Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Négyezer négyzetméter kátyú Sopronban

Sopronban néhol több a kátyú az utakon, mint az összefüggő aszfaltréteg. Megkérdeztük, mikorra tervezi a város a rekonstrukciókat.


SMS:

Tisztelt soproni önkormányzat ! A több milliárd forint gépjárműadó-bevételből jó lenne újraaszfaltozni a Torna és az Istvánbíró utcákat és még jó párat a városban, mert kriminális állapotban vannak! Egy soproni, aki sokat autózik

A fentihez hasonló panaszok tucatjai érkeznek szerkesztőségünkbe, s a városban járva magunk is tapasztaltuk, hogy néhol több a kátyú az utakon, mint az összefüggő aszfaltréteg.

– Ebben a ciklusban több mint ötven soproni utca – köztük a legforgalmasabb Várkerület is – megújult. De van még teendő, az említett Torna és István bíró utcákon is. Az előbbi környékén nagyberuházás zajlik, súlyos munkagépek járnak a burkolaton, így a felújításnak csak az építkezés befejezését követően van értelme – mondta Kerekes Attila főmérnök.

A Sopron Holding Zrt. szakemberétől, Kovács Antaltól megtudtuk, a legtöbb soproni utca útburkolata a hetvenes években készült. A teherbírásuk az akkori forgalomhoz volt méretezve, a megnövekedett terheléshez már nem megfelelőek, ezért kátyúsodnak. Az utak romlásához hozzájárulnak még a fagykárok és a közművezetékek miatti gyakori útfelbontások is. Ebben az évben a Harkai út építését, a Vándor Sándor utca, a Mikovinyi út felső szakaszának felújítását saját erőből tervezi az önkormányzat, a Lackner Kristóf utca Ikva híd és az elkerülőút közti szakaszát pedig pályázati pénz segítségével szeretnék felújítani.

– A közterületek fennmaradó részét folyamatos kátyúzással tartjuk karban – fogalmazott a holding szakembere.

– Először a fő közlekedési utakat, az autóbusz-útvonalakat javítjuk, elsőbbséget élvez a Lövér körút, a József Attila utca térsége – ezeken a helyeken most is dolgozunk –, a Felsőbüki Nagy Pál, a Csatkai, a Faraktár, a Kossuth, a Juharfa utcák, a Lackner út, a Híd utca és a Balfi út, majd sor kerülhet a mellékutcákra is. A melegaszfaltos, úgynevezett marásos kátyúzás a héten kezdődött, mert alkalmazkodnunk kellett az aszfaltkeverő üzemek megindulásához – tette hozzá.

Sopronban és környékén mintegy négyezer négyzetméter kátyúval számolnak idén a szakemberek. Fotó: Magasi Dávid
Sopronban és környékén mintegy négyezer négyzetméter kátyúval számolnak idén a szakemberek. Fotó: Magasi Dávid

Idén a tavalyihoz hasonlóan 3500–4000 négyzetméter kátyút tömnek be a tervek szerint. Az aszfaltos utak felújításával párhuzamosan folynak a rekonstrukciók Tómalom, Jánostelep útjain, az Ágfalvi úti lakópark egyes utcáin, a Virágvölgyben, Brennbergbányán, Görbehalmon, a Nyugatmajori úton, valamint a Sopron–Fertőrákos kerékpárút nagy részén.

Rengeteg panasz érkezett a Sopronpusztáról Ausztriába átvezető út állapotáról is.

– Az út nem a város tulajdona, azonban a Páneurópai Piknik-emlékhelyre tekintettel Sopron vállalta a kezelését. A tíz éve átadott úton télen rendkívül sok hiba keletkezett, ami miatt szükségessé vált az út állapotának, alapjának, teherviselő képességének alapos műszaki felmérése. Ez a felmérés még tart, aztán lehet megmondani, hogy milyen jellegű és mekkora költségű felújítás szükséges. A rendőrség tájékoztatásából kiderült, hogy 3,5 tonnánál nehezebb járművek, munkagépek hivatásszerűen használják ezt az eredetileg turisztikai célra készült, könnyített szerkezetű utat. Mindez azt mutatja számunkra, hogy a szigorú rendőri jelenlét és bírságolás sem jelent elegendő visszatartó erőt a nehézgépjárművek vezetőinek – nyilatkozta az önkormányzat.

Olvasóink írták

 • 9. Anast 2010. április 27. 23:15
  „Akkor mi van a sörgyárnál a kis szűk utcával ? ott 1 m épp aszfalt sincs veszélyes arra járni. nemrég volt a tv-ben hogy beültették virággal a kátyúkat :D ha itt is megtenné valaki tényleg elnyerhetnénk a virágos város címet :D”
 • 8. soproni 2010. április 27. 18:40
  „Az Interspar parkolójába behajtani katasztrofális a benzinkút mögött már évek óta.Egyszerűbb a fagykárokra fogni mindent és mentesülni a hanyag munkavégzés alól.Egyszer kellene normálisan megcsinálni az utakat és nem kispórolni az anyagot,vagy nem olyan kivitelezőkkel megcsináltatni mint akik a Petőfi-tér felújítását is végezték.”
 • 7. Filtec 2010. április 26. 22:04
  „Az Interspar körforgalomnál is jól megsüllyedt a gyalogátkelőnél.
  Meg a parasztelosztó (Autóbusz PU) melletti körforgalomnál is.

  Persze ennél sokkal rosszabb utcák is vannak. 5 cm vastag aszfaltréteg szart sem ér.”
 • 6. psanyi 2010. április 23. 20:43
  „IkvaHírLACEE: pl. híd környékén”
 • 5. IkvaHírLACEE 2010. április 23. 17:53
  „A Lackner Kristóf utcát? Hol?”
 • 4. psanyi 2010. április 23. 17:16
  „Mi a fenének kéne olyan utcákat kijavítani, amiknek a nevét még nem is hallottam??? Oké, biztos van Udvarnoki utca valamerre, biztos sokan járnak arra is, de a míg a Lackner Kristóf utcát végig gödrök tarkítják, addig nem hiszem, hogy a sokadrangú utcákat kellene javítgatni.

  ...Kivéve persze, ha egy képviselő lakik az érintett környéken, mert akkor természetesen az a legfontosabb! :) mert ugye a kis számító politikusaink mindig megtalálják a módját annak, hogy nekik jó legyen :)”
 • 3. passátos 2010. április 23. 11:29
  „A Páneurópai piknik emlékműhöz vezető út nem Soproné!! Milyen érdekes!!!! Fertőrákosé sem az út!!! Emberek senki útja !!!:-)) Kb 3hete megyek Ausztriába és mit látok A Soproni Holding emberei ha Ausztriába megy az ember akkor a bal oldalán szették a szemetet 3 ember!!! Milyen érdekes!!! A jobb oldalt senki nem szedte mert visszafelé megnéztem és ami szemetet láttam azon az oldalon azt otthagyták!!!! Különös mi!:-) Vagy talán azért nem szedték mert az Fertőrákoshoz tartozik!!! Végül is igazuk van mert ha az út bal oldala Soproné a jobb meg Rákosé akkor mindenki szedje a maga szemetét!!! De könyörgöm végre valaki árulja már el az Aszfaltos út kié!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ui: Azt látom, ha pénzt kellene költeni valamire akkor senki nem vállalja fel!!!
  Pedig drága uraim én is fizetek út adót több tíz ezret és ha nem ezekre az utakra költik akkor hova rakják????!!!
  demokrácia :-((”
 • 2. ballalajka88 2010. április 23. 10:49
  „A répcefői sort is felújíthatnák, mert lassan ép asztfaltdarab se lesz az utcában.”
 • 1. naplopo 2010. április 23. 10:22
  „Udvarnoki utcát is bevehetnék a felújításokban, hiszen ott van a Pán-Európai piknik miatt épített Japán kert.
  Az már nem is út, az 1 kátyúhalmaz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaadták az elkötött csónakokat a bécsi nyugdíjasoknak

A fertőrákosi hajókikötőnél osztrák és magyar rendőrök jelenlétében adták vissza jogos… Tovább olvasom