Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Nagy igény van az átképzésekre

Kampányidőszakok visszatérő témája, hogy nőtt-e a munkanélküliség vagy csökkent.

Sopronban minimális a növekedés, de pályaorientációs tréningek és tanfolyamok segítik az álláskeresők átképzését.
– A megyei munkaügyi központ soproni kirendeltségéhez Sopronon kívül további 37 település tartozik. 2005-ben 1574 fő álláskeresőt tartottunk nyilván – tudtuk meg Török Zoltántól, a megyei központ szakmai igazgatóhelyettesétől. – Az adat az előző évekhez képest minimális növekedést mutat, de ennek gyakorlati okai vannak. Például megszűnt a sorkatonai szolgálat, kitolódott a nyugdíjkorhatár, ezen tényezőkkel egyenes arányban nőtt az álláskeresők száma is. Ezenkívül 2004 februárjában a soproni kirendeltséghez hat település került a kapuvári körzetből, havonta ez is 140–150-nel több regisztráltat jelent. Az álláskeresők közel harminc százaléka legfeljebb általános iskolát végzett. A szakmunkások szintén csaknem egyharmadot tesznek ki, ugyanúgy, ahogy a középiskolai érettségivel rendelkezők. A diplomások a maradék 7–8 százalékot képviselik. A pályakezdő álláskeresőknél lényegesen alacsonyabb az általános iskolai végzettségűek és magasabb a diplomások aránya. Az érettségivel rendelkezők száma is magasabb. A munkanélküliek mintegy harmada tartozik a 45 év feletti korosztályba, és közülük minden negyedik-ötödik személynek valamilyen egészségügyi problémája is van.

„A kirendeltség illetékességi területén legkedvezőbb a helyzet Sopron és térségében, a legkedvezőtlenebb pedig Iván körzetében." (Török Zoltán)

– Sopronban és környékén is nagy igény mutatkozik munkaerő-piaci képzéseinkre, amelyek keretében a német és az angol nyelv alapjaival ismerkedhetnek meg; felkészülhetnek a számítástechnikai ECDL-vizsgára, de tartunk személy- és vagyonőr, gyermek és ifjúsági felügyelő, kereskedő-vállalkozó, szerszámkészítő, kéz- és lábápoló, műkörömépítő, szociális gondozó, valamint egyes építőipari szakmákra irányuló tanfolyamokat is – folytatta az igazgatóhelyettes. – Pályaorientációs, valamint készség- és képességfejlesztő tréning szintén segíti az elhelyezkedni szándékozókat. Álláskeresési technikák oktatására márciustól minden hónapban számíthatnak a munkakeresők.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üdülőkörzet jöhet létre

Lezárult egy fejezet a fertőrákosi Virágosmajor életében, azután, hogy a tulajdonos megszüntette az… Tovább olvasom