Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Nagycenk: Együtt emlékezett öreg és fiatal

Az ötven éve Nagycenken történt események és következményeik felidézése könnyeket csalt az utódok szemébe.
A polgármesteri hivatal díszterme zsúfolásig megtelt az 1956-os forradalom emlékére rendezett ünnepségen, ahol egy még élő kitüntetett kivételével unokák, testvérek, fiúk vették át a már halott rokonuk nevében az emlékérmeket.

Bene Mihály, Rozmán Tibor, Skvaris Frigyes, Maráz Lajos. Csak pár név azok közül, akik 1956-ban a nyugati határszélen próbáltak tenni egy független, szabad Magyarországért. Az idősebbek mindegyikének személyes élmény is ’56. Pontosan tudják, mikor mi történt a faluban. Mert emlékeznek rá. A már nem élők visszaemlékezéseit hallgatva felelevenedett bennük a múlt, ami nem más, mint személyes történelem.
– Az itt harcolók tette semmivel sem volt kevesebb, mint a pesti utcákon harcolóké. Az évtizedekig ki nem mondott igazság megkeserítette a lelkeket. Méltó lett volna, ha mára elérkezik a teljes tisztánlátás ideje, de ötven év után sem tudunk egy akarattal ünnepelni – mondta ünnepi beszédében Firtl Mátyás parlamenti képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke.

Az emlékérmek átadása előtt Maráz Imre öccsére, Maráz Lajos plébánosra emlékezett, míg Bene László édesapja visszaemlékezéseiből olvasott fel részleteket. Könnybe lábadt a szeme, miközben haladt a sorok között. Még ma is fáj mindaz, ami akkor történt. Az egykori „kölyökkatonákkal", a hazával. Az általános iskolások és a Nagycenki Versmondó Kör műsora is őket idézte. A műsorban Nagy Gáspár költő pár hónapja írt verse is elhangzott, benne a hazához intézett kérdés: „...félszázad kevés volt, hogy fájdalmad kihordjad?"
A Nagycenken átadott emlékérmek talán segítettek az emlékezőknek, hogy a személyes történelmük mérlege egyensúlyt találjon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy nagycenki asztalosüzem

Kiégett egy asztalosüzem Nagycenken. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont több millió… Tovább olvasom