Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Négysávos út vezet majd a határhoz

Közel másfél éves késéssel, kedden megkezdődött a Bécsi úti határkilépő előtti út négysávossá bővítése. Az átadás várható időpontja a következő év június vége.
A határátkelőhöz vezető út négysávossá bővül és része lesz a várost elkerülő autópályának.
Elkezdődött a ma még kétsávos út négysávossá bővítése a Bécsi úton, a városhoz közelebbi Mol-kúttól indulva egészen a határig, mintegy másfél kilométer hosszban. Az előzetes információnkkal szemben azonban kedden még nem zárták le félpályán az utat.
Jövő júniusig mintegy 27 ezer négyzetméter felület burkolása vár az útépítőkre. A beruházás generálkivitelezője a Vegyépszer, a szükséges forrást – közel egymilliárd forintot – a Széchenyiterv-pluszból biztosítják. Az eredeti elképzelések szerint már az elmúlt év áprilisában elkezdődött volna a kivitelezés, de számos probléma merült fel.

A leendő út nyomvonala ugyanis harminc tulajdonos telkén vezet keresztül. A szakhatósági engedélyek, a kisajátítások, bírósági eljárások elhúzódtak, ezután kerülhetett csak sor a régészeti feltárásokra. Közben a határ túlsó oldalán teljesítették a még 2002 februárjában tett vállalásukat és megépítették a kamionsávokat és a kezelőépületet.
A kamionosok és a soproni vállalkozók már hosszú évek óta kérték, követelték, hogy a határállomás és a város között négysávos út épüljön. A két sáv ugyanis a nagy forgalom miatt balesetveszélyessé vált és a várakozni kénytelen kamionok sokszor egy nyomvonalúvá szűkítették a fontos útvonalat.

Balesetek sora jelezte, lépni kell. Dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője is sürgette a megoldást. Az osztrák és a magyar belügyminiszter 2002 februárjában Sopronban jelentette be a program indítását, de néhány hónap múlva kiderült, az eredeti határidő – 2002 júniusa – semmiképpen sem tartható. Az útépítés csak tolódott. (Az időközben kiadott szakhatósági engedélyek sem tették lehetővé az építkezés elkezdését, mert a kisajátítást az érdekeltek megtámadták a bíróságon. A perek egy része még nem zárult le, de a kisajátítás jogosságát már senki sem vitatja, csupán a kártérítés mértékét.) Az idén tavasszal végre minden akadály elhárult és ha nem is hat kilométer hosszban, de mégiscsak elkezdődhetett a négysávos út kivitelezése, amely majd része lesz a Sopront elkerülő M9-es autópályának.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állványerdőben a kastély

A fertődi Esterházy-kastély főhomlokzatánál tegnap megkezdődtek az állványozási munkák. A nyolc-tíz… Tovább olvasom