Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Napközit szeretnének sérült gyermekeiknek

Az autizmus egy életen át tartó fejlődési zavar, nem gyógyítható. A Sopron környéki sérülteket nevelő szülők régóta vágynak egy napközire, ami az iskolából kikerülő fiataloknak nappali ellátást nyújtana.

– Októberben lesz 19 éves a fiam. Autista, egész napos felügyeletet igényel. Egyelőre még iskolába jár, a Kozmutza Flóra speciális intézménybe, de máris félek attól, mi lesz, ha betölti a 23. életévét és már nem mehet a diákok közé. Ha itthon van ugyanis, mindig mellette kell lennem, nincs egy szabad percem sem. Nagyon embert próbáló a nyár is, hiszen még egy 11 éves és egy 6 éves gyermekről is gondoskodnom kell a vakációban. Nem szeretném otthonba adni a fiamat, de segítene egy napközi, ahol munkaidőben foglalkoznának vele – fogalmazott Gosztonyi Éva fertőszentmiklósi édesanya.

Megtudtuk, a soproni Hova Tovább Alapítványnál évek óta napirenden van a téma, de anyagiak híján csak átmeneti megoldást tudnak nyújtani. Nincs alkalmas helyiségük, így egy-egy rendezvényre, pár napos nyári táborra, néhány fejlesztő foglalkozásra korlátozódik a segítségük. Két és fél éve már megírtuk, hogy felajánlásokat várnak a nappali ellátás megszervezéséhez.

Gosztonyi Éva mindenhová viszi magával autista fiát, egy napközi sokat enyhítene gondjain. Fotó: Magasi
Gosztonyi Éva mindenhová viszi magával autista fiát, egy napközi sokat enyhítene gondjain. Fotó: Magasi

Földes Tamásné, a szervezet képviselője elmondta, a városban működő ellátási formák egyike sem megfelelő a mozgássérült vagy halmozottan fogyatékos fiatalok ellátására. Ezért napközit szeretnének, és ha ez beválik, lakóotthonná fejlesztik az intézményt.

A megyében a Pér melletti Mindszentpusztán bentlakásos autistaotthon működik. Létrejöttét sokan támogatták, köztük a Kisalföld. Dr. Zakár Andrásnétól, az otthon vezetőjétől megtudtuk, a tizenegy személyes otthonban most kilencen élnek. A szakember elmondta, ők nem foglalkoznak átmeneti ellátással, de megerősítette, hogy nagyon sok szülőnek nyújtana segítséget a napközi. Megyénkben nincs ilyen, legközelebb a Fejér megyei Polgárdiban, a Somlyói úton az ápoló-gondozó otthonban, illetve Vácon, a Baptista Szeretetszolgálat Mentős közi intézményében működik napközi.

Az autizmusról

Az autizmus egy életen át tartó fejlődési zavar, a rendellenesség az idegrendszer működésének elégtelenségével van összefüggésben. A laikusok többsége akkor ismerhette meg a tüneteket, amikor 1988-ban a mozikba került az Oscar-díjat nyert Esőember című film, melyben Dustin Hoffmann alakított autista szereplőt. Világszerte 67 millió autista ember él, Magyarországon mintegy 60 ezernél diagnosztizálták a tüneteket. Az autisták többnyire képtelenek az emberi érzelmek kifejezésére és megértésére. Minden 100 autistából 70–75 élete végéig gondozásra szorul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő tó: a legjobbak között

Hatodik éve minősítik hazánkban a balatoni strandokat és a nagyobb tavak fürdőhelyeit. Idén a Fertő… Tovább olvasom