Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Ne tegye utcára, vigye a komposztálóba - Fotók

Sopronban a házak előtti falevelet az ott élőknek kell összegyűjtenie. Egy köbméterig a Harkai úti hulladéktelepen ingyenesen lerakható.


- A lehullott levelet, a lakosságnak kell összegyűjteni. A fákat megmetszeni, ágakat levágni azonban nem szabad - mondta el megkeresésünkre Kalmár Ferenc, közterület felügyelő. - Sajnos, mindig akadnak olyanok, akik ezt nem tartják be. A Hunyadi utcában a napokban büntetést is ki kellett kiszabnunk, ugyanis jogtalanul helyzeték el ott a leveles zsákokat. Tettenérés esetén a bírság háromezer forinttól húszezerig terjedhet.


A zöldhulladék kezelésének lehetőségei a lakosság számára:

- STKH zöldhulladékos zsák megvásárlása (STKH Ügyfélszolgálat vagy Zöld Állomás környezetbarát üzlet: 170 Ft/160 liter), ezeket az STKH a meghirdetett időpontokban (április 10., 24., május 8.) ingyenesen elszállítja a házak elől, ha a zsákon jelzett telefonszámon bejelentik az igényt.

- saját személyautón ill. utánfutóval beszállítva ingyenesen lerakható 1 köbméterig, az STKH Harkai úti hulladéktelepén (hétfőtől szombatig)

- kertes házakban komposztálható

Rendelet is van

A soproni önkormányzat még 2008-ben hozott egy rendeletet (a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 20/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelete), amely szabályozza a lakosság feladatát a házuk előtti járdákkal, előkertekkel, fákkal, növényekkel kapcsolatban.

Újabb illegális szemétlerakatok Sopronban.


Ebben szerepel például, hogy telente az ott lakóknak kell eltolni a havat, megoldani a jégmentesítést.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. zhall 2012. március 29. 17:14
  „Az még hozzátartozik a dologhoz,hogy igaz,ha a lakó összesöpri az utcát,az utca szemetét a saját maga által fizetett kukába kell hogy tegye,hiszen a köztéri szemetesek nagy részét összeszedték.Tehát a T.lakók fizetik ki az elszállítást is amellett hogy elvégzik a munkát.Ha a Várkerületen jártok nézzétek meg a következőt:Az önkormányzathoz tartozó helyekről/Bástyagödör stb/elvitték a padokat és olyan helyekre tették ki ahol a lakónak kell takarítani.Mivel a köztéri szemetesek eltűntek,a szemét többsége ezek mellett a padok mellett van.A házunk előtt van két pad.Ez gyakorlatilag töménytelen koszt,és sok esetben hajnalig tartó dáridózást eredményez az ablakunk alatt.Ami pedig a Kisvárkerületen van a 22-szám alatti krimóban az egyenlő a katasztrófával.Vasárnap reggel piacra menet még reggel hétkor(!!!) üvöltött a zene,okosintelligensék kint a padokon hőbörögtek és ittak,mindenfelé szétszórt üvegek stb.Nem irigylem azt aki ott lekik,még hozzánk is elhallani legtöbbször.”
 • 27. Goldmund 2012. március 29. 08:54
  „20. levi-levi 2012.03.28. 16:17
  22. roberta 2012.03.28. 17:08

  Csak tátom a számat, milyen ökörségek vannak!
  Győrben, ha viszed a számlát arról, hogy kukát tartasz és szemétdíjat fizetsz, akkor lerakhatod.”
 • 26. palika 2012. március 28. 19:46
  „Azt a mondatot, hogy 170 Ft-ért lehet céges zsákot venni, amit utána ingyen elszállítanak, sokak figyelmébe ajánlom.
  A mai benzin árak mellett ennél olcsóbb megoldást nehéz találni, és még autó sem kell hozzá!
  A szelektív hulladékot pedig továbbra is ingyen lehet leadni a szeméttelepen.”
 • 25. skorpios 2012. március 28. 19:16
  „Az egyik barátom Bécsben lakik. Náluk a zöld hulladékot a kihelyezet lerakóba ingyen el lehet helyezni. Majd meghatározott időnkén, ugyanebben a tározóba komposztot hoznak, amit 1m3-ig/fő, lehet szabadon elvinni. Ez nálunk miért ilyen bonyolult drága amatőr VÁROSVEZETÉS??? Csak nyitott szemmel kellene járni!! Ezenkívül ha én veszem a fáradságot és szelektíven kiválogatom a vállalkozásomban keletkező hulladékot, és ki is viszem a szeméttelepre, mert vagyok annyira intelligens és nem borítom ki az út szélére. Akkor miért nem becsülik meg annyira, hogy mint korábban ingyen átveszik a szeméttelepen????? Ilyen alapon teszek rá, hogy szelektív-e vagy sem. Nekem ugyanannyiba kerül így is-úgyis akkor meg válogassák ki. Miért megy nálunk minden ilyen körülményesen? Miért nem lehet a már máshol jól működő megoldásokat átvenni. Inkább hozunk egy baromságot, mert mi Magyarok vagyunk és így jobb az egónknak? Vagy mi a Pic...a?!”
 • 24. Nanu 2012. március 28. 18:17
  „"ő legalább okosan hülyéskedik és nem hülyén okoskodik"
  Nem tőled örökölte, lehet nem is te vagy az apja :)”
 • 23. Nanu 2012. március 28. 18:14
  „Ma már feltekertél a bakonyba ? :)”
 • 22. roberta 2012. március 28. 17:08
  „Mi is céges autót használunk ( nincs is saját) nekünk sem engedték kiönteni ,hozzuk saját autóval .
  Visszafordultunk kapun kívülre és gyalogosan vittük be a zsákot!!
  Így már lehetett nem volt rajtunk céges matrica.
  Gratulálunk a kitalálójának.
  (Komposzttároló lakóparkban büdös és zavaró )”
 • 21. andris002 2012. március 28. 16:55
  „"Tavaszi nagytakarítás, melynek keretében elvégezzük az útpadka melletti télen felgyülemlett sár kézi feltakarítását (sártalanítás) és az utak intenzív gépi takarítását."(Sopron Holding weboldal) Érdekes... A Bánfalvi úton, a volt MÉH telep környékén túlzás nélkül állíthatom, hogy köbméteres kupacokban áll a lehullott avar az ÚTTESTEN tavaly ősz óta. Az úttestet a holdingnak kéne takarítania nem?! A lakók össze is söpörték, de a pénzmosó holding még csak el se szállítaná. Ez az! Gratulálhatok! Így várjuk a turistákat: a város többi részén a változatosság kedvéért meg a cigarettacsikkek állnak kupacokban... És én még fizessek kommunális adót mi?!? De adjuk a milliós fizetéseket a fejeseknek, a balek városlakó meg fulladjon meg a szemétben ugye?”
 • 20. levi-levi 2012. március 28. 16:17
  „Barkácsáruházban vásárolt kb.1m3 zöld zsákban szállítjuk ki a kerti hulladékot, lenyírt füvet már évek óta.
  Hétvégén is így történt, de hatalmas meglepés ért bennünket,!
  Ugyanis munkaköröm vidékre is szolit, ilyenkor a felmatricázott cég autóját használom és ezzel vittem ki a zsákot, ahogy az előző években is
  De nem engedték kiönteni, mert céges autóval jöttem és visszaküldtek a mérlegre.
  Kérdeztem, hogy akkor 1m3 -ig ingyenes vagy kg-ra megy?
  Megmondták, ha ezt a zsákot átteszem a magánautómba, akkor ingyenes!!!!!
  Hát én mérlegeltem és kiborítottam a közeli árokba, ha ez kell a városvezetésnek ám legyen!
  Én fizetem az adókat, nem gyújtók avar tüzet az udvaromban mert tilos, becsületesen akartam eljárni és rákényszerítenek, hogy szemeteljek az útszélén.
  A komposztálást próbáltuk, de a lakóparkokban a kicsi telek miatt zavaró, mert nagyobb rész fű nem rohadt el és nagyon büdös.
  Zavarja a pár méterre levő szomszédomat, minket is mondjuk egy grillvacsora, napozás közbe.”
 • 19. bojtár 2012. március 28. 14:28
  „18. Nanu 2012.03.28. 13:51
  a 3 éves fiamnak több sütnivalója van mint neked:)
  ő legalább okosan hülyéskedik és nem hülyén okoskodik”
 • 18. Nanu 2012. március 28. 13:51
  „a bojtár:
  Általában fiatal, nőtlen ember, akit a számadó egy-egy legeltetési idényre fogadott némi készpénzbér és természetbeni (jószágtartás, ruha és élelmezés) fizetés ellenében.”
 • 17. S.Soproni 2012. március 28. 13:46
  „Legalább összegyűjtik a szemetet ! Vasárnap reggel kész csatatér a szobor környéke ! Az egyetemisták is összeszedhetnék zsákokba!”
 • 16. taimagic 2012. március 28. 13:01
  „Itt a kommunális adó, mint új bevétel. Fordítsák a város takarítására.
  Ha erre költenék és láthatóan tisztulna a város, akkor már megérte befizetni......”
 • 15. bojtár 2012. március 28. 12:40
  „12. Nanu 2012.03.28. 11:02
  " a soproni kányuk? " az nem érdekel a kátyú az esetleg ,de az,hogy engem mi érdekel és mi nem ahhoz neked annyi közöd van mint földi gilisztának a csillaghulláshoz.”
 • 14. Mankapunka 2012. március 28. 12:35
  „Eddig azért mert a sírás,hogy nincs soproni cikk. Hát most megkaptátok!!!!!!!! :)))

  Ki nem szarja le a falevelet,most őszintén?? Majd el rohad,mint 20 évvel ezelőtt is,meg azelőtt is.”
 • 13. Kuvasz 2012. március 28. 12:34
  „Nem ez az első és nem is az utolsó bőszítő és felháborító rendelet. Lassan nekünk kell a komposzttelepen össze is darálni, értékesíteni, de a pénzt a városnak adni, hogy több jusson tiszteletdíjra, színházigazgatókra és fidesz reklám újságokra.”
 • 12. Nanu 2012. március 28. 11:02
  „bojtár ha Te minden nap a bakonyoba biciklizel akkor miért érdekelnek a soproni kányuk? :)))))))))))”
 • 11. bojtár 2012. március 28. 10:10
  „a következő lépés majd az lesz,hogy mindenkinek a háza előtt le kell aszfaltozni a kátyukat? normális????”
 • 10. piros60 2012. március 28. 10:03
  „T."józanparaszt"!
  Valószínűleg nem jókedvéből munkanélküli. Amíg dolgozott, épp elég járulékot levontak tőle, hogy a segélyeket fedezze, tehát nem ingyen élő.
  Nagyon sokan a szelektív gyűjtő helyekre is lerakják a zsákokat ( persze egyéb más lomot is). El szokták takarítani, de ezt lehet? Szörnyen néz ki a konténerek környéke a sok szeméttől. Mellette járnak el az iskolások, ezt látják, ezt szokják meg, Ők is ezt fogják tenni. Így sosem lesz rend.”
 • 9. Feri1 2012. március 28. 09:46
  „Van ahol tavasszal is hull a levél? Ha jól emlékszem már ősszel is volt ebből probléma. Nem hiszem, h ezekben a zsákokban még az utcáról összegyűjtött őszi levelek vannak. Ha igen, az a nylon ( v. neylon) zsákokban már szép lehet...Egyébként az őszi lombhullatás után, ha a lakók összeszedik én is önkormányzati feladatnak tartom az elszállítását.”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakonczay: Nem repülővel szeltem át az óceánt

Könyvet készül írni az Atlanti-óceánt átkenuzó Rakonczay Gábor. A sportember elmondta: elért hozzá a… Tovább olvasom