Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Négy gyerekkel fürdőszoba nélkül

Sopron - Öt év telt el azóta, hogy a négy gyermeket nevelő Bédekék a fáskamrából lakásba költözhettek. A sors kegyetlensége, hogy otthonukat el kellett hagyniuk, s most egy egészségtelen lakásban élnek.

Ágfalva és Sopron között, a sínek mentén áll egy múltat idéző bakterház. Ennek udvarában, az egykori istállóból és fáskamrából összeeszkábált vityillóban élt nyolc éven keresztül Bédek János és felesége, Mónika. A sufniban (nehéz lenne jobb szót találni akkori otthonukra) nem volt se villany, se víz. Ide születtek a gyerekek sorban. 2003 kora tavaszán egy telefonáló hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a család áldatlan helyzetére. Szekrényük, asztaluk nem volt, legidősebb gyermekük, az akkor még kisiskolás Mónika gyalog járt a Fenyő térre, Zolikát és Krisztinát kerékpárral vitte édesanyjuk óvodába, az akkor még aprócska Katika egész nap a sparhelttel fűtött viskóban és az udvaron volt. Bár a család hihetetlen körülmények között élt, a gyerekek tiszták és egészségesek voltak. Talán ez is indította az olvasókat arra, hogy segítsenek.

Két év boldogság

Az éveken át elutasított lakáskérelmet is felülbírálta az önkormányzat, s a szociális bizottság kétszobás, komfortos házrészt utalt ki a családnak. Az ingatlankezelő fel is újította a lakást, s a család a számolatlanul érkezett felajánlásoknak köszönhetően tisztességesen be is rendezhette új – immár emberi – otthonát. Volt is öröm!

A gyerekek számára egy jobb és egészségesebb élet feltétele lehetne a komfortosabb lakás.
Fotó: Magasi Dávid

Két évig tartott a boldogság. Akkor a belülről szépen felújított ház kéménye ledőlt, a tűzfal megindult, a ház életveszélyessé vált. Költözni kellett. Az önkormányzat a Szent Mihály utcában adott átmeneti megoldásként lakást. Bédek János alá sem írta a bérleti szerződést, mondván, ezt csak a sürgősség miatt, ideiglenes otthonnak fogadják el. A lakás ugyanis csupa penész, fűteni csak egy helyiségben tudnak, nincs melegvíz, sem WC, sem fürdőszoba. Persze a sufninál ez is sokkal jobb, csak hát az Újteleki utcai otthon után ez óriási visszalépés. De nem is ez a lényeg, hanem az: a négy gyerek megint áldatlan körülmények között él.

Hatan havi százezerből

Gyerekzsivaj szűrődik ki Bédekék ajtaján, a csengő hangjára kutya ugat. A fiatalasszony meglepődik, de készségesen invitál beljebb. A gyerekek persze már nem emlékeznek az öt évvel ezelőtti látogatásokra, remélhetőleg a sufnira is csak a nagylány, a ma már középiskolás Mónika. Bédek János már sorolja is a lakás hiányosságait. De a látvány a szavai nélkül is lehangoló. A lakás borzalmas, a penész vastag és büdös, az egyetlen hideg vizes mosogatóból eredő következmények könnyen végiggondolhatók. Mindennek ellenére szembeszökő, hogy a gyerekek most is tiszták és ápoltak, a nagyobbak jól teljesítenek az iskolában is. 
Bédek János nem dolgozik, mint mondja, alkalmi munkák adódnak csak. Évekkel ezelőtt egy sírkő a lábára dőlt, azóta is platinák tartják össze a szétcsúszott csontokat. Ez sem segíti a 45 éves férfit a boldogulásban. Felesége főállású anya, számára a gyerekek adnak is elég feladatot. El lehet képzelni, hány liter vizet kell melegítenie a mosáshoz, a fürdetéshez. Nem egészen százezer forintból kell gazdálkodniuk, fele el is megy a rezsire. A nehézségek és a körülmények ellenére látszólag Bédekéknél mégis nagy az összetartás. Csak a nagylány szemében csillog két könnycsepp: ő már szégyelli a szegénységet.

A szakemberek figyelnek

Bédekék sorsát figyelemmel kísérik a szakemberek, tud róluk a szociális iroda is. Amit tudnak, segítenek, de itt elsősorban a lakásproblémát kellene megoldani. Ahhoz, hogy komfortosabb és egészségesebb otthonhoz jussanak, be kell adniuk cserekérelmüket és vállalniuk kell a jobb lakással járó pluszterheket is – tudtuk meg a városházán. Még így is kérdéses, hogy mikor tudnak másik lakást utalni, hiszen kevés az üres otthon és sok a lakásra váró család...

Olvasóink írták

 • 16. orgona 2008. április 20. 01:40
  „Gyerekek nem tehetnek a szegenysegröl de a szülö igen!Nem gondolkodtak csak cselekedtek.Ez lett az eredmenye amit vallalniuk kell! Ök akartak nem a szomszed!”
 • 15. katja 2008. március 05. 18:26
  „bocsánat,de előbb lakást kell szerezni,vagy albérletre dolgozni,és utána a gyerekek...sokan belegebednek a részletekbe..én úgy érzem,h. tenni is kéne a lakásért vmit!!”
 • 14. soproni* 2008. március 01. 17:01
  „Lehet,hogy sokkal nagyobb szeretetben lesz részük a szegényesebb körülmények közt nevelt gyerekeknek és talán nem ők lesznek a jövő nemzedékének a betörői,drogosai,csalói,mert a példák azt mutatják,hogy ezekre a dolgokra inkább hajlamosabbak a gazdag szülők gyermekei,mert ők azok,akik csak megszületnek és utána az elfoglalt szülőknek nincs idejük a nevelésükre..Egyébként meg nem alamizsnát kértek,csupán normális körülmények közt szeretnének élni,ugyanúgy,mint az emberek többsége.Addig amig önkormányzati lakásokat kiutalnak olyanoknak is,akiknek az anyagi helyzete nem indokolja,addig egy ilyen ügyön csak felháborodni tudok.Sok sikert kívánok a családnak(mert ők tényleg egy igazi család)”
 • 13. Anyuka 2008. március 01. 14:35
  „Hát ahogy elnézem van 1 pár paraszt ember ezen a lapon!Talán nem a szülőket kéne szídní miért van ennyi gyerekük,akiket persze tisztességben és tisztán nevelnek!Sopron tele van üres önkormányzati lakással,igaz ebből sokat fel kéne újjítani amire persze meg lenne a pénz ha a drága polgármester nem baszná el főlősleges dolgokra!(mert van sok)Remélem akik szidalmazták a családot és lessz gyermekeik,kirugják az állásábol és nem tudja majd felnevelni tisztességbe őket.Mert lehet ma van munkád de holnapra csőlakó lehetsz.”
 • 12. kutyus 2008. február 29. 21:09
  „Kedves Hozzászólok!Kevés kivéttel,rengeteg helyesírási hibával írtok.sajnálom a családot,de nem úgy kéne családot tervezni,hogy majd valahogy megleszünk...ha meg nem,jön a segély.Felelőtlen szülők!”
 • 11. magyaro 2008. február 29. 19:23
  „Szégyelljétek magatokat, mert sok gyereket nevelnek, az ért még nem feltétlen hülyék. Lehet, hogy a sok gyerek becsületesebb lesz, mint a ti általatok nevelt.”
 • 10. Lucifer 2008. február 29. 18:50
  „Túrabakancs!
  Azért ez elég degradáló beszólás volt...
  A mennyiségileg sok étel lehet minőségileg nagyon kevés.
  Ha valakinek csak zsíros kenyérre telik,általában jobban rakódik rá a zsírréteg,mint arra,aki megveheti a zöldséget,gyümölcsöt,sajtot,húst,joghurtot...
  Gondolkozni,kérem szépen..gondolkozni...”
 • 9. Túrabakancs 2008. február 29. 15:22
  „Ahhoz képest hogy nagy a szegénység a családban, a kisfiú
  túlsúlya figyelemreméltó! Úgy látszik enni azért még van mit,
  e a legfontosabb!”
 • 8. Bea26 2008. február 29. 14:42
  „Aki szegény mindig azoknak vagy sok gyereke.Minek egy sufniba 4 gyerek???
  Nem lenne négy,akkor talán az asszonyka is tudna doglozni menni.
  ...........
  Az senkit nem érdekel,aki kisnyugdíjas ledolgozta az életét,de nem szül 8 gyerket, és ugyanilyen "lakásban" él?
  Való igaz, az ész nem jár a nincsteleség mellé,a csalédtervezés szó meg idegen tőlük...”
 • 7. soproni 2008. február 29. 14:04
  „kemény! Te is tönkretetted pár ember életét,azzal,hogy megszülettél! Jobb lett volna,ha a lepedőn maratsz,mert te aztán tényleg a legalja vagy! Remélem nem lesz soha gyereked,mert téged nagy kár lenne szaporítani!”
 • 6. kemény 2008. február 29. 13:38
  „nem csak ..... kellene, hanem dolgozni is. mindig a legalja szaporodik a legerőteljesebben, és lassan ők lesznek többségben. koton kellene ezeknek, nem lakás. négy gyerek életét tönkretették, a felelőtlenek.”
 • 5. pintér istván 2008. február 29. 09:39
  „Még egy kis megjegyzést had irjak le. Sajnos a mostani kormány vezetés nem a szegényemberek problémájával foglalkozik hanem a gazdagokéval, Minél több gazdag embernek tömje tele a pénztárcáját.Ugy van mint az álatokkal aki selejt az vesszen el nem ad nekik lehetőséget, PL Horváth Ágnes Hány ember hallt meg értelmetlenül? Hát csak ennyit szerettem volna.”
 • 4. pintér istván 2008. február 29. 09:28
  „Sajnos hiába adnak be lakás csere igénylést nem történik semmi! Én és édesanyám kb 2002 év elején adtunk be lakás cserét,de azóta sem történt semmi változás. mi kisebb lakásba szeretnénk költözni.De nem csak ez a probléma azóta befolyik a lakásba a viz utca felöl is udvar felöl is Az udvar felöli szobában már a parketta is szétt kzd rohadni.De tudomást sem vesz a sopron holding munkatársa lakásfentartó dolgozója. Az Éléskamrába felettünk lakónál csőrepedés lehet de ök már elköltöztek én ezt is bejelentettem telefonon és e-mailon is,hogy élet vezsélyes mert a világittásnál omlik a mennyezet teljesen átt van ázva. A fáskamrába nemtud lemenni édesanyám tüzelőért mert ott is elkorhadt a fa lépcső az udvarba szét dölnek a fáskamrák a mester gerendát egy százas szeg tartsa ha nem lenne a szeg ossze omolna nyégy fáskamra. Nem lehet oda sem be menni mert azok is életveszélyesek. Kint is volt a közös képviselő de semmi sem történt”
 • 3. JHg 2008. február 29. 09:17
  „ad 1.: Én úgy vállaltam a gyerekeimet, hogy tudom, fel fogom nevelni őket, tisztességben, jólétben, nélkülözés nélkül.

  ad 2.: Szomorú, hogy minden másra előbb van pénz, mint a rászorulók megsegítésére.”
 • 2. Balassa Beáta 2008. február 29. 09:02
  „Tisztelem és becsülöm őket, hogy ilyen körülményekközött is képesek boldogságban és tisztelettel élni nevelni gyermekeiket. De van egy kis problémám az üggyel. A gyerekek már nem olyan kicsik, hogy a háztartásba ne tudnának besagíteni és így az anya is mentesülne az otthoni terhek alól, tudna munkát vállalni amivel lényegesen több lehene a keresete, mint a hivatásos anyáknak járó 23.000 ft (KB). Ezzel a családi bevétel is több lehetne.
  Másik észrevétel, 15 éves kor felett szülői hozzájárulással a középiskolás diákok vállalhatnak diákmunkát. ehhez valamelyik diákokat foglalkoztató szervezetnél kell regisztrálniuk. Hétvégi munkával 450 ft-os órabért fizetnek. Ahol én dolgozom ott rengeteg ilyen gyermekkel dolgozok együtt. Nagyon szeretem őket és ha tehetem mindenben támogatom őket munkájuk ban. Ez a késöbbi munkábaállásnál is előny lehet, munkahelyek megimerése és kapcsolatok kiépítése terén.És már nem is bíztos, hogy szégyelni kellene a szegénységet, hanem lehetne tenni is ellene.”
 • 1. Cseter János 2008. február 29. 08:07
  „Mint, az nagyon sok esetnen most is érvényes! Az önkormányzat felelőssége sosem állapítható meg e rendszerben! Az, hogy nem törödnek a fiatal generációval életvietelével kellően az szinte senki sem érdekel. Léányeg az, hogy, ha majd dolgozni kezdenek, akkor lelehessen fogni bérülből az adókat és a járulékokat. Akik e korra felnevelték azok sorsáról pedig előbb útóbb a temetkezési vállakozók döntenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját tűzfala omlott a Bécsi utcai házra

Sopron - A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szerint saját tűzfala omlott rá a Bécsi utca 3. számú… Tovább olvasom