Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nagyobb szakmai összefogást várnak

Az egyetem erdőmérnöki kara fokozottan számít a szakmai összefogásra, hogy még aktívabban járulhassanak hozzá a kutatások sikeréhez .

Kétszáz elsős kezdett idén

– Szélesedő nemzetközi kapcsolat, valamint átalakulóban lévő szervezeti struktúra fogadta karunkon idén a közel kétszáz első évfolyamos hallgatót – mondta dr. Náhlik András, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar dékánja. – A felsőoktatási törvény értelmében az összes oktatói, kutatói létszám húsz százaléka tölthet be vezetői posztot. Az erdőmérnöki karon nagyobb arányú volt a vezetői kinevezés, ezért a meglévő huszonnégy vezetői helyet tizenötre szükséges csökkentenünk. Tanszékeket és intézeteket vonunk össze: például más formában – az erdővédelmi intézettel együtt – kezdi meg működését az erdőművelési önálló tanszék, s a földtudományi intézetünk is integrálódik a környezettudományiba. Ezen túlmenően a botanikus kert közvetlenül a növénytani intézet vezetőjének irányítása alá kerül. Az ésszerűsítések során az adott szakmai irányító munkájára továbbra is számítunk, új besorolása viszont különbözik majd az eddigi megnevezéstől. A végleges szervezeti felállást a kari tanács a napokban elfogadta, ennek szentesítése az egyetemi szenátus novemberi ülésén várható.
– Az erdőmérnöki képzéstől a környezetmérnöki, környezetkutató, a természetvédelmi és a vadgazdamérnöki oktatásig bezáróan majdnem ezer hallgató folytat nálunk tanulmányokat. Két doktoriskolánkban hatvannégy doktorandusz részesül képzésben – tette hozzá dr. Náhlik András dékán. – A kar anyagi helyzetének stabilizálására ugyanakkor intézkedési terv kidolgozására van szükség. Célunk az oktatási és kutatási tevékenység minél magasabb szintű és hatékony rendszerének kialakítása. Bízunk az erdészszakma összefogásában is, többek között abban, hogy az eddiginél is nagyobb innovációs járulékban részesülhetünk karunk, az Erdészeti Tudományos Intézet, valamint az Országos Erdészeti Egyesület összefogásával és együttes fellépésével. Tavaly ötvenmillió forintot kaptunk szakképzési hozzájárulásként, s több mint 15 millió forintot innovációra. Szellemi műhelyeink és potenciálunk adottságait – többek között – az OTP, a MOL vagy éppen a Paksi Atomerőmű hasznosítja; a jövőben fokozottan kívánunk részt venni a gazdasági élet gyakorlati és elméleti kérdéseinek megoldásában, innovatív kezdeményezésekben. Ennek érdekében egy-egy szakmai napon sokrétű oktatási és kutatási lehetőségeinkkel szeretnénk megismertetni a gazdaság szereplőit.

Erős külföldi kapcsolatok

A kar életéről szólva a dékán hangsúlyozta: az oktatók kétharmada tudományos minősítéssel rendelkezik, s ez országos is kiugróan magas arány. Ugyancsak optimizmusra adnak okot az erdőmérnöki kar külföldi kapcsolatai: szoros együttműködést alakítottak ki a vancouveri (Kanada) British Columbia Egyetemmel (ott végeztek a soproni egyetem 56-os emigránsai, létrehozván az erdőmérnöki karon a soproni divíziót), továbbá az Egyesült Államok, Ausztria, Németország, Spanyolország testvérintézményeivel. A közeljövő terve, hogy bevezetik az angol nyelvű képzést, elsőként a doktorképzésben. Kezdetben saját hallgatóik számára ajánlanak fel angol nyelven felvehető tárgyakat, amelyek után többlet kreditpontok járnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városnézés útikönyv nélkül

Különleges kezdeményezésbe kezdett Sopron, Pécs és Eger városok önkormányzata, valamint a Magyar Tudományos Akadémia. Célul tűzték ki, hogy megoldják: akár az úgynevezett 3G-s mobiltelefonon keresztül is el lehessen igazodni a városban. Pontosabban útikönyvek, leírások nélkül a telefon segítségével keressék fel a műemlékeket, nevezetes helyeket. Tovább olvasom