Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nagyot zuhant a nyers tej ára

Április elsejével megszűnt az EU-tagországok tejtermelését szabályozó kvótarendszer, azóta növekedett a tejtermelés az unióban.

– Ahogy „A tanú" című filmben is mondták, a „nemzetközi helyzet egyre fokozódik". Várható volt, hogy a kvótarendszer feloldása után a tejtermelésben élénkülés következik be az EU-ban. Egy hónap alatt négy százalékkal, azaz hatmilliárd literrel több tejet állítottak elő, mint korábban.

Érzékeltetésül: ez a hatmilliárd liter tej a magyar éves tejtermelés négyszeresének felel meg – kezdte az elmúlt hónap tapasztalatainak összegzését dr. Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója.

– Ilyen körülmények között a nyers tej felvásárlási ára gutaütésszerűen zuhant tovább: tavaly májusban 120–125 forintos árral kalkulálhattunk, most a nemzetközi piacon 21 centes – mintegy 63 forintos – árat alkalmaznak. Az árzuhanás különben az orosz élelmiszer-embargó miatt már egy éve tart. A 63 forint a tej előállítási költségét sem fedezi. A kontinensen tehát csak azok a termelők maradhatnak fenn, akik igen alacsony önköltséggel és nagyfokú hatékonysággal minőségi terméket állítanak elő.

Dr. Varga Gábor: A Hegykői Mezőgazdasági Zrt. tehenészetében naponta kétszer fejik meg a 850 tehénből álló állományt.
Dr. Varga Gábor: A Hegykői Mezőgazdasági Zrt. tehenészetében naponta kétszer fejik meg a 850 tehénből álló állományt.


A hegykőiek évekkel ezelőtt felkészültek a várható változásokra, a kihívásokra. Kezdeményezők voltak a technológiai váltásban, a korszerűsítésben, emellett az uniós, valamint az állami támogatás mellett igénybe vették az MNB kis- és középvállalkozások számára kiírt kedvezményes hitelfelvételi lehetőségét is.

Az elmúlt egy-két hónapban náluk mintegy tíz százalékkal nőtt a tejtermelés, ezzel együtt persze a költségek is növekedtek. Naponta 21 ezer liter nyers tejet értékesítenek, állatállományuk 850 tehénből és a szaporulatból áll.
– A továbbéléshez, a megmaradáshoz számunkra a megoldás több pilléren nyugszik – folytatta az elnök-igazgató.

– Abból indulunk ki, hogy a felvásárlási ár nem mehet már ennél lejjebb, az ellentmondana minden ésszerűségnek. Tehát egyrészt fokozottan alkalmazkodnunk kell az önköltségcsökkentés kényszeréhez, másrészt május 15-ig lehet beadni a tejtermelőknek 2015-re a támogatási igényt. Árnyalja a képet, hogy a tavalyi támogatási összeg felére még mindig várnunk kell, miként az idei kiutalását is 2016 júniusáig teljesíthetik az illetékesek. Van tejtermelő, aki addig kibírja, s lesz, aki nem.

Esetünkben az uniós és az állami segítség a költségek mintegy 15 százalékát állja. Nehezíti a helyzetünket, hogy a támogatási rendszer átalakulása miatt összességében kevesebb pénzre számíthatunk, mint tavaly. De a legfontosabb az lenne, ha az oroszok feloldanák az uniót sújtó élelmiszer-embargót. Ezáltal az EU-ban megint visszaállhatna a normál piaci viszonyok közti termelés, s az unió nem fulladna bele a saját élelmiszer-fölöslegébe – zárta dr. Varga Gábor.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parndorfi bevásárlóközpont – Rengeteg magyar áll a pult mögé ruhát hajtogatni

Az eladói munka során egy parndorfi üzletben rengetegféle szokással, nyelvvel és embertípussal találkozhatnak az ott dolgozó magyarok. Tovább olvasom