Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Nádaratás a Fertőn

Javában tart a nádaratás a Fertőn. Márciusig a kijelölt területről 3 millió kévét vágnak le a gépek.
A Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. szakemberei szerint a nád minősége jó. Csípős hideg fogadta tegnap délelőtt a fertőrákosi strand közelében dolgozó nádaratókat, akik akkor is „kifutnak a gépekkel a végeláthatatlan nádasba, ha esik vagy fagy. Reggeltől estig dolgoznak.

– A nád minősége jó, a vízállás magas, ezért a jövő év márciusáig minden bizonnyal learatjuk a tervezett hárommillió kévét – mondta dr. Merkei Attila, az rt. vezérigazgatója. – Fertőrákos térségében öt, Hegykőn két szejga (nádarató gép) dolgozik. A tó nádrengetege összesen 6400 hektár. A learatandó részt minden évben a nemzeti park jelöli ki, mert messzemenően figyelembe kell venni a természetvédelmi szempontokat, hozzájárulva a vízminőség javításához.

Míg beszélgettünk, fordultak a náddal megrakott szejgák. Egy-egy gépen öten dolgoztak. A munkásoknak nincs sok idejük, de azért egyikük megjegyezte: „A nád visszaüt, ha nem jól fogjuk meg. Az a legrosszabb, mert könnyen megsértheti az ember kezét."

Mint megtudtuk, idén a nádgazdaság minden erejét a Fertő tóra összpontosítja, ezért sem az Alföldön, sem pedig a Balatonnál nem vállal bérmunkát. Jelenleg nyolcvanan dolgoznak a cégnél, amely 2003-ban 160 millió forintos veszteséggel zárt.

– Az elképzelések szerint 2004-ben az ÁPV Rt.-től átkerültünk volna a környezetvédelmi minisztériumhoz, de a hiány miatt egyelőre maradtunk a vagyonkezelőnél – folytatta a vezérigazgató már az autóban, ahová a hideg elől menekültünk. – Két év haladékot kaptunk, hogy rendezzük sorainkat. Átalakítottuk a céget, ezzel nyertünk 80 milliót, a többit uniós (pályázati) forrásokból pótoljuk, mert minden egyes állami forinthoz négyet tesz hozzá az Európai Unió. A környezetvédelmi szempontok betartása ugyanis veszteséget okoz az rt.-nek. Saját bevételeink ma már fedezik a cég működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benkő Sopronban koncertezik

A legendás Omega együttes hírneves billentyűse Benkő László Sopronban koncertezik. Tovább olvasom