Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Nagycenk egyedül az uniós szervezetben

Magyarországról Nagycenket választották az EU vidéki települések önkormányzati chartájának tagjává a németországi Hepstedtben rendezett konferencián. A helybéliek Nagycenk lendületesebb fejlődését és hírnevének öregbítését remélik a tagságtól.
A nagycenki kastély
Az EU 1989-ben alapított vidéki települések önkormányzati chartája az új tagországok belépése után kibővült: a németországi Hepstedtben rendezett konferencián Magyarországról hivatalosan is taggá választották Nagycenk önkormányzatát. (Ebből az alkalomból Udvardi Imrénével egész oldalas, fényképes riportot közölt a német regionális napilap.) A következő esztendőben az uniós szervezet – elsőként a csatlakozó országok közül – hazánkban, Nagycenken rendezi meg éves összejövetelét.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Nagycenk polgármesterét, Udvardi Imrénét az elmúlt esztendőben külkapcsolati tanácsnokká nevezte ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Udvardi Imréné kezdeményezései kedvező visszhangra leltek a környező osztrák települések körében, így az alsó-ausztriai Lassee-ben is, amely – mint minden uniós ország egy-egy községe – tagja az EU vidéki települések önkormányzati chartájának.

– Lassee polgármestere, Karl Grammanitsch azt a feladatot kapta tavaly az akkor elnöklő luxemburgi Troisvierges polgármesterétől, Lucien Majerus úrtól, hogy a bővítési folyamatokkal párhuzamosan az önkormányzati charta kiszélesítését aktívan segítse elő – mondta Udvardi Imréné. – Így kaptuk mi a megtisztelő felkérést, hogy hazánkat képviseljük abban a testületben, amely a gazdasági, kulturális és szociális együttműködéssel, illetve tapasztalatcserével erősíti a népek közötti szolidaritást és az egységet. A képviselő-testület egyhangúan döntött az indítvány mellett. Reméljük, az uniós szervezet nagycenki látogatására sikerül pályázatok útján a falu arculatát szebbé varázsolni.

A helybéliek hasonló vélekedésüknek adtak hangot. – Mindennek örülök, ami Nagycenk hírét viszi a nagyvilágba. A megtiszteltetés talán együtt jár majd a falu erősödésével is – fogalmazott Simon Pálné kereskedő. – Reméljük, a nemzetközi ismertség kiszélesítésével párhuzamosan talán az idegenforgalom is fellendül – tette hozzá Pál Csaba üvegműves. – Így talán nagyobb lendületet kaphat a község fejlődése.

„ Hazánkat képviseljük abban a testületben, amely a gazdasági, kulturális és szociális együttműködéssel, illetve tapasztalatcserével erősíti a népek közötti szolidaritást és az egységet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klímával a forróság ellen

Változó áron sokféle légkondicionálót kínálnak a piacon. Vársárláskor érdemes többet költeni és… Tovább olvasom