Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Négymilliós megtakarítás

A Pro Kultúra Sopron Kht. évente közel négymillió forintos megtakarítást remél attól, hogy Sopronba „telepíti” szerződött színészeit.
A Lövér körúti apartmanházban az önkormányzattól bérel apartmanokat a következő évtől a Pro Kultúra Sopron Kht. (Kisalföld, 2006. április 25., Hazaér a soproni társulat). A lakások már 2006 őszétől a rendelkezésükre állnak, de mint ismert, a színház a jövő év márciusáig a jelenlegi rend szerint dolgozik, vagyis a próbákat Budapesten tartják, csak az úgynevezett „főpróbahét" lesz Sopronban. A 2007/2008-as évadtól azonban már az országos gyakorlat szerint működik majd a Petőfi Színház, vagyis a teljes művészi munka helyszíne Sopron lesz.

Hat bemutatót terveznek

– A következő évadban hat bemutatót tervezünk, és ezzel számolunk a későbbiekben is – mondotta érdeklődésünkre Nyerges Ferenc, a kht. igazgatója. – Ez a gyakorlatban hatszor öthetes próbaidőszakot jelent. Ebben a periódusban, és természetesen az előadások idején, laknak majd Sopronban a művészek. A társulat tagjai az évadra szolgálati célból kapják meg a lakásokat, amelyeket nyáron – terveink szerint – hasznosítunk. A társulat vezető színészei egyedül, a többiek – szerződésüktől függően – kétágyas elhelyezést kapnak. Az apartmanokat mi rendezzük be, részben a már meglévő bútorainkból. A takarítás, a rendrakás az ott lakók feladata lesz.

A Pro Kultúra már jelezte a társulat jelenlegi tagjainak, hogy milyen terveik vannak, ezért decemberben – ekkor készítik elő a 2007/2008-as évadra a szerződéseket – visszatérnek rá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerződés egyik feltétele lesz az „itt lakás". A vendégművészek továbbra is a Liszt-központ vendégszobáiban kapnak elhelyezést.

Máshol nem probléma

– Számításaink szerint, ha egy művész három darabban szerepel, akkor száztíz–százharminc napot tölt majd Sopronban, a többi idővel szabadon gazdálkodhat – folytatta az igazgató. – Ebben a rendszerben más vidéki társulatnál sem jelent problémát a különböző felkérések elvégzése, tehát nem éri anyagi hátrány a színészeket. Mindenesetre ez a helyzet a korábbinál pontosabb egyeztetéseket és titkársági munkát igényel majd. A budapesti próbaterem, a titkárság működtetése és az utaztatás több mint 12 millió forintos költségét várhatóan harminc százalékkal csökkenti a letelepítés. A megtakarított pénz Sopronban marad.

A színészek egyelőre visszafogottak

Selmeczi Roland szerint amennyiben az elképzelés megvalósul, akkor – bármennyire is fájna neki – nem kötne szerződést a Petőfi Színházzal, mert ez a rendszer lehetetlenné tenné Budapesten és máshol vállalt kötelezettségeit. Mint mondotta, reméli, hogy újból átgondolják a tervezetet, hiszen addig bőven van idő.
Incze József majd a konkrétumok ismeretében dönt arról, hogy mitévő legyen. Elvben nem ellenzi az itt lakást, de mint kifejtette, számára elképzelhetetlen a kétlaki élet, hiszen családja van. P is abban bízik, hogy találnak valamilyen köztes megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdaságfejlesztés a határ két oldalán

Az elmúlt években Ausztria legszegényebb és legelmaradottabb tartománya, Burgenland jelentős erőfeszítéseket tett a felzárkózás érdekében. A korábban mezőgazdaságáról ismert vidék ma már számottevő iparral is rendelkezik. De ez nemcsak az uniós támogatásoknak köszönhető, hanem a tartomány hozzáállásának is. Tovább olvasom