Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Nagycsaládban más az ünnep

Sopron - Az advent a hagyományok szerint a magunkba fordulás, az egymásra figyelés időszaka. Megkezdődött az ünnepi készülődés a négygyermekes soproni Teleki családnál is.
Decemberben a szokottnál mindenütt több a feladat. Telekiéknél az édesanyának a hétköznapi teendők mellett advent idején marad ideje arra is, hogy gyermekeinek megidézze a régi hagyományokat. A család egyelőre nem érzékeli a gazdasági válság hatásait, de úgy vélik, egyre inkább felértékelődik az együtt töltött idő szerepe, mert valószínű, hogy később meg kell húzniuk a nadrágszíjat.

– A hétköznapok rohanással telnek. Ilyenkor viszont lassítunk, és többet figyelünk egymásra. Megemlékezünk azokról a szeretteinkről is, akik sajnos már nem lehetnek velünk – mondta Telekiné Kiss Enikő, aki elárulta, mindig sok gyermekről álmodott. – Minél többen vagyunk, annál gazdagabb a család. Mindig van, aki kacag, de olyan is, aki biztatásra szorul vagy éppen vigaszt vár. A 15 éves Blanka, a 13 és fél éves Béla, a 7 és fél éves Róza és az 5 esztendős Júlia a legnagyobb kincseink. Mindent elveszíthet az ember, gazdagságot, munkát, egzisztenciát, de a család mindig ott van támasznak. Szeretünk együtt lenni, eddig a kirándulásokra jutott pénz és idő, de aggódom kicsit, ha romlik a helyzet, lassan le kell mondani a vakációról, a különórákról, a költséges hobbikról.

Hagyományok: Advent második vasárnapján újabb gyertyát gyújtanak a Teleki gyerekek. Naponta kisorosolnak egy kitüntetett családtagot is.
Hagyományok: Advent második vasárnapján újabb gyertyát gyújtanak a Teleki gyerekek. Naponta kisorosolnak egy kitüntetett családtagot is.

– Itthon vagyok, így naponta főzök a családnak – folytatta Enikő. – Várom haza a gyerekeket, foglalkozom velük, azonnal látom, ha valami bántja őket. Semmi nem pótolhatja ezt számomra.

A főzés sem igényel sokkal több energiát, mint másutt, legfeljebb kicsit többe kerül az alapanyag. Az edény is nagyobb, de többnyire gyors, egyszerű fogásokat készítek. Ilyenkor nem eszünk húst hússal, hiszen ez is a várakozás része. Fontos számunkra, hogy a karácsony igazi ünnep legyen gasztronómiai értelemben is. Sokkal jobban esik szentestén a menü, ha némi önmegtartóztatással rákészülünk.

A Teleki családban mostanában a tévézést a zenehallgatás a beszélgetés váltja fel. Karácsonyi dalok szólnak, esténként ajándékfigurákat, fenyődíszeket készítenek. Néhány sajátos hagyományt is bevezettek.

– Elrontottuk a mai gyerekeket, rengeteg játék veszi körül őket. Pedig a csemeték értékelik az együtt töltött időt is. Luca-napi pogácsát sütünk, szerencsepénzt rejtünk bele és eldöntjük, kinek küldünk adományt. Segítettük a dévai árvákat és a családsegítőbe is vittünk már játékokat és ruhákat.

Telekiék hagyományai közül a legérdekesebb, hogy az adventi naptár mintájára decemberben mindennap kihúzzák egyik családtagjuk nevét, akivel aznap különösen figyelmesek lesznek. Mert ugye az ünnepvárás, a készülődés, a lelki megtisztulás erről szólna. Kicsiben is gyakorolják, s a gyerekeknek is megtanítják, hogy a legnagyobb öröm, ha másoknak adhatunk.

Olvasóink írták

 • 4. Judytka 2008. december 08. 21:56
  „Nagyon idilli..Nekem két gyerekem van,és míg kicsik...addig meg lehet ezt csinálni(kettővel nem kivitelezhetetlen..) Elhagyják a kisiskolás kort,és borul az idill,az együtt sütés-főzés,kütyü készítés.Ha igaz a cikk,csak gratulálni tudok,hogy így össze tudják hangolni az idejüket...és,hogy az anyuka otthon várja őket,ez külön jó!Nagyon kevés családban adatik meg,mert mindkét fizetésre óriási szükség van.”
 • 3. coolzsu 2008. december 07. 21:21
  „Érdekelne, hogy a kedves anyuka hogy csinálja. Nekem három gyermekem van, de nem tudom megtenni, hogy otthon ülök, mert a keresetemre szükség van. Mellette látom el a házimunkákat, és bizony néha semmi másra nem vágyom, mint az alvásra. Nincs se időm, se energiám a cikkben emlegetett készülődésekre. És feleslegesnek is tartanám úgymond "hülyíteni" a várakozással a srácokat, mert nálunk nem lesz idén ajándék a fa alatt. Már ha fa lesz egyáltalán. Mert én ugyan dolgozom, de bizony így is megéreztük a válság hatásait, elsősorban a bankok felemelt havi törlesztésein, és az egekig emelt rezsiköltségeken. Örülök, ha ezeket ki tudom fizetni, másra nem marad.
  Nem tudom, hogy a kedves cikkíró honnan kerítette elő ezt a mesébe illő hihetetlen családot, de szerintem mindenki tudja, hogy ma nem ez az átlag. Főleg ahol gyerekek vannak, ott nem.
  Na ja, biztos jó lehet együtt lenni velük, én is élvezném, ha együtt halnánk éhen, vagy fagynánk meg fűtés nélkül....”
 • 2. Lobbo71 2008. december 07. 15:13
  „"Az advent a hagyományok szerint a magunkba fordulás, az egymásra figyelés időszaka."

  Gratulálok. Most akkor melyik? :-)))
  Komolyan, néha olyan szófordulatokat látok ebben az újságban, amitől advent nélkül is befordulok...”
 • 1. Jay80 2008. december 06. 17:39
  „Legnagyobb ajándék a szeretet és a megbecsülés. Jó lenne ezt egész évben átélni, nem "csak" az ünnepek közelettével.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lövérekben idén sem kezdik el építeni az új templomot

Sopron - Az Árpád-házi Szent Margit-plébánia fölötti telken új templom létrehozásáról határozott a… Tovább olvasom