Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Nagycenki füzetek a múltról

Nagycenk - A Nagycenki füzetek első két kötete már elkészült. Az első a plébánia történetéről szól, a második a Soproni Szemle Nagycenkkel foglalkozó írásait fogja össze.
Szabó Attila, a nagycenki Széchenyi István Általános Iskola igazgatója egy nagylelkű mecénás, a helyi származású Simon Péter segítségével egy helytörténeti sorozat szerkesztésébe fogott. A dokumentumoknak, tanulmányoknak különös hangulatuk van. Ha valaki ráérez az „ízére", le sem tudja tenni ezeket az olvasmányokat. Szabó Attila, a most megjelenő Nagycenki füzetek szerkesztője büszkén meséli, hogy kapott már ilyen visszajelzést.

– Szeretnénk a helytörténeti dokumentumok olvasását megkedveltetni az emberekkel. A plébániával foglalkozó első kötet kéziratát már évek óta – mióta Keszei Dénes egykori iskolaigazgató 2000-ben az iskolának átadta – szerettem volna kiadni. Hihetetlenül fontos adattárnak érzem, emellett emléket is kívántam állítani a szerzőnek, dr. Szántó Antalnak – meséli.

Szabó Attila és Simon Péter a Széchenyi-örökség megismertetéséhez is hozzájárul a sorozattal.
Szabó Attila és Simon Péter a Széchenyi-örökség megismertetéséhez is hozzájárul a sorozattal.

A füzetek második része egy tanulmánykötet lesz. – Rendszeres olvasója vagyok a Soproni Szemlének. Évek óta terveztem, hogy ki kellene válogatni és szépen megszerkesztve a nagycenkiek asztalára tenni a páratlanul érdekes, alapos és sok ismeretet tartalmazó tanulmányokat.

– Szívügyem Nagycenk – veszi át a szót az innen elszármazott üzletember. Egykor édesapja volt a helyi orvos, gyermekkora, emlékei ide kötik. – Ez egy olyan cél, amit segíteni kell. Különálló kötetek helyett egy sorozatot indítunk el. Biztosan lesznek népszerűbb és nehezebben olvasható darabok is, de sorozatba foglalva mindegyiknek helye lesz majd az otthonokban. Szeretnénk, ha a Nagycenki füzetek idővel a faluval foglalkozó dokumentumok tárházává válna, egyre teljesebb képet adva a település múltjáról – mondja Simon Péter kiadó.

Várják az előkerülő emlékeket

Szabó Attila és Simon Péter várják az újonnan előkerülő emlékiratokat, fényképeket és egyéb dokumentumokat. A Nagycenki füzeteket a helyi iskolában és a tervek szerint a Széchenyi István Emlékmúzeumban találhatják meg az érdeklődők. A sorozat bemutatójára ünnepélyes keretek között valószínűleg még szeptemberben sor kerül.


Olvasóink írták

 • 2. mrqb 2008. szeptember 17. 21:40
  „Örömmel olvastam a hírt, kívánok kitartást a folytatáshoz!
  egy ma is nagycenki, aki már nem Nagycenken lakik”
 • 1. Reggeli gondolatok 2008. szeptember 17. 10:30
  „" a népről, amely múltja emlékeit nem képes
  méltányolni, jelentőségüket nem érti......
  el lehet mondani, hogy nem ismeri saját
  magát, nem ismeri képességeit, sem
  nagyságát és dicsőségét"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelekkel vagyunk körülvéve...

Sopron - Jelekkel vagyunk körülvéve. Felgyorsult világunkban táblák, piktogramok nyújtanak gyors… Tovább olvasom