Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Nagykorú lett a Páneurópai Piknik

Sopron - Nagykorúvá vált a nevezetes 1989-es Páneurópai Piknik. A tizennyolcadik évforduló alkalmából dr. Magas Lászlót és dr. Szilágyi Lászlót kérdeztük arról, mit jelent számukra ma az 1989-es történelmi tett?
– Akármilyen vélemények is hallhatók, a keletnémetek határáttörése spontán akció volt – kezdte dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke.

– A „Bontsd és vidd" kezdeményezésben eleve szerepelt határnyitás. Ezzel a kínálkozó lehetőséggel éltek a keletnémetek, amikor tömegével rohantak át Ausztriába, s akiknek feltett szándékuk volt, soha többet nem mennek vissza az NDK-ba. Bevallom, néhány év múltán kezdtem csak felismerni e tett történelmi jelentőségét, hiszen mindez óriási mértékben hozzájárult a keleti blokk bukásához, a Kelet és a Nyugat közötti vasfüggöny végleges felszámolásához, Európa egységének mielőbbi megteremtéséhez. Az évforduló kapcsán szeretném kérni a városvezetést, hogy a piknik történelmi hátterét és hiteles történetét megfelelő szakemberekkel dolgoztassa fel örök és igaz mementónak; most úgy érezzük, elég sok fals információ forog közszájon, amit helyre kellene rakni.

– Annak idején a párom, dr. Fodor Zsuzsanna ötlete volt, hogy az 1989-es, egész Európát megrengető piknik évfordulójára kiállítást rendezzünk – mondta dr. Szilágyi László kurátor. – Az egykori szervezők, résztvevők örömmel fogtak a relikviák összegyűjtéséhez, az emlékezések közzétételéhez. E lelkes társaságból szerveződött a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, amely mind a mai napig gondozza – a sopronpusztai park vonatkozásában a TAEG Zrt. áldozatos közreműködésével – az Európának új irányt szabott történelmi tett emlékét.

A 18 év során idehaza és külföldön számos kiállítással, konferenciával, a helyszínen megemlékezéssel és a hagyományos fertőrákosi barlangszínházi Európa-koncerttel tisztelegtünk-tisztelgünk az akkori események előtt. Komoly feladatunknak tartjuk, hogy Európa és a nagyvilág közvéleményében állandóan tudatosítsuk az akkori sopronpusztai határáttörés történelmi jelentőségét.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelőtlen a városvezetés az örökölt projektekkel

Sopron - Minden idők legdrágább csatornája épül a Kisvárkerületen, melynek folyómétere egymillió… Tovább olvasom