Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Napi bosszantó - Illetéktelenek állnak be a bérelt parkolóba Sopronban

Olvasónk nagyon felhúzta magát, amikor ügyet akart intézni, de a bérelt parkolóba nem tudott beállni, mert azt illetéktelenek elfoglalták.

Gondoltam autóval megyek a banki dolgaimat intézni, mivel van három darab jól felfestett és kijelölt hely "csak a bank ügyfeleinek" részére. Sajnálatos módon mindegyik foglalt volt ezért kénytelen voltam parkolójegyet venni – kezdődik olvasónk levele.

Így folytatódik: bementem a bankba és senki sehol - egyedül voltam. Gondoltam megkérdezem az alkalmazottat, hogy lehet az, hogy senki sincsen, de a privát parkoló pedig tele van.

A következőket mondta: őket is bosszantja a dolog, de sajnos nem tudnak tenni semmit, mert mindenki másra mutogat. Van olyan autós, aki kimegy Ausztriába dolgozni, leteszi az autóját és egész nap ott parkol - persze szabálytalanul - büntetés nélkül.

A rendőröket is kihívták, a válaszuk az volt, hogy büntethetnek, szóljanak a közterületesnek. Nekik is szóltak, ők pedig azt mondták, értesítsék a rendőrséget.

Bosszantó tud lenni, amikor illetéktelenek foglalják el a bérelt parkolókat. Fotó: olvasó-tudósító
Bosszantó tud lenni, amikor illetéktelenek foglalják el a bérelt parkolókat. Fotó: olvasó-tudósító


Végül is, most akkor mi van, kinek a feladata a büntetés kiszabása?
Három darab privát parkolóért nem kevés pénzt fizettek az önkormányzatnak, s mégsem úgy funkcionál, ahogy kellene.

A fenti eset valóban bosszantó, ha illetéktelenek állnak be a parkolóba. Az ügyben megkerestük a parkolókat üzemeltető Sopron Holding Zrt-t.

Megtudtuk: a parkolóőr nem ellenőrzi, nem ellenőrizheti, hogy ki áll a bérelt parkolóban, ugyanis a bérlő magánszemély vagy cég kizárólagos használattal rendelkezik a parkolóhely fölött.

E szerint az ő feladatuk kiszűrni, hogy oda illetéktelen ne álljon be. Ez a valóságban úgy működhet, hogy szép szóval meggyőzik az illetőt, álljon inkább odébb - ezen utóbbi két mondatot már mi szúrjuk közbe.

Fontos, a kizárólagos parkolóhely megváltója köteles a „Megállni tilos, kivéve (engedélyes neve)" jelzés felfestéséről gondoskodni.

A bérlő vevői, ügyfelei részére alkalmi, a kizárólagos parkolóhelyen ingyenes várakozást biztosító kártyát ad, melyet az első szélvédő mögött, a műszerfalon jól látható, ellenőrizhető módon kell elhelyezni.

Százezrek egy parkolóért

A 11/2010. számú önkormányzati rendelet határozza meg a bérlés feltételeit, köztük a bérelt parkolóhelyek árát is, mely zónától függően változik. A rendelet értelmében az I. zónában 336.000 forintért, II. zónában 168.000 forintért, míg a III. zónában 84.000 forintért lehet megváltani a kizárólagos helyeket (ezek nettó összegek).

Magánszemélyek az árból 20 százalék kedvezményt kapnak.
A kizárólagos parkolóhelyek száma nem haladhatja meg az adott parkoló
övezetben lévő parkolóhelyek 20 százalékát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 ezer forintos büntetés a MÁV-tól - Soproni olvasónk esete a bérlettel - Reagált a vasút

A levelező tagozatos hallgatók nem vehetnének tanuló bérletet. Soproni olvasónk mégis kapott, végül… Tovább olvasom