Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Napi bosszantó - Háztartási hulladék a szelektívben Sopronban - fotó

Találomra belenézünk egy szelektív gyűjtőhely kukáiba Sopronban, majd megkérdeztük a szolgáltatót.
Rendszeresen kapunk olvasóinktól levelet, fotókat (ide kattintva egy példa), amely szerint tele van szeméttel a szelektív gyűjtősziget környéke. Azok tele vannak háztartási hulladékkal, vagyis sokan nem rendeltetésszerűen használják.

További problémát jelent az is, hogy ezen edények sokszor hamar megtelnek. Így a környzettudatos polgár választhat: vagy ott hagyja a hulladékot, vagy addig köröz a városban, amíg talál egy ürest.

A végeredmény az, hogyemcsak a látvány ronda, hanem egyenesen bosszantó is, hiszen kis odafigyeléssel szebbé tehetnénk környezetünket.

Elsőként Sopronban néztük meg, mit tehet a szolgáltató.
Egy szelektív gyűjtőhely Sopronban

Találomra belenéztünk egy szelektív gyűjtőhely kukáiba. A Csatkai utca - Jókai utca sarka is gyakran mutat áldatlan állapotokat. Ott jártunkkor azonban rend fogadott bennünket. S mi is volt a tárolóedényekben?

Galériánkból megtudhatják.

Egy szelektív gyűjtőhely Sopronban


- A szennyezett konténerek tartalmát is elszállítjuk, s azok is a válogatócsarnokba kerülnek. Fontos megjegyezni, hogy ezen eljárás jelentős többletköltséggel jár - kezdte Kosztka László, a Sopon és Térsége Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Rendszeres szállítás


Felvetettük, gondolt-e arra a szolgáltató, hogy Sopronban egy autó folyamatosan járja a kritikus lerakó helyeket, ahol csordultig áll a szemét, s azonnal elszállítsa?

- A papír- és műanyaggyűjtő konténereket naponta ürítjük, az üveggyűjtőket hetente. A szigetek takarítása hétfő, szerda, pénteki napokon rendszeresen történik, ha gyakoribb a hulladéklerakás, akkor gyakrabban, sőt kritikus szigeteken van, hogy kétszer egy nap - hangzott a felelet.

Akár büntetni is lehet

Megkérdeztük továbbá, azok, akik háztartási szemetet raknak le a szelektív gyűjtőhelyeken, büntethetőek-e? Ha igen, milyen mértékben?

- A szabálysértési törvény értelmében a kommunális hulladékot közterületen lerakók bírságolhatóak. A rendőrség, illetve a közterület-felügyelő helyszíni bírságolhat 5-50 ezer forintig. Szabálysértési eljárás keretében a bírság összeg 150 ezer forint is lehet. Súlyosabb esetekben a Hulladékkezelési törvény megsértése esetén büntető eljárás is indulhat.

S végezetül egy lezáró kérdés:


Szintén állandó tapasztalat, hogy a egyes helyeken gyűjtőedények roskadoznak a szeméttől. Mi történik akkor, ha valaki konténeren lévő telefonszámon tesz bejelentést?

- Ha az ügyfélszolgálatra érkezik hívás akkor még az nap, délutáni jelezés esetén másnap reggel felszámoljuk az illegálisan lerakott hulladékot - közölte Kosztka László.

Mindezeken túl az önkormányzat hetente legalább kétszer, de igény szerint akár többször is elszállítja saját költségén, a szelektív hulladéklerakók mellé letett nem szelektív hulladékot - zárta az ügyvezető igazgató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a jegyző, két embertől megválnak a hivatalban Fertődön

Személyi kérdések is napirendre kerültek a fertődi képviselő-testület szerda esti ülésén. Az biztos,… Tovább olvasom