Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Nagylózson árvízvédelmi tavat építenének

Nagylózs - Nagylózson árvízvédelmi tó kialakítását tervezik, mert nagyobb esőzés esetén az egyik utcát teljesen elönti a víz.

Nagylózson már készül az idei költségvetés, a végső számokról várhatóan a hónap végén szavaz a képviselő-testület. A kilencszáz lakosú településen azonban hosszú távú terveket készítettek.

– Fel kell készülnünk az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti árvízveszélyre – fogalmazott Marton Ferenc polgármester. – Községünk völgyben fekszik, ezért egy nagyobb esőzés miatt Sopronkövesd felől hatalmas víz érkezik. Az egyik utcát pedig teljesen elönti az ár. Úgy döntöttünk, hogy egy árvíztározót hozunk létre. A tó mintegy hetvenöt hektáros terület vizét lesz képes kezelni. Egyelőre a tervezési szakaszban tartunk, így konkrét összegekről még korai beszélni. Az önrészünket egy másik nagyobb projekthez tartalékoljuk. Nagylózs, valamint öt település közösen adja be pályázatát a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére. A ránk eső rész mintegy kilencvenmillió forint.

A polgármester hozzátette, tudja, a településen az utak, járdák felújítására, a faluközpont szépítésére is lehetne költeni. Erre azonban nem jut pénz. Hitelből el lehetne végeztetni a munkálatokat, de egy olyan település, mint Nagylózs, ahol nincs jelentősebb adóbevétel, a kölcsönt nem tudná visszafizetni. Nagy reményeket várnak ugyanakkor a szélerőműparktól. Az innen származó iparűzésiadó-bevételt a faluszépítésre lehet majd fordítani. A településsel kapcsolatos további hír még, hogy idén folytatják az építési telkek kialakítását, értékesítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a rend a GYSEV-nél is

Győr-Moson-Sopron megye - A GYSEV Zrt. vonalain délutántól újra a megszokott rend szerint… Tovább olvasom