Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Negyedmilliós gázszámlatartozás

Sopron - Geéb Gabriella soproni rokkantnyugdíjasnak 252 ezer forintos gázszámlatartozása van. Hiába kérvényezte a részletfizetési kedvezményt, ezt elutasították.
– Egyedül nevelem 16 éves fiamat, a családi pótlék mellett havi 29 ezer forint a rokkantnyugdíjam – fogott történetébe Geéb Gabriella. – Nemrég kaptam meg a gázszolgáltató éves elszámolási számláját, amelynek végösszege 252 ezer forint lett. A téli hónapokban 30–46 ezer forintos számlák érkeztek, és bevallom, sokszor választanom kellett: vagy élelmiszert veszek és csak kevesebbet fizetek a gázért, mint ami a számlán szerepel, vagy a teljes jövedelmünket a gázköltségre fordítom. Emiatt már kétszer is kijöttek hozzánk, hogy lekapcsolják a gázszolgáltatást. Ilyenkor további összegeket fizettem be, nehogy fűtés nélkül maradjunk, ám mindkét alkalommal tovább nőtt az adósságom: „meghiúsult kikapcsolás" címén kétszer is felszámoltak 3600 forint üzemanyagköltséget, továbbá kétszer 3600 forintot gépkocsi-amortizáció címén. Nem vitatom, tartozom a gázért, de amikor megkaptam a 252 ezer forintos elszámoló számlát, körülményeimre való tekintettel kérvényeztem, hogy részletfizetési kedvezményben részesülhessek. Kérelmemet válaszlevelükben elutasították, pedig nem segélyért rohangáltam, részletfizetést kértem. Mit tehettem egyebet, hatvanezer forintot befizettem, de nincs több pénzem, a többit képtelen vagyok rendezni. Úgy tűnik, nem marad más hátra, mint lakhatási támogatást kérni.

Geéb Gabriella nehéz helyzetbe került gázszámlái miatt.
Geéb Gabriella nehéz helyzetbe került gázszámlái miatt.

– A részletfizetés megítélése mindig egyedi mérlegelés alapján történik – tudtuk meg Iváncsics Sándortól, az Égáz-Dégáz Zrt. ügyfélszolgálati igazgatójától. – Akik többhavi számlatartozást halmoznak fel és folyamatos tartozást mutat folyószámla-egyenlegük, sajnos nem minden esetben kapnak részletfizetési kedvezményt. Esetünkben ügyfelünk – információink szerint – felvette a kapcsolatot a helyi önkormányzattal a tartozás rendezése érdekében.

Az igazgató részletezte: a fizetési határidő letelte után először figyelmeztetik az ügyfeleket a tartozás kiegyenlítésére. Amennyiben erre a felszólításra sem rendezi valaki a tartozását, értesítést kap, hogy kikapcsolják a szolgáltatásból, betartva a vonatkozó jogszabályokat. Ha a fogyasztó a kikapcsolási értesítésre sem rendezi a hátralékot, sor kerülhet a kikapcsolásra. Ezzel párhuzamosan a tartozás behajtását jogi útra terelik: az illetékes bíróságon fizetési meghagyást adnak be. Az eljárás alatt a gázszolgáltatást felfüggesztik. Amennyiben a fogyasztó ismét igénybe kívánja venni a szolgáltatást, valamennyi korábbi tartozását rendeznie kell, beleértve a gázszolgáltatás felfüggesztésével és helyreállításával kapcsolatos műszaki költségeket is.

– Időközben a hölgy kérvényezte, így már részesül önkormányzati támogatásban. Ezért az 1993/3-as szociális törvény 38-as paragrafusa alapján védett fogyasztónak minősül és így részletfizetési kedvezményre jogosult. A nyilvántartásba történő felvételre szolgáló nyomtatványt Geéb Gabriellának kiküldjük az igazolásunkkal egyidejűleg, amit neki kell majd a gázszolgáltatóhoz benyújtani – reagált a Kisalföld megkeresésére szerdán Kuslics Balázs, a városháza sajtószóvivője.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. soproni 2009. március 23. 20:40
  „Akkor az övét már nem sodorják :))”
 • 26. otlevelu 2009. március 23. 20:36
  „Az info tuti. Gondolod hogy ott hagyták neki leszüretelni a növényeket?
  Akkor lehet hogy ki tudták volna fizetni a gázszámlát.

  Ami kicsit zavaróbb, hogy az általam és az általatok befizetett adóból támogatja az önkormányzat.”
 • 25. soproni 2009. március 23. 13:01
  „24.Tuti az infód? Ha tényleg igaz,akkor nem lett volna gond neki a számla kifizetése.:)Végül is elgondolkodtató ,mert a mi 82 négyzetméteres lakásunk (belmagasság 3,50m) éves gázfogyasztása az övének k.b.a fele. :)”
 • 24. otlevelu 2009. március 22. 21:20
  „Értem. Akkor valószínűleg a kommandósok és a nyomozók hazudnak...
  Bocs.”
 • 23. soproni 2009. március 22. 15:56
  „otlevelu. Rossz a tipped...én ismerem személyesen.”
 • 22. otlevelu 2009. március 22. 14:50
  „Nos nem rémlik senkinek?”
 • 21. otlevelu 2009. március 21. 15:49
  „Talán valami üvegházat üzemeltetett, ami fűtést igényel, meleg igényes növénykékkel......”
 • 20. sutiz 2009. március 21. 09:11
  „Először is az a Bioptron lámpa nem kerülhetett 250e. Ft-ba, ha te ennyit fizettél érte meg is érdemled kedves hozzászóló! Amúgy meg kölcsön is kaphatta. Én sajnálom az ilyen és ehhez hasonló családokat. Ma nagyon nehéz megélni főleg egyedül egy gyerekkel. Az iskolában vannak követelmények, nem mondhatja, hogy nem vesz a gyereknek pl: pendrive-ot mert kiröhögik. Mást meg luxusautóval visz be fater a suliba. Vagy maga gördül be vele. Ez a nevetséges. Vagy szomorú?”
 • 19. soproni 2009. március 20. 14:44
  „peskaneo! Szerinted egy 40 körüli nem lehet rokkantnyugdíjas?Ez nem kor függő! Kamerája és egyéb értéke miért ne lehetne? Gondolom nem azóta vette,amióta nem dolgozik.Másnak is van értékes cucca,de,ha lebetegedne,nem biztos,hogy megválna tőle.
  Véleményem az ügyről csak annyi,hogy mindenki addig nyújtózkodjon,amig a takarója ér. Voltam én is nehéz helyzetben nem egy,hanem két gyerekkel évekig,egy fizetésből,gyerektartás nélkül,de megoldottam.Megtanultam spórolni ,néha fillérekből élni és soha nem volt adósságom,sem kölcsönöm,de még lehet! Akkor is találok megoldást,mert keresnék. Most sem élek nagylábon,nálam is csak 19-20 fok van a lakásban,energiatakarékos izzókkal világítok,nem röstellek kézzel mosni ,nem szórom két kézzel a pénzt felesleges dolgokra és talán ennek köszönhető,hogy nincsenek kifizetetlen számláim.”
 • 18. pampus 2009. március 20. 11:32
  „Gabika22. jobb lett volna,ha nem is ír semmit ne irritálja a kispénzű nyugdíjasokat, akiknek a családjában az ősznyugdíja sem éri el az Önfűtésszámláját és azoknak is kell fűteni is. Nem is beszélve a szén 3500,-Ft/q áráról. és Ők nem kapnak egy fillér támogatást sem úgy mint Őn! Nekik nemelvtársi a nyugdíjuk negyvenévnyi munka után.”
 • 17. peskaneo 2009. március 20. 10:58
  „Remélem eltörlik a gázártámogatást. Mindenki csak támogatásra, meg segélyre vajaz. Magyarország jelenleg az ingyenélők mekkája. Fletó most kezdi csak el, de a Viltor egyszerre bele fog vágni a lecsóba. A sok hülye azt hiszi, hogy Viktor elhozza majd a szép jövőt. Na attól senki nem fog böfögni. Kicsit elkanyarodtam a témától... A lényeg senkinek sem adnék támogatást, mert ez már egy kiskapu...”
 • 16. Lobbo71 2009. március 20. 10:51
  „Normális országban ha valaki nem tud fűteni egy házat, akkor eladja és vesz egy kisebbet. Nem pedig az önkormányzathoz megy segélyért, mint nálunk.”
 • 15. Telepathia 2009. március 20. 10:15
  „T George!
  Jövőre nem fogsz kapni gázártomagtást , mivel azt megszünteti. Ezáltal gázszámlád könnyen elérheti a hölggyel azonos magas összeget. Sajnos neki ehhez járúl hozzá hogy kiskorú gyermekét is el kell tartani egydüli rokkantnyugdijából. Ezekre a családokra kell kibőviteni idén és jövöre méginkább a szociális hálót.”
 • 14. George 2009. március 20. 09:53
  „Ha jobban elolvasnátok a cikket akkor talán rájönnétek arra,hogy a hölgynek azért ilyen magas a számlája,mert ennyi tartozást halmozott fel eddig! Én elhiszem,hogy ilyen sok a számlája! Nekem is magas a gázszámlám pláne ilyenkor télen,és akkor is magas ha csak 18 fok van a házban! Ha nem kapnék gázártámogatást kb. 95 ezer ft lenne egyhavi számlám! És nem kell ahhoz 25 foknak lennie, hogy ennyi legyen a számla!Ja és lehet vki 18-20 éves korában is már rokkant nyugdíjas!!!!!!!!”
 • 13. Telepathia 2009. március 20. 09:10
  „Hol volt eddig a Szociális Hivatal adóságrendezésével kapcsolatos eljárása. Álláspontom szerint pénzügyi és megélhetési válság idején főleg a közigazgatás van az ügyfelekért és nem fordítva. Az ÉGÁZ-nak és a Szociális
  Hivatalnak együtt kellene dolgozni.Együtt és egymásért. Ez lenne elvárható!”
 • 12. jucuska40 2009. március 20. 08:29
  „Milyen rossziindulatu társaság! A lkényeg hogy ti nemvoltatok ilyen helyzetbe...örüljetek neki...!! egy panelnál is 52 nm után 42 ezer a fűtés ..azthiszitek egy családiháznál kevesebb?? ez nem sok honap tartozás ami a hölgynek van..nehéz sajna egyenesbe jönni ha már 1 honap tartozás is van. Bioptron lámpa meg camera...röhejesek vagytok ...és ha odaállitsák a fotósok egy butik elé akkor már az övé a butik is mi? .D”
 • 11. Cerwin 2009. március 20. 08:23
  „Nagyon nagy lakásban lakhat a hölgy, mert nekem 60m2-en a csúcs gázszámlám 21 000 Ft volt. Érdemes lenne kicsit kisebb lakásba költözni és ideális 20C-ra állítani a termosztátot. Éves elszámolás 252 ezer Forint???? Ha nyáron nem megy a fűtés, akkor mi a fenét csinálnak? Érthetetlen!”
 • 10. Lobbo71 2009. március 20. 07:54
  „Az hagyján, hogy digitális kamera, de az a bioptron lámpa 250 ezer ft.
  Megint valaki, akinek az én adómból fizetik a gázszámláját, miközben nekem be kell fizetnem minden hónapban. De ha ez így megy, akkor lehet, hogy inkább eliszom és megyek az önkormányzathoz, hogy fizessék helyettem is.”
 • 9. peskaneo 2009. március 20. 07:21
  „Ja, és a digitális kamera is ott figyel hátul. Ha arra van pénz, legyen gázra is. Nem tudom sajnálni.....”
 • 8. peskaneo 2009. március 20. 07:18
  „Két megjegyzés:

  1.) Rokkantnyugdíjas?!?! A csaj, van vagy 40 éves...
  2.) Ennyi gázzal egy sportcsarnokot ki lehet fűteni. De az is lehet, hogy nincs ablak a házon...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koldusok űzik el a vásárlókat

Sopron - Felháborodott telefon érkezett az egyik Ikva Áruház melletti üzletből. A kereskedő azt… Tovább olvasom