Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Nagyon vastagon fogott a Sopron Holding tolla

Húsz forinttal kevesebbet adott fel a csekken parkolási díjfizetés elmaradása miatt a soproni Kovács Attila. Három hónappal később 55 euróról, újabb hetek múlva 88 euróról kapott felszólítást.

Kovács Attila édesanyja temetése után szembesült a ténnyel, hogy fizetőssé vált a Szent Mihály-temető parkolója. A büntetőcédulát elolvasás után dühösen dobta a szemétbe, másnap viszont feladta a mellékelt csekket.

A baj csak az, hogy rosszul emlékezett az összegre és 2520 forint helyett 2500 forintot adott postára. Három hónap elteltével döbbenten nyitotta ki a Sopron Holding felszólító levelét, amelyben 55 eurós büntetés megfizetésére kötelezik. Kovács Attila az első, 55 euróról szóló büntetés után felkereste a holdingot panaszával.

Megbeszélték, hogy megírja a kérelmét elektronikus levélben és néhány ezer forint kifizetése ellenében ejtik a büntetését. E-mailjére azonban nem jött válasz, néhány hét múlva viszont kapott egy újabb felszólítást, ezúttal már 88 eurós büntetésről.

Kovács Attila levelezésben áll a holdinggal, igazságtalannak tartja, hogy húszforintos figyelmetlenségéből lett a 88 eurós büntetés. A holding méltányosságot ígért. Fotó: Magasi
Kovács Attila levelezésben áll a holdinggal, igazságtalannak tartja, hogy húszforintos figyelmetlenségéből lett a 88 eurós büntetés. A holding méltányosságot ígért. Fotó: Magasi


– Már azt felháborítónak találom, hogy egy temető mellett fizetőparkoló működik. Elismerem a figyelmetlenségemet, éppen ezért hajlandó vagyok megfizetni a húsz forint adósságomat és annak kamatos kamatait. De hogy jön ki ekkora adósságból az 55, majd egy hónap elteltével a 88 euró? Miért nem küldtek a húsz forintról felszólítást? – kérdezi feldúltan olvasónk, aki persze megkérdezte ugyanezt a holdingtól is. A választ már a nekünk adott információkból rakjuk össze.

A holding számítógépes rendszere részteljesítésként értelmezi a nem teljes összegről feladott csekket. Havonta 2500–3000 darab ilyen befizetés érkezik, a feladó sokszor nem is ismert, hiszen a beazonosítás az üzemeltető részéről csak a csekken feltüntetett fizetési felszólító száma alapján történik.

Ha valaki nem fizet vagy mint ebben az esetben, rosszul fizet, a holding megkeresi a tulajdonost, ekkortól azonban már a felszólítás költségeit is megfizettetik. Mivel Kovács Attilának osztrák rendszámú az autója (bár itthon dolgozik), a követelés behajtását az Euro Parking Collection Plc. (EPC) nevű, erre szakosodott behajtó cégnek adta át a holding. Természetesen a behajtás költségét ők is bekérik az ügyféltől.

Kovács Attila esetében – mint a holdingtól megtudtuk – méltányosságból eltekintenek ez utóbbi költségek megfizettetésétől. Ugyanakkor felhívják minden autós figyelmét – a kellemetlenségek megelőzése érdekében – a pontos összeg fontosságára.

A külföldiek sem ússzák meg. A holdingnak korábban éveken keresztül nehézséget okozott a külföldi rendszámú, elsősorban osztrák autósok büntetéseinek behajtása. Az Euro Parking Collection Plc.-vel kötött megállapodás azonban ma már lehetőséget ad arra, hogy az ausztriai nyilvántartáson keresztül is utolérjék az adósokat. Ennek költségei azonban magasabbak, az osztrák adatszolgáltatás húsz eurónál kezdődik...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat javítanak: torlódás a 84-esen Kópháza és Nagycenk között

Hétfőn reggel útjavítás kezdődött a 84-es főúton Kópháza és Nagycenk között. A forgalmat kézzel… Tovább olvasom