Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nagysikerű verskavalkád Sopronban - fotók

Remek előadásokkal, koncertekkel, előadóestekkel, kiállításokkal kezdődött meg a 15. Kaleidoszkóp VersFesztivál Sopronban.
  
Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje november 11. és 16. között várja a nézőket Sopronban, több helyszínen. A jubiláló és országosan egyedülálló rendezvény idei különlegessége, hogy az eseménysorozat keretében - nagyszabású programelemekkel - külön fesztiválokkal emlékeznek a magyarországi holokausztra és a 25 éve elhunyt Ratkó József költőre.

Lutter Imre fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke külön kiemelte, hogy a költészet Kaleidoszkópjának sokszínűsége jegyében színházi előadások, koncertek, versmondás, filmpremierek, kiállítások, közönségtalálkozók, szerzői estek, versfilmes vetítések, előadóestek és performanszok várják az érdeklődő közönséget.

Az elmúlt két napban a magyarországi holokausztra és Radnóti Miklósra emlékezett a Kaleidoszkóp kiállítással, a Kávészünet együttes koncertjeivel.
Nagy tapsot kapott a Soltis Lajos Színház Woyzeck címu előadása a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, amely egyébként a fesztivál egyik fo helyszíne.

Gerendás Péter Csendes őszi eső című estje méltó és magas színvonalú befejezése volt a szerdai fesztiválnapnak. A rendezvényen
csütörtökön délután lesz Verskoncert a Stadion utca, Éles Gina és az LKM csoport közremuködésével.

Kávészünet együttes, Soltis Lajos Színház: Woyzeck- előadáskép, Gerendás Péter. Fotó: Torma Sándor


A GYIK rendezvényközpontban Orbán Júlia Zsoltár címu estje látható, majd utána a Hangraforgó együttes lép fel. A nap fontos eseménye lesz Ratkó és a Hetek címmel Serfőző Simon szerzői estje, amely fél nyolckor kezdődik a Liszt Központban. A soproni színházban este kilenc órakor az Első Magyar Versszínház produkciójaként Ratkó József: Segítsd a királyt! című olvasószínházi előadása tekinthető meg.

Közremuködnek Lux Ádám, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Galkó Balázs, Holl Zsuzsa, Borbély Sándor és Stubnay Béla. A rendezo Wiegmann Alfréd. Ez az eloadás kifejezetten csak a fesztiválra készült és csak Sopronban
látható.

A Kelidoszkóp VersFesztivál programjai délelőtt az általános és középiskolai diákoknak, késő délután és este az egyetemistáknak és a nagyközönségnek szólnak. Ennek jegyében pénteken délelőtt háromnegyed tizenegykor a Liszt Központban Egy pocsolya emlékiratai címmel Örkény István szellemiségét idézik meg, majd egy órával később Szabó Magda Tündér Lala című művét a Bonyhádi moderntánc tanszak adja elő.

A városi könyvtárban délután négy órakor Ratkó-kiállítás nyílik, majd utána Ratkó és a hetek címmel Buda Ferenc szerzői estjét tekinthetik meg az érdeklődők. Az ének megmarad címmel Olajos Gábor Ratkó-estjének este hét órakor ad otthont a Liszt Központ, ahol Éjszaka címmel Ratkó-versszínházat is tartanak. A napot a fesztivál központi helyszínén Huzella Péter, Lázár Zsigmond, Huszár Mihály és Törley Kata Lépcsok címu zenés estje zárja fél kilenckor.

A fesztiválon lesz versfilm szalon, szombaton és vasárnap pedig versmondó versenyt is tartanak különböző korosztályoknak, kiemelt témakörként a holokauszt irodalmat, zsidó költők és írók műveit, Radnóti Miklós életművét, illetve Ratkó József és a Hetek költi csoportosulás költészetét jelölte meg a Magyar Versmondók Egyesülete. Az előzetes regisztráció alapján 70-en indulnak a versmondók vetélkedésen, a legfiatalabb jelentkező kilenc, a
legidősebb kilencven éves.

A fesztiválon november 15-én este kilenc órakor a Liszt Központban bemutatják a Képtelen történet című játékfilmet. Az alkotás a soproni színház társulatának közremuködésével készült és több jelenetet a leghuségesebb városban rögzítettek.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Eroforrások Minisztériuma is. A Ratkó József Emlékév - amelynek keretében a Ratkó Emlékfesztivál zajlik - fovédnöke az egykori barát és pályatárs, Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyulés alelnöke. A rendezvény részletes programját a www.versfesztival.hu oldalán találják az érdeklődők.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalai László: A kormány az oktatásban is megszorít

A kormány ne akarjon az emberekről a fejük fölött dönteni, a megkérdezésük nélkül - mondta Szalai… Tovább olvasom