Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Nagycenki fúrás: a víz búvárszivattyúval sem jött

Hetek alatt elapadt a Nagycenk határában végrehajtott fúrás-sorozat eredméyeképpen talált termálvíz. Ennek a helyén némi szénhidrogénnel kevert elegy maradt. A probléma ezzel csak az, hogy sokmindenre nem jó. A fúrás 120 millió forintba került.

Sem ivásra, sem fürdésre, sem fűtésre nem alkalmas a Nagycenk határában hátramaradt szénhidrogénnel kevert elegy. Igaz, a kívánt mélységet elérve, jelentős mennyiségű termálvíz tört a felszínre, ám a hozam több hét alatt elapadt. Pedig az előjelek biztatóak voltak, előzetesen hetven százalékos valószínűséggel reménykedhettek a szakemberek, hogy termálvizet rejt a föld.

Hiába fúrtak, víz nincs.
Hiába fúrtak, víz nincs. Fotó: Magasi


Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatón bejelentette: a kutatófúrás során 1893 méteres mélységet értek el, ám megfelelő minőségű és mennyiségű vizet nem lehet kitermelni.

– Fontos kérdésre kaptuk meg a választ, azaz Sopron a fürdőfejlesztését nem alapozhatja a termálvízre – folytatta a vezérigazgató. – Most elő kell vennünk az alternatív terveket és azt kell vizsgálnunk, hogy milyen módon újíthatjuk meg a fürdőnket. A költségekből 100 milliót a város, 20-at pedig a vízmű fedezett. Bízunk abban, hogy a kutat nem kell betemetnünk, és az elegyet más módon még hasznosítani lehet.

Hogy mire? Geotermikus fűtésre. A lé ugyanis 84 Celsius fokos, a mai technikai fejlettségi szinten ebből mintegy 300 kiloWatt energia nyerhető ki. Igaz, a kút a nagycenki erdő mélyén, a lakott területektől messze található. Így jelen állapotban gazdaságosan semmire sem lehet felhasználni.

Soóky Barna, a tervező hozzátette, különféle technológiákkal próbálkoztak, hogy a felszínre hozzák a vizet. Még a búvárszivattyús megoldás sem vált be.

A kivitelező részéről Joó Miklós, az Aquaplusz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, öt hónap telt el a kivitelezés megkezdése óta. Szomorúak, hogy munkájuk nem járt eredménnyel.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. stef 2008. július 30. 09:33
  „Ha megkérdeztek volna néhány 50-60 éves embert, ök elmondták volna, hogy uszkve 30-40 éve kerestek a környéken olajat, akkor jött a hegyköi termálvíz, de mást nem találtak. A 120 mille töredékéért ezt bárki elárulta volna...”
 • 38. kalasz 2008. július 29. 12:55
  „Néhány hozzászólót hihetetlenül elragad a pártpolitika.

  Az ötlet nyilván a vízműtől indult. Hogy ki volt az értelmi szerő, az igazgató, vagy Havas A., az kérdéses. Inkább az utóbbi.
  A polgármester meg bedőlt nekik, gondolta mekkora siker lesz. Elhitették vele, meg a testülettel, hogy nagyok az esélyek. Ami persze nem volt igaz.
  De néhányan azért sokat kerestek a bulin. A szakértő, a kivitelező biztosan, de néhányan jól jártak a vízműnél is úgy gondolom.
  Szegény jegyző nem tudom hogy kerül ide, elmondanág "tárgyilagosság" ?”
 • 37. Öszinte 2008. július 29. 09:28
  „A soproni városvezetésnek éllükön Fodorral, van amire van pénz, azt négy kézzel szórják, van amire pedig nagyon kellene, de pontosan azzal takarékoskodnak. Ennyit a nyiltságról és hozzáértésrükről .Már rég le kellett volna váltani őket.A város visszafejlődik az 1960-as- 1970-es szintre.”
 • 36. soproni 2008. július 29. 09:13
  „Szégyenteljes hogy a város vezetői által elfuserált ügyet a Vízmű igazgatójával próbálják megmagyaráztatni.Ennyit a Fodor és gárdájának nyiltságáról és a városért tenni akakrásáról.Nekik nem számít a közpénz ,szórják ahol tudják.Nem érdekük a város fejelesztése csak a saját mennybemenetelük.”
 • 35. Dilemma 2008. július 28. 10:24
  „kedves soproniak mit gondoltpk ki fogja megfizetnia fúrás árát, mindanyijan soproniak. Úgy hogy a Soproni Vizmű még az idén megemeli 20 -25 Ft-al a víz árát. Remélem nem lesz igazam.”
 • 34. Tárgyilagosság! 2008. július 28. 10:19
  „Dobos Úr, valja be hogy nagyot hibázott. Azt tarjúk demokratikus vezetőnek,aki nem csak eredményekkel büszlélkedik, hanem a munka során elkövetett hibáiról is beszámol az önkormányzatnak
  a várso lakóinak. Nem igyekszik elkendőzni, meg nem történté tenni azokat.”
 • 33. kalasz 2008. július 28. 10:10
  „Mindemfajta pártpolitikától függetlenül, azért meg lehetett volna kérdezni olyan szakértőt is az esélyekről, aki nem érdekelt anyagilag a fúrásban.
  A városvezetés pdig nyilatkozhatna, hogy bocsánat, hibáztunk, nem voltunk elég körültekintőek. Legközelebb alaposabban járunk el. És kész. Az ügy le lenne zárva. Minden további hadoválás a szénhidrogénes elegyről, meg vizsgáljuk még a lehetőségeket, stb, csak tovább ront a helyzeten.
  Érted mondom, nem ellened.”
 • 32. Dilemma! 2008. július 27. 11:37
  „Egy Havas ki mérnőknek tartja magát ekkorát nem hibázhatott, Orbán Viktor írásai helyett ovahatta volNa gróf SzéchenyiI István munkáit a Hitelt, a Stádiumot és Világot, talán vizűgyi képességeit többre kamatozhatta volbna.Nem de! .
  Ezeknek az irásoknak egyikében is szerepelt, hogy Cenken
  vízet ne keres, mert nem fogysz taálni, ahogy a léegnygyobb magyar sem talált. Havas Úr keveset olvas, de még többet felejt
  De nem baj csak 120 millió forintjába kerül nem magának, hanem az adózó sopronikanak. Csak ennyit akartam mondani az üygy kapcsán”
 • 31. Kőszegi 2008. július 27. 11:18
  „Várovezetés, dr.Havas András mérnők be kellene ismerni hogy hibáztam egy riossz vállakozásbhoz adta becses nevét.
  Vesztetteünk.
  Kifizetjük a megalapoztalan vállakozsáunk költségeit a 120 millió forintot és kamatait. Havas Úr így lene tisztességes! nem megbújni korábban a MSZP, később a FIDESZ árnyékába.”
 • 30. Tancs Kaszabell 2008. július 26. 10:11
  „Úgy tűnik ,hogy körbejárták a témát.Egy kívül álló nem érdekelt
  hidrogeológus talán határozottabban ,helyes javaslatot tett volna.
  Az eddigi sikertelen fúrások műszaki adatai alapján 10-15 % -os esély az ország ezen területén nem elegendő.
  Ez be is bizonyosodott.Sajnos!
  A forró elegy hasznosítására talán telepíthető egy technológia./Az eddigi ráfordításaink is visszanyerhetők lesznek/
  A Lővér fürdő megújításához tovább kell keresnünk a megoldást.
  Ez a város érdeke!!”
 • 29. stuncz 2008. július 26. 08:43
  „Ezt nagyon csipem amit egyesek csinálnak itt. Ha nem fúrattak volna óóó mennyi de mennyi lakást fel lehetett volna újítani, megcsinálni az utakat, Cenken valószínüleg Kánaán lett volna, ha nem fúrnak. De akkor ennyi erővel miért építenek autópályákat, völgyhidakat stb. abból az összegből mennyi éhező szájat be lehetett volna tömni...Vagy azt a pénzt eloszthatták volna az emberek között... :-D A 120 millát arra szánták, hogy fúrjanak, és nem arra, hogy máshol költsék el. Arra megvannak a saját források :-)”
 • 28. matriné 2008. július 26. 05:04
  „Azért nincs víz mert én már megittam a csatornából! Ezért nincs.
  Már tudjátok!”
 • 27. fantomas 2008. július 25. 22:14
  „Én örülök annak, hogy nem lett víz. Az ugyanis nagyobb gond lett volna, hiszen nem lehet új fürdő építésére jelenleg uniós pályázatot nyerni. Ki épített volna fürdőt és miből? Hova vezettük volna a vizet, Balfra? Mibe? És egyáltalán ez megoldotta volna a térség turizmusgondjait? A 100 milliót, ha ésszerű turisztikai beruházásra költötték volna, nincs rizikó, kipipáltunk volna egy feladatot és nőtt volna a turizmuspotenciál. Sajnálom, hogy a városvezetés beszállt az álomkergetésbe: ha termálfürdőnk lenne, akkor minden gondunk megoldódik. Sopronnak nem ezt a pályát kell befutnia, remélem most megértették sokan, bár a tanulópénz drága volt.”
 • 26. Dzsóker 2008. július 25. 16:32
  „Kedves EGYNŐ!

  - nem, természetesen lottót ne vegyen a város pénzén a polgármester, meg ne is részvényezzen közpénzen, ez egy másik műfaj, bár erre is volt példa a közelmúltban, lásd: brókerbotrány.
  DE bizonyos beruházási kockázatokat igen is fel kell vállalnia, még akkor is ha ebben benne van a kudarc lehetősége és ezt mondom Walter Dezsőre éppen úgy, mint Fodor Tamásra. Előrébb lenne Sopron, ha a mindenkori polgármesterek többet mertek volna kockáztatni, talán lett volna ami bejön.
  Nem ismerem Havas Andrást közelebbről, de azt nem feltételezem róla, hogy va banque döntést hozott a Te, a Mi pénzünkön. Mi több: a dicsőséget sem hiszem, hogy nagy arccal learatta volna, amennyiben most dől a víz...!
  Persze jól tudom, mi több ez természetes is, hogy az ellenzék most kiabál - ez a dolga, helyesen teszi!
  Nagycenk pedig nem kihátrált, hanem kevesebb pénze volt, ennyit ő valóban nem kockáztathatott, plána abban a polgármesterzűrös időszakban!
  És még valami: hogy jön ide Víg Péter? Ne haljak meg már hülyén! Mert hogy neki ebben sok szerepe nem lehetett, az biztos! Te tudsz valamit a GLOBEX-ről - vele kapcsolatban? Oszd meg velünk...”
 • 25. Csodabimbó 2008. július 25. 10:44
  „A nagycenki önkormányzat bölcs döntést hozott, amikor kihátrált a projektből, pedig az az ő termálfürdőjük lett volna, kétlem ugyanis, h a vizet 12 km-re elszállítják méregdrága csővezetéken.

  Az illetékeseknek ajánlom a PannErgy Nyilvánosan Működő Részvénytársaságot, geotermikus energia kinyerésével is foglalkoznak és a finanszírozást is megoldják, a cég vezetője Bokorovics Balázs mögött nem kis referencia és tudás áll, talán ők még tudnának mit kezdeni azzal a forró eleggyel, ami ott megtaláltatott.”
 • 24. Kóczán Zoltán 2008. július 25. 10:25
  „Tisztelt Fórumozók!
  Az ügy háttere és múltja a következő:
  Néhány éve Gróf Széchényi Mihály próbálkozott, a MOL kúttal szemebeni mezőn. Itt lefuratott kb 1600 m-re, de nem volt semmi eredmény. Nem érték el még a kristályos alapkőzetet de tovább már csak nagy átmérőjű fúróval ( tehát mind az 1600 m-en fel kellett volna bővítenia a furatot) lehettett volna haladni. ( a kristályos alapkőzet az ami a Föld szilárd kérgét alkotja, ami aztán átmegy a folyékony magmába. Tehát ebben víz sincs) Két éve Ágfalván a Vadon Laci próbálkozzott de a kristályos alapkőzet a várt 1500 m helyett 800 körül jelent meg. Sem víz, sem meleg. ( a hőmérséklet 33m-ként egy fokot emelkedik a Kárpát medencében, tehát 2000m körül van 60-70 fokos hőmérséklet)
  A nagycenkiek a Walter féle vezetést is megkeresték az ötletel (a tervező ugyanaz minden esetben)ezúttal a Vizmű, patronálásával. 80 millióról beszéltek, aminek 25-25%-át Soproni Ök. Nagycenki Ök. Vizmű és Vállalkozók adták volna össze. Havas A. azt mondta akkor, (még nem alpolgármesterként, hogy a közösség pénzét ilyen nagy rizikóvall járó befektetésbe nem szabad kockáztatni. Meghívtuk egy szakmai beszélgetésre a soprono geológusokat, akik azt mondták, 10-15% az esély. Az akkori városveezetés nem vállalta, a kockázatot.
  Ez a vezetés 120 millióért, vállalata úgy, hogy az előzményeket ismerte, és Havas András erősen agitált mellette. Miért?
  A Vizmű fizette a számlát, vagyia MI a vizdíjban!
  Van miért gratulálni a tehetséges csapatnak!!!”
 • 23. politika 2008. július 25. 10:02
  „Azt mindig viccesnek találom amikor szocialisták dumálnak értelmetlen pénzkidobásról. Mondják akkor, amikor kormányzati negyedeket terveztetnek százmilliókért értelmetlenül, amikor az elvtársaikat közpénzen bálnavadászkonferenciákra küldözgetik és még sorolhatnám. Nemhogy örülnének, hogy a fúrás terhét a Fidesz magára vállalta annak minden kockázatával és most legalább választ kaptak arra a kérdésre, amit már régóta feszeget mindenki. Ők csak pofáztak annak idején, mint a Walterük a föld alatti vasútról (ha jól emlékszem 4000 milliárdért)”
 • 22. egy kérdés 2008. július 25. 09:43
  „Gróf Széchenyi is majd´ 2 km-re furatott le?”
 • 21. Tárgyialagosság! 2008. július 25. 09:37
  „Kedves Soproniak!
  A cirkusznak vége a városvezetők élükön Havas Andrással rosszul szerepeltek, de az előadás árát az adózó állampolgárok, mindanníijan fizetjük meg, sajnos nem az önkormányzati határozatot feleötlenül megszavazó Fidezs-es képviselők, városvezetők.”
 • 20. Discrusiv 2008. július 25. 09:20
  „A városvezetők pocsékolják a soproni adófizetők pénzést. Talán nem igaz? Ha gróf Széchenyi istván műveit elolvasták volna nem kezdtek volna ebbe a 120 millió forintos vesztességes vállakozásba.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Követhetetlennek tartja a számlázást olvasónk

Sopron - Az áramszolgáltatóra panaszkodik soproni olvasónk. Sövegjártó Béláné szerint hiába fordul… Tovább olvasom