Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Ne csak büntessenek, segítsenek is!

Sopron - Úgy nem lehet kifehéríteni a gazdaságot, hogy csak büntetünk, bírságolunk – véli Károlyi Gyula ipartestületi elnök. Sopronban tanfolyamot szerveznek, hogy felkészítsék a munkaadókat és a munkavállalókat.
Lehet, hogy egy kőműves kiválóan tud falat rakni vagy vakolni, de fogalma sincs a vállalkozás buktatóiról. A hivatalos engedélyek kiadásakor mégsem kérdezik meg, ismeri-e a munkaügyi tudnivalókat, az adminisztrációs előírásokat. A legtöbb iparos vállalkozása elindításakor nem is számít rá, milyen kötelezettségeknek néz elébe. Erre a legtöbben csak akkor jönnek rá, amikor az első büntetési felszólításokat kapják, mert ők vagy alkalmazottjuk vétett valamelyik szabály ellen.

– Nem büntetni kellene állandóan a vállalkozókat, súlyos bírságokkal fenyegetni a munkaadókat, hanem megelőzni ezeket a problémákat – mondja Károlyi Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke. – Mi próbálunk tanfolyamokkal, előadásokkal segíteni, de sokszor az érintettek részéről sincs meg a megfelelő érdeklődés. Ám úgy gondolom, részben ez is a rendszer hibája, ugyanis általában a szabályosan és legálisan működő vállalkozókon csattan az ostor. A feketén dolgozók a hivatalok számára nem léteznek, így ők nem ellenőrizhetők, nem is büntethetők. Márpedig a piaci versenyben ők is ott vannak, s ha a törvénytisztelő iparos nem veszi fel a tempót, lemarad. Lemarad, mert semmi esélye azzal szemben, aki felrúgja a szabályokat.

Károlyi Gyula, a soproni ipartestület elnöke
Károlyi Gyula, a soproni ipartestület elnöke

Károlyi Gyula szerint nemcsak a vállalkozókat, a munkavállalókat is érdemes felvilágosítani jogaikról, lehetőségeikről és a következményekről. Sokan ugyanis nemhogy belenyugszanak a feketén történő alkalmazásba, hanem egyenesen kérik. Így ugyanis ténylegesen több pénzt kaphatnak. Persze csak néhány ezressel többet, de van, akinél ez is sokat számít. Csakhogy nincsenek tisztában a messze ható következményekkel. Például azzal, hogy ma már nemcsak a munkaadókat, hanem a melósokat is büntetik, ha szabálytalanságokat találnak.

– Az ipartestület azt szeretné – fogalmaz Károlyi Gyula –, ha minden érintett tisztában lenne a veszélyekkel, hogy az információ ne olyan legyen, mint az építőiparban a védőfelszerelés: csak akkor tűnik fel a hiánya, amikor már megtörtént a baj...


Tanfolyam tanúsítvánnyal

A munkaügyi ellenőrzéseken történő megfelelés érdekében az Ipartestületek Országos Szövetsége a „Rendezett munkaügyi kapcsolatok kialakítására és a feketefoglalkoztatás visszaszorítására" címmel tanfolyamsorozatot indít. A Sopron és Vidéke Ipartestület a háromnapos tanfolyamot november 3-án, 4-én és 6-án tartja a Pannonia Med Hotel konferenciatermében. A résztvevők a tanfolyam zárásakor tanúsítványt kapnak. Jelentkezni az ipartestületnél lehet. 

Olvasóink írták

 • 13. Imcsi 2008. november 26. 10:07
  „"A hazai ellenőrzési gyakorlattól (néhány vállalkozó nem ellenőrzést mond, hanem egyszerű sápszedést) eltérően az osztrák adóhatóság egyfajta tanácsadó szerepet tölt be. Ahogy a kamarai vezető elmondta, kezdő vállalkozó esetén az első hónapokban három alkalommal is kimegy a hatóság, aki a feltárt hibák kijavítását kéri a vállalkozótól. Ha a negyedik alkalommal is találnak valamit, csak abban az esetben büntetnek, melynek mértéke arányos a hiba nagyságával, és még ebben az esetben is lehet a hatóságtól egyeztetést (kedvezményeket) kérni, melyben a helyi kamara is segít."
  Idézet innen: http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/vallalkozz_ausztriaban_most_egy_filleredbe_sem_kerul/2076208/”
 • 12. iparos 2008. október 30. 17:27
  „Károlyi Úr vizet prédikál, és bort iszik!
  Nálam is dolgozott de esze ágába se volt számlát adni!
  Nem hiteles ember ne beszéljen.
  Törvényeket sért, átvág mindenkin de, Ö a borlovag úr mindent tehet, azt hiszi
  De egyszer öt is elérhetné már az APEH.”
 • 11. látszik hogy nem vagytok vállalkozók 2008. október 30. 12:38
  „Látszik, hogy nem vagytok vállalkozók!

  Ti csak irigyen a csaló réteget látjátok meg....

  Egyszer próbáljatok meg a semmiből elkezdeni egy vállalkozást és felfuttatni..... munkát keresni, megegyezni a vevővel, dolgozni...stb... csak hogy tudjátok, hogy mi a MUNKA ÉRTÉKE!
  Na majd utána utálkozhattok!!!!!

  Az érdekes az, hogy az EU-ban nem is ismerik azokat a szabályokat amikért itthon minket - az Eu-ra hivatkozva - megbűntetnek, mert ott csak egy ajánlás volt a hülye magyar meg törvényt alkotott belőle.....”
 • 10. Éleslátás! 2008. október 30. 10:36
  „Károlyi Gyula barátunk nagyon jól látja a problémát. Ha állandóan büntetünk az sajnos nem vezet eredményre.Bizony megelőzni kellene a problémákat. A büntetést összegét tovább fogják számlázni a megrendelőnek.”
 • 9. joco1azigazi 2008. október 29. 14:36
  „és most akkor mivan? az "iparos" eddig is inkább számla nélkül dolgozott, továbbra is igy fog?”
 • 8. FREDDY/S 2008. október 29. 08:19
  „Cél az adminisztráció és a bürokrácia csökkentése. Ezért alkalmazzon könyvelőt, titkárnőt, szóvivőt, tanácsadót stb., mert a mai helyzetben ez szükségeltetik a munkavégzés helyett, nemde...”
 • 7. Egy iparos 2008. október 28. 22:53
  „A fene enné meg! :-((
  Mivel másodállásban dolgozm ezért a főállásom nem engedi meg, hogy ott legyek mivel du. 3 után teszem le a lantot a melóhelyen.”
 • 6. IPOSZ-os 2008. október 28. 21:37
  „4.
  A tanfolyam reggel 9-kor kezdődik és kb du. 2-3-ig tart.....
  és INGYENES!!!!!!”
 • 5. unom már az adócsalókat! 2008. október 28. 20:25
  „Ha a kőműves nem tudja a számlát kiállítani, forduljon könyvelőhöz. Ezért találták ki!”
 • 4. Egy iparos 2008. október 28. 18:23
  „Ez a bizonyos tanfolyam tanusítvánnyal... hány órától hány óráig tart és mennyibe kerül?”
 • 3. Sorponyi 2008. október 28. 17:30
  „Tisztelt Elnök Úr!
  Bizonyára helyes az Ön törekvése, de fejtegetése ellentmondásos.
  Nem kellene mentegetni az adócsaló kisiparos társait, mert mindenki tudja, hogy nem ismeret hiánnyal, hanem közönséges adócsalással állunk szemben. Sokunknak, de főleg Önöknek kellene segíteni a "kifehéresítésben", mert csak akkor lehetne adót csökkenteni, azaz szélesebb rétegre szétteríteni a mostani magas adójukat. Erre szervezzenek "tanfolyamokat" !”
 • 2. yello 2008. október 28. 16:21
  „Bocsánat, az első mondatban halmoztam kissé a mondanivalót felindultságomban.”
 • 1. yello 2008. október 28. 16:17
  „Kedves Károlyi Gyula!
  Kérem szépen, hogy nézzen(ek) már annak utána a kamara eszközeivel, hogy hogyan lehetséges az, hogy a Handleres fodrásztanulók érettségi után következő 2 éves gyakorlati oktatása során hogy fordulhat elő az, hogy vannak olyan tanulók, akik heti 48 órát dolgoznak a gyakorlatban - persze nem papíron! - iskola után, szombaton, amikor csak szükségesnek látja az üzlet.
  A munkaszerződéseket aláíratják velük a tanév kezdetén és a munkáltatói jogokat ellenőrizetlenül gyakorolják felettük, fizetési bérlapot állítanak ki a diákoknak (azaz munkavállalóknak!!!), amiből TB-t, adót, nyugdíjjárulékot vonnak, tehát alkalmazottként szerepelnek már jogi értelemben is, persze fizetést nem kapnak, hiszen ők fizetnek a szalonoknak a gyakorlati oktatásért, mégis ott a bérlap és még nyugtát is kapnak. Hogy is van ez? Miféle egyoldalúség ez? s miért nem felügyeli ezt az iskola szakmai bizottsága? vagy a kamara??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre nagyobb házak épülnek

Sopron - „Megfojtanak bennünket ezekkel az épületekkel" – panaszolják a Bécsi út 23-as… Tovább olvasom