hatásvizsgálatokkal összefüggő kérdéseket is egyre nagyobb érdeklődés kíséri. A pályázati konstrukció lényege, hogy az elnyert támogatással azonos értékű saját forrást, vagyis az ipari partnerektől származó megbízást is fel kell használni az elkövetkező három év alatt, így összesen 800 millió forinttal gazdálkodhatnak majd. Hogy ez megvalósulhasson, a közeljövőben mind több piaci szereplőhöz szeretnének eljutni, és mind több vállalat érdeklődését szeretnék felkelteni kutatásaik s ezen keresztül tulajdonosuk, a Nyugat-magyarországi Egyetem iránt.

Olvasóink írták

 • 6. c1 2008. július 05. 14:35
  „c2
  A nyalás biszos a te szakod volt, vagy a mai napig is? Cumizól még? Te szegény BUKTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. NYME Diplomás 2008. július 02. 09:16
  „Diploma után: ki tud a legjobban elhelyezkedni?

  A diplomás pályakezdők többsége hamar el tud helyezkedni, bár a műszaki végzettségűeknek most jobbak az esélyeik, mint a gazdasági szakok végzőseinek - írja a Világgazdaság.

  A legjobb helyzetben az informatikusok vannak, akiknél az átlagos kezdőkereset bruttó 258 ezer forint. A frissen végzett villamosmérnökök 230 ezer, a marketingesek 225 ezer, míg a logisztikusok 207 ezer forintos induló bérre számíthatnak. Egy kezdő jogász kevesebb, mint 187 ezer forintot keres.

  NYME SZAKOK:

  PEDAGÓGUS-a legkülönbözőbb fajtájú

  AGRÁRMÉRNÖK-a legkülönbözőbb fajtájú

  KÖRNYEZETMÉRNÖK

  KÖRNYEZETTUDÓS

  VADGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖK

  FÖLDMÉRŐMÉRNÖK

  FAIPARI MÉRNÖK

  ERDŐMÉRNÖK

  KÖZGAZDÁSZ

  DESIGNER


  ELHELYEZKEDÉSI és KERESETI LEHETŐSÉGEK! - LÁSD FENT!!!!

  EZ A LÉNYEG - NEM MÁS!!!!-ez az élet - REKTOR ÚR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. c2 2008. július 01. 07:42
  „c1!

  ENNEK ÖRÜLSZ -VAGY INKÁBB BOSSZANKODAZ MIATTA, MERT JÓ LETT VOLNA??????????????”
 • 3. c1 2008. június 30. 12:29
  „NEKEM NEN!!!!”
 • 2. c2 2008. június 29. 11:51
  „BLA-BLA-BLA- megy az önfényesítés!

  Miközben pedig??????????????????????????????????????????
  ( EHHEZ KINEK KELLETT BENYALNI?????????????????????)”
 • 1. c1 2008. június 28. 18:51
  „Igen Igen stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent László-napi megemlékezés

Sopron - A volt határőrlaktanyában tartott tegnap Szent László-napi ünnepséget a Határőr Nyugdíjasok… Tovább olvasom