Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Navracsics Sopronban: maradéktalan siker a közjegyzőségek újjászületése

Maradéktalan sikernek tartja a közigazgatási és igazságügyi miniszter a közjegyzőségek két évtizeddel ezelőtti újjászületését.

Navracsics Tibor a 24. Közép-Európai Közjegyzői  Kollokviumon, pénteken, Sopronban beszélt erről. A nem peres  eljárásokban meglévő ügyhátralék ledolgozására, illetve az  elektronikus iratkezelés megteremtésére utalva megemlítette: ez a  rendkívül hatékonyan dolgozó hivatásrend működésével több ponton is  példaként szolgál az államigazgatás számára.  

Véleménye szerint a közjegyzők elmúlt két évtizedbeli működése  azt az igazságot bizonyítja, hogy a hagyomány és a modernség,  újszerűség "nemcsak, hogy megfér egymás mellett, de remekül ki is  egészítheti egymást", és csak így válhat teljes egésszé. 
      
A közjegyzők működése "pontosan azon a ponton erősíti az állami  intézményrendszerbe, az állami feladatellátás hatékonyságába vetett  hitet, ahol a leggyengébbek vagyunk" - fogalmazott a rendezvény  fővédnökeként felszólaló kormánytag, aki azt hangsúlyozta: ahol  meginog a polgár bizalma az állami feladatellátásban, "ahol elillan  a bizalom, ott csorbul a demokrácia, ott csorbul a jogbiztonság és  drágábbá válik a hétköznapi élet is".  

Navracsics Tibor hozzátette: aki nem bízik meg az állami  intézményrendszerben, az "pluszbiztosítékként alternatív  megoldásokat fog igénybe venni", így "a bizalom hiányát pénzzel kell  megfizetni", ez pedig rontja a versenyképességet is.    

A miniszter jelezte: a kormány jövőre tarthat egy stratégiai  vitát a közjegyzőség jövőjéről. Navracsics Tibor szólt arról is: a  kormány szeretné kompromisszumos megoldással lezárni a közjegyzők  nyugdíjazásának kérdését, ugyanakkor - közhatalmat gyakorló  személyekről lévén szó - fenn kívánja tartani, hogy a hazai  közjegyzőnek rendelkeznie kelljen magyar állampolgársággal. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi lépés: női motorvonat-vezetők állhatnak szolgálatba a GYSEV-nél

A több mint 160 éves hazai vasúttörténet során még egyszer sem fordult elő, hogy női mozdony-… Tovább olvasom