Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nagy ár a hirdetésért

A rendőrség nem állapított meg bűncselekményt, a sértettek a gyanútlanságukra fizettek rá. Aláírtak egy megbízási szerződést anélkül, hogy szóról szóra elolvasták volna a megállapodást. Igaz, a szerződés hosszú volt, ráadásul angol nyelvű...
A régiónkban lévő cégeket, vállalkozókat már a kilencvenes évek végén megkörnyékezték egy svájci cég üzletkötői, akik kiváló hirdetési lehetőségeket kínáltak kiadványokban és interneten egyaránt. 2000-ben és 2001-ben már konkrét üzletek is köttettek. Bár a megbízók azóta állítják, hogy nem is akartak hirdetni, aláírásuk és pecsétjük szerepel az iratokon. A rendőrség megállapítása szerint az üzletemberek úgy írták alá az iratokat, hogy nem olvasták el az angol nyelven íródott szerződést. A károsultak talán meg is feledkeztek volna a pecsétes papírokról, ha a svájci cég nem kezdte volna küldeni a felszólításokat, amelyekben arról is értesíti „partnereit", hogy behajtó érkezésére is számíthatnak. Emiatt Sopron környékén hét vállalkozás tett feljelentést a rendőrségen, de a károsultak száma ennél sokkal magasabb. Vannak, akiktől milliós nagyságrendű tartozást követelnek.

A kiadványok megjelentek

A Soproni Rendőrkapitányság csalás vétségének alapos gyanúja miatt tavaly meg is indította a nyomozást, ám azt a napokban megszüntette. Kiss Imréné őrnagy, a megyei főkapitányság sajtóreferense elmondta, az eljárás során olyan adatot vagy tényt nem lehetett beszerezni, amely kétséget kizáróan alátámasztaná a szándékos megtévesztést. A svájci cég teljesítette a megbízatásokat, a hirdetések annak rendje-módja szerint megjelentek, a kiadványok megérkeztek.

Az ügyvéd szerint megtévesztés

A feljelentést tett soproni és környékbeli sértettek jogi képviselője, dr. Bihariné dr. Csánk Júlia nem ért egyet a nyomozás megszüntetésével, álláspontja szerint a csalást bűnszövetkezetben követték el. Ügyfelei két módon jártak pórul. Az egyik esetben hajlandók voltak üzletet kötni, ám a szóbeli tájékoztatás nem arról szólt, amit végül aláírtak. A rászedés másik esetében a vállalkozók egyáltalán nem akartak szerződni, csupán a vevőlátogatás megtörténtét igazolták aláírásukkal – hitték, de szerződést írattak velük alá.

„ Azt hittem, nem fontos"

– Öreg fejemmel jól megkaptam – mondja bosszankodva Czibula Miklós, a Program Kft. vezetője, aki egyike a számos károsultnak. – Egyszeri, ingyenes megjelenés ajánlatával kerestek meg, de a második hirdetésért már fizetni kell. Mondtam, hogy köszönettel elfogadjuk az ingyenes megjelenést, de többre nincs szükségünk. Emlékszem, siettem, mikor aláírásra került a sor. Pedig láttam is az angol szöveget, de gondoltam, nem lehet olyan fontos. Tévedtem – ismeri el Czibula Miklós, aki később feljelentést is tett a rendőrségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a sopronkőhidai börtön és fegyház

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújítása újabb szakaszába lépett. A leromlott épület miatt a… Tovább olvasom