Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Négy felmondás egyszerre a kínaiban

Sopron egyik kínai üzletében egyszerre négy munkavállaló is felmondott – mint mondták – „az embertelen bánásmód miatt".

Sopron egyik kínai üzletében egyszerre négy munkavállaló is felmondott – mint mondták – „az embertelen bánásmód miatt". Ezzel együtt jogi képviselőhöz fordultak sérelmeik orvoslására. A kínai tulajdonos visszautasítja az állításokat.

– Háromszáz forintos órabér, ki nem vett szabadnapok sora, leltározásnál, áruátvételnél alulfizetett túlórák sokasága – kezdte a méltánytalanságok felsorolását Kelemen Klaudia, aki a tavaly decemberi nyitás óta dolgozott egy soproni kínai üzletben. – Kineveztek üzletvezetőnek, de a pénztárgép mellé is ültettek, váltótársról azonban nem gondoskodtak. Enni sem tudtam elmenni. Tizenegyen dolgoztunk az üzletben, aztán mire észbe kaptunk, már a szabadnapjaink is bent maradtak. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a munkavállalói garnitúra már többszörösen kicserélődött.

– Nekem akkor telt be a pohár, amikor egyszer a fáradságtól szabályosan összeestem az üzletben. Előtte való nap este nyolcig voltam bent, majd hajnali háromkor is be kellett mennem riasztás miatt. Reggel 8-kor megint kezdtem.

– Hiába lettem rosszul, a kínai tulajdonos addig nem engedett haza, amíg este, ha félholtan is, de el nem láttam az áruházvezetői teendőimet. Azt sem vette figyelembe, hogy van egy három és fél éves kislányom. Felkerestük a megyei igazságügyi hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatát, s ügyünket munkaügyi bíróság elé visszük.

Mindezt megerősítette három kollégája is. – A túlóráink is egyre csak szaporodtak, semmibe vették, hogy az embernek családja is van. Több helyen dolgoztam a szakmámban, a kereskedelemben, de ez a hely viselt meg a legjobban – tette hozzá Véber Ferencné. – Rémálomnak tűnt az egy hónap, amit ott dolgoztam – mondta Hódosi Adrienn. – Akinek nem tetszik, elmehet, válaszolták. Végül is összesen négyen döntöttünk úgy, elég volt.

– Nyolc éve vagyok Magyarországon, de eddig ilyenre még nem volt példa, mint ami Sopronban történt – mondta mindezzel kapcsolatban a Budapesten élő kínai tulajdonos. – Visszautasítom a rosszindulatú állításokat, dolgozóink minden egyes héten megkapták a szabadnapot. A túlórákat is rendesen fizettük. Azt se vessék a szememre, amiről nem is tudtam, nevezetesen az üzletvezető rosszullétét. Másrészt nekem is van két gyerekem, tudom, mit jelent a család. Ami a jövőt illeti, a későbbiekben óvatosabban járunk el a munkaerő-felvételnél: figyelmesebben válogatjuk ki a foglalkoztatottakat is, a vezetőt is.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találka a Konyec alkotóival

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) fennállásának 450. évfordulója alkalmából találkoztak a mostani diákokkal a Konyec című film alkotói, akik egykoron ugyancsak ebbe a gimnáziumba jártak. A tavalyi 38. Filmszemlén Közönségdíjat, illetve a Legjobb műfaji film díját elnyert alkotás szerzői már a folytatáson gondolkodnak. Tovább olvasom