Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nagyheti készülődés húsvétra

Sopronban az evangélikus egyház passiójátékkal, a reformátusok szenvedéstörténettel, a katolikusok keresztúttal és körmenettel készülnek Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére.

Evangélikusok: Bécsben is előadták a passiójátékot

– A soproni evangélikus egyházmegye és az Evangélikus Hittudományi Egyetem szervezésében passiójátékkal is készülünk a húsvéti ünnepekre – tudtuk meg Gabnai Sándor evangélikus esperestől, aki elmondta: a Johann Gyula egyetemi lelkész vezette tizennégy tagú teológuscsoport tegnap a bécsi Collegium Hungaricumban adta elő passiójátékát. Ma délelőtt 10-kor az evangélikus középiskolák csendes napján a templomban a Líceum és az Eötvös diákjai, csütörtökön délelőtt 10-kor pedig a sopronkőhidai börtön fogvatartottjai előtt lesz passiójáték. Ilyen lelki felkészülést kínálnak az ünnepre csütörtökön délután 4-kor Harkán, este 6-kor Ágfalván. Nagypénteken délelőtt 11-kor az evangélikus nyugdíjasház lakói részére adják elő a passiójátékot, délután 4-kor Bánfalván, míg este 6-kor úrvacsorás istentisztelet keretében láthatják a hívek és az érdeklődők a soproni evangélikus templomban.

Reformátusok: szenvedéstörténetet mutatnak be

– A soproni református egyházközség Deák téri templomában nagycsütörtökön este 6-kor Jézus szenvedéstörténetét mutatják be, hívő fiatalok közreműködésével – tájékoztatott dr. Vladár Gábor református lelkész, a pápai Református Teológiai Akadémia rektora. – Nagypénteken 10 és 18 órakor istentiszteletet tartanak úrvacsoraosztással. Nagyszombaton este 6-kor lesz istentisztelet. Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn délelőtt 10-kor várják a híveket úrvacsorás ünnepi istentiszteletre. Húsvét első napján Fertőszentmiklóson délután 4-kor, ezt követően Kapuváron este fél 6-kor tartunk úrvacsoraosztással egybekötött istentiszteletet.

Katolikusoknál: utolsó vacsora és feltámadási körmenet

– Sopronban nagycsütörtökön a katolikus plébániatemplomokban este 6-kor szentmisét tartanak az utolsó vacsora emlékére (a Szent István-templomban este 7-kor, a bánfalvi templomban este fél 7-kor.) Ezt követően este 7-től virrasztás lesz (a Szent István-templomban este 8-tól, a Szentlélek-templomban este 9-től – részletezte a nagyheti szertartások rendjét Horváth Imre városplébános. – Nagypénteken a Szent Mihály-templom kertjében – valamint a Szent György-, a Szent Imre-, a Szent Margit- és a bánfalvi templomban délután 3-kor keresztútra várják a híveket (a Szent István-templomban fél 3-kor.) A nagypénteki liturgiát este 6-kor (a Szent István-templomban este 7-kor, a bánfalvi templomban este fél 7-kor) celebrálják, a Szent Mihály-templomban a Fidelissima Vegyes Kar is közreműködik. Nagyszombaton este 9-kor feltámadási körmeneten vehetnek részt a hívek, a Szent Mihály-templomban tűzszentelés és húsvéti ételek megáldása is lesz. A Szent Mihály-templom vasárnapi, fél 10-kor kezdődő zenekari kíséretes szentmiséjén a zenekart és a templom kórusát Kocsis Zoltán vezényli, közreműködik Szekendy Tamás orgonaművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hangyabolyok kakukkfiókái

A Fertőhomok és Hidegség között elterülő, mintegy harmincöt hektáros láprét számos védett rovarfaj otthona. Dr. Ambrus András zoológus évek óta kutatja az itt élő lepkék, szitakötők és egyéb ízeltlábúak állományait. Hangyaboglárkák és nagy tűzlepkék is élnek a két Fertő-parti település, Hidegség és Fertőhomok között elterülő lápréten. Ritka és értékes ez a 35 hektáros terület, az előbbi két lepkefajon kívül a többi itt megtalálható védett rovar miatt is. Tovább olvasom