Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nagy játék a soproni Kisszínházban

A soproni Kisszínházban ősbemutatót tartottak a hétvégén. Az Ács János rendezte Amese marad című Zalán Tibor-mű páratlan teljesítményt nyújtó előadói igen emlékezetes esettel ajándékozták meg a közönséget.

Mindenkit érintő kérdéskör

Az „Amese marad" torokszorító történet egy törékeny teremtésről, egy ártatlan, ámbár nem is olyan kicsi lányról, aki az „odaát" zajló háborús események miatt került a biztonságot adó, számára mégis idegen világba. Bonyolítja a históriát, hogy szülei meghalnak, így végképp egyedül marad abban a csöpp kis faluban, amelynek lakói már szemet vetettek rá: kinek-kinek önös érdekét szolgálná, ha Amese a fogadott lánya lehetne. Vajon miképpen alakul majd a néma kislány sorsa? Milyen konfliktusok kerülnek felszínre abban a közegben, ahol Amese kapcsán sorra lelepleződnek a kisebb-nagyobb titkok?

A szerző, Zalán Tibor érdeme, hogy ezt a nagyon is emberi, valamilyen szinten mindnyájunkat érintő kérdéskört olyan élvezetes színdarab keretében rajzolta meg, amelyet a harsányság és a vaskos népi humor éppúgy jellemez, mint – okulásunkra – a bölcsesség.
Ács János kitűnő rendezésében epikus előadást láthattunk; olyat, amelynek minden pillanata nem is annyira egy színpadi művel, sokkal inkább magával a mai valósággal szembesít.

Kitűnő szereposztás

A szereposztásról csak felsőfokon szólhatunk: Csonka Hajnalka rebbenő érzékenységgel játszotta azt a félénk, ártatlan, tiszta – és néma – figurát, aki rádöbben: nem tehet semmiről, mégis ő minden probléma okozója. Selmeczi Roland bővérű karakterformálása pedig alighanem az évad egyik legnagyszerűbb alakítása. Róla tömören csak annyit: azt látni kell. A feleségét játszó Varga Szilvia is remekül mintázza azt a saját gyermek után (is) áhítozó falusi fehérnépet, aki belenyugvó szeretettel eltűri és elszenvedi férje minden cselekedetét.

Felsőfokon

Bregyán Pétert szintén csak dicsérhetjük, szerepe szerint olyan féltő atyai jóindulattal és felelősséggel viszonyul a rábízott teremtéshez. Ugyancsak felsőfok illeti Kovács Nórát az alkoholista szentfazék – szinte megtévesztően jó – eljátszásáért. Pompás alakítás a kiemelkedésről ábrándozó falusi traktorosé, Varga Gáboré, és semmiképpen sem feledkezhetünk meg a gyűrűs menyasszonyt színpadra állító Szabó Juditról sem. P egy gondolkodó – ugyanakkor az ösztöneire is hagyatkozó – falusi kislányt állít elénk, aki a maga egyszerű észjárásával igen komoly igazságokra jön rá. Összegzésképpen elmondhatjuk, nagy játéknak lehettünk szemtanúi a Kisszínházban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráguló külföldi diploma

A következő félévtől már a magyar diákok is fizetnek tandíjat az uniós országok főiskoláin,… Tovább olvasom