Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

˝Ne épüljön kórház a Muckon!˝

Az LMP egyetért az elsőfokú építési hatóság elutasító határozatával, mely nem támogatja az egykori mucki határőrlaktanya helyén tervezett egészségügyi intézmény létrehozását.

– Azért tartjuk aggályosnak a tervezett építkezést, mert az egykori laktanya környezete kiemelt jelentőségű, különleges természeti terület, a Natura 2000 része. Környezetvédelmi szempontból a beruházás mind az építkezés, mind a működtetés fázisában káros hatású lenne – mondta el Bebesi József, a Lehet Más a Politika soproni képviselőjelöltje.

Hozzátette, az építkezés olyan forgalmat vonna maga után, ami az itteni védett növény- és állatfajok fennmaradását veszélyeztetné, kipusztulásukhoz vezethetne. A nagyberuházáshoz kapcsolódó autóforgalom, a látogatók, a rendszeres betegellátás, s a kiegészítő létesítmények ellátása veszélyeztetné, szennyezné a környezetet. Ehhez a forgalomhoz egy nyomsávos út nem elég, az jelentős szélesítésre szorulna.

Olvasóink írták

 • 20. józanparaszt 2010. március 03. 21:38
  „Korrekt ember oda nem építene ilyesmit...”
 • 19. Kuvasz 2010. március 02. 18:46
  „A korrektség más kérdés. Az nem függ össze a helyszínnel.
  Az osztrák megközelítés lehetőségéről kérdezz meg hozzáértő embereket.”
 • 18. józanparaszt 2010. március 01. 20:15
  „17 és 14 hsz.-től kérdem: hogy jönnek ide a zöldek, meg a villany, meg a szélerőművek?? Sztem itt egészen másról van szó. Emellett nem hinném, hogy Ausztrián keresztül egyszerübb lenne a megközelítés. Ha valaki járt már arra, vagy tud térképet olvasni, szerintem ez egyértelmű. Nem a kórházra mondunk NEMet, csak a helyszínre! Persze azt sem árt átgondolni, hogy az ötlet mögött álló befektető mennyire korrekt!!!”
 • 17. Kuvasz 2010. március 01. 17:22
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Én nem nevezem spenótnak a zöldeket, de!!!
  Nem kell vízierőmű, nem kell atomerőmű, nem kell széntüzelésű erőmű, a szélkerekeknek csak azok a hülye magyar madarak repülnek neki, mert a német és dán madarak nem. tehát ez sem kell, akkor mi kell? Elektromos áram kell, ugye!, de honnan.
  Tisztelt zöldek! Menjetek haza és próbáljátok felkapcsolni a villanyt. Érdekes, nem gyullad fel!!! Vajon miért? Mert tiltakoztál minden ellen. Nem az a fontos, hogy megoldást javasoljunk. Az a fontos, hogy mindenre NEM-et mondjunk. Ezt tanuljátok a politikusoktól.
  Az államfő egyszer azt mondta, a Tubessal egyetért. Érdekes, most nem szólal meg most, mikor a Tubes ellen is tiltakoznak. Nahát!
  Szóval ennyit a szanatóriumról is. Igenis kell egy kultúrált, egészséges ápoló intézmény, de nem biztos, hogy a jelenlegi úton kell megközelíteni. Van egy lehetőség (Schengen!) Ausztrián át. Nocsak! Gyorsan vizsgálják meg ezt is.”
 • 16. Csodabimbó 2010. március 01. 10:03
  „14,
  Úgy látom Te nem nem érzed a soproni emberek lelkét, kultúráját, örökségét, a belénk ivódott szépség és harmónia szeretetét. Ha ismernéd ezeket az érzéseket, akkor tudnád Te is, h soha nem fog felépülni ott az a kórház. A mostani romhalmaz is jobb, mint egy kórház, szép a panoráma - ha ott vmiféle bekerített objektum lesz, az elvesz mindenféle kilátást, ha ismered a helyet, tudod miről beszélek.Nem is sejted mennyien használják azt a környéket kultikus, meditatív célokra, vagy egyszerűen csak pihenni.
  Nem hiszem, h rossz lenne a Lőverek levegője, amíg érezni az erdő illatát, addig sztem nincsen gond. A probléma a kertekben van, ahonnét lassan eltűnik az "őshonos" növényzet, naspolya, gesztenye, körte, cseresznye... tulipánfa, babarózsa... helyüket Obis díszkeretek foglalják el.

  Tényleg ki lehetne ott alakítani egy kirándulóközpontot, szalonnasütőkkel, sportolási lehetőséggel, ami szervesen illeszkedne a közeli kilátók, források rendszerébe és a várhelyen a lelkes fiatalok által saját pénzből (!!!) felépített Dört pálya kiinduló pontja is lehetne. Nem is beszélve arról, h Muck lehetne az osztrák és magyar kirándulóutak központja, ha ránézünk a térképre, látjuk miért.Ezek olyan nem horribilis összegű fejlesztések lennének, ami több ezer itteni és hozzánk ellátogató vendégnek okozna élménygazdag pillanatokat. A fiatalokat pedig a tépjünk be és játszunk fél napokat állapotból fel lehetne csalogatni az emberközelibb természetbe, mondjuk egy nemzetközi Dört versennyel, így a szállodák kihasználtságát is javítani lehetne.”
 • 15. józanparaszt 2010. március 01. 09:15
  „Tisztelt koczanz !
  Talán rosszul fogalmaztam: szerintem sem a Szívszani tette tönkre a Lőverek levegőjét, ésa 2.ill.3. mondatával (tömbházak, autóforgalom) is egyetértek! Pontosan ez az, amitől úgy gondolom meg kellene óvni a Soproni hegységet. Nem vagyok biztos benne, hogy ha most megengedjük az első kapavágást, mennyi időbe telik, míg jön a 2.-3.-4. sokadik "wellneszcentrum"! Ha jól tudom az a terület Natura2000-es, amiről gondolom Ön jobban tudja mit jelent! Bekapcsolódva a 14.hsz. (visszautasítom az állat Spenót titulust!)gondolatmenetébe, szerintem más dimenziókról beszélünk egy Schwarzwald és egy Soproni-hegység esetében. Itt alig 100 km2-es erdő "szolgál" ki egy hatvanezres várost, ott többezer km2 erdőre jut néhány település. Itt a klinika kiszolgáló infrastruktúrája gyakorlatilag kettészeli a teljes erőt,életteret, ott "elveszik" a kórház a"rengetegben". Nem hiszem, hogy néhány száz ember érdeke felülemelkedthet a többség érdekében.
  Legyen klinika, de ne a Muckon! Van jónéhány kihasználatlan épület/üdülő a Lőver körúton , a Tómalmon stb.
  Visszatérve az érvekre: én sem kaptam még egyetlenegy meggyőző érvet sem, hogy a kórház a Muckon jó helyen lenne!”
 • 14. Akimegmondjahatudja 2010. március 01. 06:48
  „Sok állat Spenót!!! (azaz magát környezetvédőnek nevező zöldség!!!)

  Mond-e valamit nektek az, hogy Schwarzwaldklinik (.....ha nem akkor segítek Feketeerdő Klinika, Brinkmann prof. Hildegard főnőv. stb.) Ott áll az erdő közepén, működik és mégsem száradt még ki a Duna.....pedig onnan ered!! Ma Magyarországon a környezetvédelemmel is az a baj, mint minden más irányzattal...tehát túlzásokba esünk, de mégsem működik úgy mint kellene! Nem lehet szélerőműpark, mert nekirepül a madár (.....hát ha ilyen hülye akkor megérdemli!!!), helyette füstöl tovább a Gyöngyös-Visontai erőmű....az nem baj!! Nem lehet vízlépcső mert nem tud a hal "lépcsőzni".....! Nem lehet radar a Tubesen, mert sugárzik....de az ellene folyó tüntetést a zöldségek mobiltelón egyeztetik (annak a tornya is sugárzik....és ott áll a Tubesen!) A Magyar környezetvédelem ill. lokálpatriotizmus már olyan elmebeteg méreteket öltött, mint az államadósság...pffff....!!!!”
 • 13. koczanz 2010. február 28. 22:48
  „Tisztelt Józanparaszt!
  A város levegőjét nem a Szívszanatórium tette tönkre! Az igaz, hogy 30 éve tisztább volt a levegő, de 30 éve más volt a világ is autó csak harmada, vagy negyede járt a mainak, buszról és kamionról nem is beszélve.
  A Lőverekban a népesség sokszorosára nőtt, az egykori üdülők helyén sajna tömbházak állnak. Egyetértek azzal, hogy a belváros haldoklik, hogy oda üzletek és vendéglátóipari egységek kellenének ( ez ellen meg az ott lakók tüntettek, ugye emlékszik?), de mi az akadálya?? Miért nem pezseg a Soproni Belváros? Sajnos sosem pezsgett, itt sosem volt nyüzsgés, fiatalos zsivaj, lüktető élet....
  Nem győzött meg, kevés érvet sorol a Mucki klinika ellen, ennyi mellette is szól....”
 • 12. józanparaszt 2010. február 28. 19:31
  „Tisztelt koczanz!
  Végre nincs ott a határőrség, ezért kisebb a forgalom és nincs szükség ott semmiféle kórházra! 30-40 évvel ezelőtt a Szívszani azért épült oda, ahol van, mert tiszta volt még a levegő. Ma bár környezetkímélőbbek a benzinmotorok,de remélem Ön sem állítja, hogy a Lőverek levegője ugyanolyan tiszta mint 30 éve! Ha nem vigyázunk a mostani még meglévő természeti értékeinkre, a gyermekeink már csak a nagypapák elbeszéléseiből ismerhetik a soproni erdők gyógyító levegőjét! NEM a mucki kórházra.
  Menedékházat, kisvendéglőt a kerékpáros,gyalogos,sífutó turistáknak azt IGEN!
  Munkahelyet itt a városban kell teremteni, a haldokló Várkerület és Belváros felélesztésével, a fertői,tómalmi,hegyvidéki Zöldturizmus fejlesztésével...szerintem”
 • 11. koczanz 2010. február 28. 14:49
  „Tisztelt Olvasók!
  A volt Mucki határőr őrs helyéről beszélünk, ami most egy hatalmas romhalmaz, tele építési törmelékkel, szeméttel. Ez ugyan egy letűnt világot jelképez, de így nyilván nem maradhat. Mi a baj itt egy környezetbe illő, rendet és csendet jelentő kórházzal, ami munkahelyeket jelent, adót fizet és Sopron hírnevét öregbíti?
  A forgalom nem hiszem, hogy nagyobb lenne, mint a határőrségé volt, a mai autók pedig már környezet kímélőbbek. Az építési forgalom pár hónapig ugyan minden bizonnyal jelentős lesz, de legalább eltűnik az a tájseb, ami most ott van. Egy igényes intézményt el tudnék ott képzelni....”
 • 10. Kuvasz 2010. február 28. 12:11
  „Rehabilitációs célú, vagy egészséges gyógyulást biztosító kórházak, szanatóriumok mindenütt a világon jó levegőjű erdőkben épülnek. Ott van nyugalom, jó levegő. Megfelelő kialakítás és ökológiai vizsgálatok alapján miért ne épülhetne oda szanatórium?!”
 • 9. Reális 2010. február 27. 13:28
  „lmp?”
 • 8. kolmi 2010. február 27. 11:42
  „Dózer”
 • 7. fmarco 2010. február 27. 10:33
  „teljesen egyértelmű, hogy ne legyen ott kórház! De azt még senki sem mondta meg, hogy akkor mi elgyen ott? Vagy dózeroljunk, és újra erdő? Mert azért, aki a kórház ellen szavaz (én is), az mondhatna valami javaslatot a terület megszépítésére. Szerintem a soproniak és az erdőjáró turisták kiszolgálására kéne ide egy célpont (étterem, egy kis kulturközpontocska). VAgy ha muszáj, akkor dózer!”
 • 6. soproni 2010. február 26. 17:42
  „Nem jártam még arra,de nem lehetne ott is a Brenbergihez hasonló pihenőt létrehozni?”
 • 5. poto 2010. február 26. 10:14
  „adamvok

  Tájékozódj és meg fogod tudni.”
 • 4. psanyi 2010. február 25. 23:15
  „Minek megvalósítani ott bármit? Az a terület erdő volt korábban. Semmi helye ott semmiféle kórháznak, boltnak, bármi egyébnek. El kell dózerolni, és legyen újra erdő. Ennyi. Minek is kéne ezen kívül bármit kezdeni vele???”
 • 3. adamvok 2010. február 25. 19:01
  „mi az az LMP?”
 • 2. bobo 2010. február 25. 18:57
  „Arra azért kíváncsi lennék, az LMP mit tartana megvalósíthatónak azon a helyen? Mert gondolom az se megoldás, hogy rohadjon szét az egész.”
 • 1. psanyi 2010. február 25. 15:31
  „Felejtsük már el ezt a hülye luxuskórházat, az ötlet is felháborító és egyáltalán semmi szükség ilyen intézményre a gyönyörű soproni erdő kellős közepében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faragó most nem gyúr: táncol a Soproni Tavaszi Napokon

A Soproni Tavaszi Napok idei rendezvénysorozatára a szervezők színes kínálatot állítottak össze. Tovább olvasom