Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Nagyobb önállóságot kérnek a kórházak

Ha az egészségügy reformja megvalósul, a soproni Erzsébet-kórház több támogatást kaphat.

„Amennyiben az egészségügy tervezett reformja megvalósul, a soproni Erzsébet-kórház valószínűleg az eddiginél jobb finanszírozásban részesülhet. Napjainkban a soproni kórház egyik legnagyobb problémája, hogy magas technikai-technológiai szintű ápolási szolgáltatást nyújtunk, ugyanakkor átlagos finanszírozással rendelkezünk" – mondta dr. Baranyai Tibor, az intézmény főigazgató főorvosa, aki részt vett Gyurcsány Ferenc egészségügyi intézményvezetők részére tartott budapesti tájékoztatóján. – Mindez annyit jelent, hogy a soproni kórház fenntartási költségei – más, alacsonyabb műszaki színvonalú kórházakéhoz képest – nagyobbak. A kormányfő is jogosnak látja ezeket a felvetéseket, ezért három éven belül, az átfogó egészségügyi reformok beindulásakor, az eddiginél nagyobb összegek állhatnak rendelkezésre a soproni kórház működtetésére. Attól a tervezett intézkedéstől pedig, hogy hatékonyabb szakmai – szakrendelési szintű – munkát kívánnak meg a háziorvosoktól, az Erzsébet-kórházban is a szakrendelésekre várók számának csökkenését várjuk. Ám hogy ez megvalósuljon, alapvetően az orvosképzés és továbbképzés irányának módosulására lesz szükség.

A kórházak tulajdonosai nem jó gazdái az intézményeknek

– A miniszterelnöki tájékoztató résztvevői azzal is egyetértettek, hogy a kórházak jelenlegi tulajdonosai – az önkormányzatok, minisztériumok, a MÁV, az egyházak – általában nem jó gazdái az intézményeknek – folytatta a főigazgató főorvos. – Ha egy kórháznak nagyobb a betegforgalma – mint például a soproninak –, akkor hamarabb elhasználódnak a műszaki berendezései, műszerei. A ma használatos lakossági fejkvóta pedig nem alkalmas arra, hogy ezt a kérdést kezelje.
„Megoldást jelentene, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendelkezne a műszerbeszerzésekhez szükséges összegekkel, hogy az intézmények ilyen szempontból ne a tulajdonosok jóindulatától függjenek." -mondta Dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos

A dolgozók anyagi megbecsüléséről beszélt a miniszterelnök

– A tájékoztatón az egészségügyben dolgozók további anyagi megbecsüléséről is szólt a miniszterelnök. A teljesítményfinanszírozási rendszerben nem egyszerű bérkorrekció lenne a kívánatos, hanem az, hogy a teljesítménymutatók alapján az intézmények nagyobb önállósággal élhessenek a bértömeg kialakításánál. Ahhoz, hogy a drága pénzen kiképzett szakdolgozók és orvosok szakmai tudását a magyar betegek javára hasznosítsuk, jó lenne minél előbb az egészségügy költséghatékony átalakítását végrehajtani – zárta dr. Baranyai Tibor. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz sürgősségi Sopronban?

A soproni kórház vezetése már tavaly foglalkozott a sürgősségi betegellátó osztály megvalósításával. A szakminisztérium részéről 2004 őszére ígérték a pályázat kiírását, azonban azt a mai napig nem hirdették meg. Ugyanakkor információk szerint idén Győrben, Zalaegerszegen, Miskolcon és Szolnokon hozhatnak létre sürgősségi betegellátó egységeket.  Tovább olvasom