Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nagy vitát kavart a Hosszúbánfalván felállított buszváró

Úgy tűnik, egy kis buszváró körül is nagy vihar alakulhat ki. A háttérben – mint kiderül – különböző érdekek húzódnak meg.
Csak kevesen gondolták volna, hogy egy kis faszerkezetes buszváró épület milyen indulatokat vált ki, milyen kérdéseket indukál. Sopronban, pontosabban Hosszúbánfalván az elmúlt napokban állítottak fel egy új buszvárót, de mielőtt elkészült volna, már a viták kereszttüzébe került (Kisalföld, 2006. augusztus 14., Ajánlat buszmegállóra). Történt ugyanis, hogy a választókörzet önkormányzati képviselője, Varga Gyula közel egymillió forintért állíttatta fel a várót. Ezt kifogásolta Ubrankovics Pál cégtulajdonos, mondván, ő sokkal olcsóbban, mintegy 250 ezer forint plusz áfáért elkészítette volna, nem beszélve arról, hogy erre a polgármester is áldását adta.

650 helyett 250 ezerért

– Még májusban állapodtunk meg Walter Dezső polgármesterrel arról, hogy kettő darab buszvárót készítünk – mondotta Ubrankovics Pál. – Eredetileg 650 ezer forintért vállaltuk volna darabonként, de a polgármester kérésére csökkentettük az árat, egyenként 250 ezer forintra, annak fejében, hogy az egyiket Bánfalva felső buszmegállóban helyezzük el. A másik az Ipar körútra került volna. A polgármester megkérte a városüzemeltetési irodát, hogy készíttesse el velünk az építési engedélyt és bocsássa rendelkezésünkre az ehhez szükséges dokumentumokat. A folyamat elindult, közben értesültem arról, hogy – Varga Gyula önkormányzati képviselő közreműködésével, közel egymillió forintért – más épület kerül a fentebb említett helyre. Én nem a felállított buszvárót kifogásolom, hanem az eljárást, mert az önkormányzat megkeresésére a polgármesterrel állapodtam meg. Ezért nem értem, miként történhetett, hogy sokkal drágábban, ráadásul egy zalai vállalkozótól rendelték meg a buszvárót. Az sem érdektelen, hogy Varga Gyula keresztülhúzta a Walter Dezsővel kötött megállapodást. Megjegyzem, a mi buszvárónk – amelynek alapterülete másfélszer nagyobb a megépültnél – alapozási költsége maximum 100 ezer forint. Az aláírásgyűjtéskor – amelyben a mi családunk is rész vett – csak arról volt szó, hogy fedett váró épüljön, másról nem. Kérdezem: kinek, milyen érdeke fűződött ahhoz, drágábban épüljön meg a buszváró?

Évek óta tervezték

– Egyedül a lakosság érdeke volt a döntő szempont – válaszolta a kérdésre Varga Gyula. – A történetben nincs semmi titkolni való. Bánfalva felsőre már évek óta tervezgettünk egy szép, a környezetbe illő buszvárót. Zalakaros mellett, egy kis településen láttam még 2005-ben olyat, amilyet most felállítottunk. Megkerestem a vállalkozót és megállapodtunk. A város költségvetésében erre valóban egymillió forintot különítettünk el. Ubrankovics Pál ajánlatáról én csak a nyár elején értesültem, de ekkor már eldöntött tény volt, hogy a zalai vállalkozó buszváróját állítjuk fel, amely egyébként nagyobb védettséget biztosít a várakozóknak az Ubrankovics Pálék által tervezettnél. Az egymillió forint tartalmazza a kis épület alapjának az elkészítését is. Egyébként száz-százötvenezer forint megmarad az egymillióból. Arról, hogy ő miben állapodott meg a polgármesterrel, egy egyeztetésen hallottam, de mint már mondottam, ekkor már aláírt szerződéssel rendelkeztünk. Bárki megtekintheti azt a levelet, amelyben 51-en kér ik, hogy olyan buszvárót építsünk, mint a Hajnal téri.
Az ügyben kulcsfigura Walter Dezső polgármester, aki érdeklődésünkre elmondta, valóban tárgyalt Ubrankovics Pállal.

Referencia Bánfalva felsőn

– Volt egy ígéretem, hogy az Ipar körúton felállítunk egy buszvárót – idézte fel a történetet Walter Dezső. – Felhívtam Ubrankovics Pált – ez talán áprilisban volt –, és árajánlatot kértem tőle. P azt mondotta, hogy kettőt készít, az egyiket helyezzük el Bánfalva felsőn, referenciaként. Az csak később derült ki számomra, hogy ő is aláírta azt a levelet, amelyet a bánfalviak juttattak el – még januárban – Varga Gyulához. Ekkor került a költségvetésbe – amelyet februárban fogadtunk el – az az egymillió forint, amelyről szó van. Ezt követően került sor a szerződéskötésre a zalai vállalkozóval. Miután mindez kiderült, azt mondottam, hogy a szerződést – semmilyen szerződést – nem lehet felrúgni. Varga Gyula pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a bánfalviak kérésének megfelelő buszváró épüljön Hosszúbánfalván. Egyébként nincs semmi akadálya, hogy az Ubrankovicsék által tervezett beállókat máshol felállítsák, a megbeszélt 250 ezer forintos áron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetek óta várnak a befejezésre

Sopronban a Lackner utca és a Ferenczy utca kereszteződésénél idén áprilisban indult a körforgalom építése. A nyomvonalak kialakításán túl azonban még ma is számos kiegészítő munka vár befejezésre.
Hiányzik a zebrák kialakítása, a körforgalom belső gyűrűjének rendbetétele, a járdák és a gyalogosok számára kiépített terek térkő
burkolattal való ellátása. Tovább olvasom