Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Naponta négyezer (éhes) kritikus

Naponta 4200 adag ételt főznek a soproni gyermekkonyhán. A nyersanyagnormán utoljára két évvel ezelőtt változtattak. Egy általános iskolás gyermek ebédjét 145 forintból állítják elő. Erre mondják: vagy művészek, vagy bűvészek a konyha dolgozói.
– Sem művészek, sem bűvészek nem vagyunk – mondja Áder Frigyes, aki hat éve irányítja a soproni Központi Gyermekkonyhát. – Ha valamilyen különleges tulajdonságra mégis szükség van, akkor az a számolás és kalkulálás művészete, hiszen 2001 óta nem emelkedtek a nyersanyagnormák, szemben az árakkal. Az óvodások ebéd-nyersanyagnormája 112 forint, az iskolásoké pedig 145. Ezért aztán nálunk minden forint számít. Egyes alapanyagok szállítóit – például a húsét – közbeszerzési eljárással választjuk ki, de minden vásárlást alaposan átgondolunk, és a legolcsóbbat, ugyanakkor a legjobb minőségűt igyekszünk megszerezni. Naponta négyezer óvodás és általános iskolás kritikájával kell szembe néznünk, ha nem ízlik az étel.

Az étel színe sem mindegy

Az étel íze csak az egyik szempont. A legfontosabb, hogy meglegyen az előírások szerinti tápanyag- és energiatartalma. A gyermekkonyhán tíznaponként ellenőrzik, hogy főztjük megfelel-e a gyermekek élettani sajátosságainak. Ha valamilyen fontos összetevő hiányzik, akkor még a következő heti étrendben lehet pótolni. Az ÁNTSZ is rendszeresen vizsgálódik náluk, nem csupán a tisztaságra és az egészségügyi szabályok betartására ügyelve.
– A heti étrend összeállításánál figyelembe vesszük az évszakokat is – folytatja Áder Frigyes, miközben bejárjuk a konyhát. – Ilyenkor tavasszal igyekszünk minél több primőrt és gyümölcsöt adni, télen pedig energiadús ételeket főzünk. Az sem mindegy, milyen az étel színhatása. Különösen fontos ez az óvodásoknál, ahol az étkezés még külön program, és így az ebédelést például a színek tanulásához is fel lehet használni. Mi sem bújhatunk ki a modern közétkeztetési irányzatok alól, amelyek a könnyebb és a párolt ételeket helyezik előtérbe. A jelenlegi előírások szerint hetente kétszer húst, kétszer főzeléket és egyszer tésztát kell biztosítanunk. Az óvodások és az iskolások ugyanazt kapják, eltérés általában a mennyiségben van.

Csökkentett költségvetés

A gyermekkonyha vezetője nem titkolja, fájdalmasan érintette őket, hogy ötmillió forinttal csökkentették költségvetésüket. Annak ellenére, hogy a konyha jól felszerelt, működése gyakorlatilag már megfelel az uniós előírásoknak, előfordulhat, hogy váratlanul elromlik vagy tönkre megy valami.
– Természetesen nem ringatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy főztünk mindenkinek és mindig ízlik – jegyzi meg búcsúzóul Áder Frigyes –, de a visszajelzések alapján általában elégedettek velünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasznosításra vár a kastély

A sopronhorpácsi kastély a korábbi évtizedekben kutatóintézeti dolgozóknak és családjaiknak adott… Tovább olvasom