Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nádgazdaság Rt.: Elhalasztott a privatizáció

Az ÁPV Rt. egy hónappal elhalasztotta a Fertő-tavi Nádgazdaság Rt. privatizációjáról szóló döntést.

Továbbra sincs döntés arról, hogy eladják vagy sem a Fertő-tavi Nádgazdaság Rt.-t. Az ÁPV Rt. ugyanis harminc nappal meghosszabbította a határidőt, így várhatóan január elején hirdetnek eredményt. Információnk szerint azonban akár már a jövő heti, csütörtöki igazgatósági ülésen is szóba kerülhet a téma. A többszöri halasztás elővetítheti: akár le is állhat a társaság magánosítása. A nádgazdaság eladását már a pályázat megjelenését követően viták övezték. Tény: a részvénytársaság fejlesztéséhez százmillió forintos nagyságrendű összeg kellene. Egy tőkeerős befektető ezt felvállalhatja.

Feltéve, ha a vásárlással nem a piacszerzés a cél, ugyanis a Fertő-tavi Nádgazdaság Rt. az utolsó állami kézben lévő nádgazdálkodással foglalkozó vállalat.

Mint azt Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója a Kisalföldnek elmondta, a privatizáció megkezdése előtt részletes jogi felmérés készült, amely tisztázta a társaság helyzetét. Igaz, időközben a cég, valamint a vízügyi igazgatóság egymástól függetlenül bírósági keresetet nyújtott be a megyei bíróságra. Tehát jelentősen megváltozott az eredeti jogi környezet. Ezzel kapcsolatban Oravecz Péter megjegyezte, az eladó és a vevő érdeke is, hogy nyomon kövesse a nádgazdaság rt. sorsát.
– A folyamatban lévő perekben születő jogerős bírósági döntés persze befolyásolhatja a cég sorsát, az ÁPV Rt. igazgatósága a döntéskor rendelkezésre álló tények ismeretében hozza meg határozatát – folytatta a szóvivő. – Bizonyos, hogy a nádgazdaság rt.-t érintő jogok és kötelezettségek az új tulajdonost is megilletik. Az agrár-környzetvédelmi támogatás megítélése a megyei vidékfejlesztési hivatalra tartozik. A magánosítást követően az új tulajdonost illetik ezek az uniós, illetve az állami pénzek. Természetesen a jövőben is a környezetvédelmi hatóság adja ki a nádaratási engedélyt. A Fertő-tavi nádasok legnagyobb része jelenleg is természetvédelmi oltalom alatt áll: hatósági engedéllyel folyt, illetve folyik nádaratás.

Merkei Attila, a Nádgazdaság rt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hivatalosan semmilyen értesítést nem kapott a cég sorságról, illetve a magánosításról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítség a rászorulóknak

A nép ügyvédje Sopronban következő alkalommal január második hetében fogadja az érdeklődőket. Tovább olvasom