Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Naponta három menü

A soproni Erzsébet-kórházban az országos átlagnál valamivel jobb az élelmezés anyagi helyzete: 409–500 forint jut egy beteg napi élelemszükségletének a fedezésére. .
Akadnak olyan hazai kórházak, ahol 200–350 forintból kell kijönniük az élelmezésvezetőknek
– Naponta külön menüt állítunk össze a normál étlapos, a diétás, illetve a cukorbetegek számára. Mindehhez a betegek egész napra három zsemlét vagy negyed kilogramm kenyeret is kérhetnek – tájékoztat Szalay Jánosné, a kórház élelmezésvezetője, aki tizenhetedik éve dolgozik az intézmény konyháján. – Utoljára tavaly januárban emeltük a normát: az első kategóriába tartozóknak 372-ről 409 forint, a diétásoknak 435-ről 479 forint, míg a cukorbetegek napi ötszöri étkeztetése biztosítására 500 forint jut. Megjegyzendő, hogy míg másfél évtizede alig húsz–huszonöt cukorbeteg igényeit kellett kielégítenünk, ez a szám napjainkra eléri már a hatvanat.
Az élelmezésvezető a 2003-as esztendő normáira egyelőre még nem tett javaslatot. – Az élelmiszerek áremelkedésének mértéke ismeretében lehet csak kalkulálni, mennyivel több pénzre lesz szükség. Előzetes számítások szerint 8–10 százalékos növekedés elegendőnek tűnik – mondja. – Az elmúlt években a kórházvezetés minden esetben jóváhagyta az általunk előterjesztett emelési igényeket, reméljük, az idén sem lesz másként. Bizakodva nézhetünk a jövőbe, hiszen a kórház igazgatóságának sikerült az élelmezés tavalyi – néhány millió forintos – adósságát rendezni. Konyhánk – amely már 2001 novemberében bevezette a HACCP minőségbiztosítási rendszert – napi hétszázötven adagot főz, ugyanakkor kapacitásának több mint fele kihasználatlan: így nem lenne akadálya annak, hogy külső megrendeléseknek is eleget tegyünk.
– A kórházi ellátással való megelégedettségre vonatkozó felméréseknél a betegek több alkalommal is megjegyezték, hidegen kapták az ebédet – veszi át a szót Rédei Marianna, az Erzsébet-kórház minőségbiztosítási igazgatóhelyettese. – Ennek elsősorban a kórház pavilonrendszere az oka. A konyháról az előírásoknak megfelelően, 75 Celsius-foknál melegebben készítik elő az ételt a szállításra, de ilyenkor, télen, a szállítóautóban, illetve a bejáratoknál az percek alatt lehűl. Minden betegellátó osztály rendelkezik mikrohullámú sütővel, így a nővéreknek módjukban áll igény szerint megmelegíteni az ebédet. Azoknak a betegeknek, akik a vizsgálatok miatt csak késve kezdhetik meg az étkezést, kérés nélkül is felmelegítve kell tálalni a menüt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázmillió az adósság

Ötszázmillió forinthoz közelít az Erzsébet-kórház adósságállománya – jelentette be tegnap dr.… Tovább olvasom