Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Mystery Gang Sopronban: rockabilly őrület - Interjú, fotók!

Az együttes olyan városok, mint New York, Párizs vagy London után újra eljött Sopronba is. A nyugatmagyar.hu Egri Péter énekes-gitárossal beszélgetett.

Jimmy Hendrix, Tina Turner - csak két név azon sztárok közül, akik a londoni Clapham Grand színpadán álltak, s ahol a Mystery Gang is felléphetett nagyszámú közönsége előtt.

Az együttes pénteken a Sopron Hangárba hozta el a rockabilly őrületet; a nyugatmagyar.hu Egri Péter énekes-gitárossal beszélgetett.

- Több világvárosban koncerteztünk 2010 nyarától, gyerekkori álmunk vált valóra azzal, hogy az Egyesült Államokba is eljutottunk. Európában pedig fantasztikus volt London, hihetetlen érzés a Clapham Grand színpadán állni, s hallani, hogy a mi számainkat énekli a közönség. Párizsban úgy fogadtak minket, - plakátokkal, poszterekkel- hogy nem titok, meg is könnyeztük. Budapesten nagyon jó érzés volt látni a szabadtéri koncertünkön azokat az embereket, akik a népszerű tehetségkutatók idején is eljöttek, s a sok rajongót, akikkel mi szeretettük meg azt, amit eleinte ˝Mystery Gang stílusnak˝ neveztünk. A legjobb, hogy akármerre jártunk, nem skatulyázták be az együttest. Nem azt mondták, hogy nosztalgia zenekar vagyunk, hanem ez a MYSTERY GANG.

Mystery Gang koncert - Hangár. Fotók: Élő Gergő

- Különbözik valamiben a magyar és a külföldi közönség?
- Talán csak színben. Úgy értem, ha lenéztünk a színpadról, láthattunk négereket, ázsiaiakat, mexikóiakat. A közönségünk 70-80 százalékát lányok alkotják, így nem maradhatnak észrevétlenek a formás, kerek popsik, s az sem, hogy mennyire jól ráéreztek - akár öltözékükben is - a rockabilly stílusra. Néhány lány egyenesen olyan volt, mintha Lady Gaga vagy épp Beyoncé klipjéből lépett volna ki. Egyébként az első két-három szám után már teljesen mindegy, hogy a Clapham Grandban, vagy a Sopron Hangárban játszol, a zene ugyanaz, s a közönséggel együtt is ugyanaz a cél.

- Első kislemezetek egy japáni kiadó gondozásában jelent meg. Miért, hogyan alakult így?
- 2000-ben volt az első olyan ˝megmozdulásunk˝, amikor szétküldtük a dalainkat a nagyvilágba, s mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptunk. A magyar kiadók ˝elájultak˝ a koncertjeinken, majd közölték: ilyen zenét nem tudnak kiadni. Végül egy japáni kiadó jelentette meg, majd az első nagylemezünk már egy angol kiadó eladási listáját vezette 12 héten keresztül.

Tíz évvel az első nagylemez után most olyan albummal készülünk, amely magyar kiadó gondozásában jelenik, s amelyen japánul, oroszul, németül, angolul, spanyolul, magyarul egy a lényeg: ˝Dobban a szív˝. Ez az új dalunk címe. Pár héten belül videoklipet is láthat a közönség, március 20-án forgatunk, sok csinos rajongó lánnyal együtt, akik jelentkeztek a felvételre.

˝Mindenki vágyik arra, hogy az első legyen abban, amit szeret. Mi nem csak azok akarunk lenni, hanem az első, másodikak és harmadikak is egyszerre.˝
Egri Péter
- Nem ismeretlen számodra a kamerák világa, a Made in Hungária filmben Brennert alakítod.
- Először tanácsadónak kértek fel, tudták, erősen kötődök az ötvenes-, hatvanas évek kultúrájához. Az eredeti forgatókönyvben Brenner karaktere nem is szerepelt, de annyira markánsnak találták a figurámat, hogy pár nap alatt megteremtődött. Nagy álom valósult meg a forgatással.

- Magyarországon egyedüli a népszerűségetek a rockabilly stílusban, nagykövetként is aposztrofálják a Mystery Ganget.
- Biztosan személyfüggő, hogy kit mennyire fogad el a közönség. Nekünk szerencsénk van, érezhető a felénk irányuló szeretet. Sok zenekar kezdett el a nyomunkban játszani, ám azt látjuk, egyikük sem arat osztatlan sikereket ebben a műfajban.

Az előadóművészetben fontos, ha kiáll egy férfi a pódiumra, akkor azt úgy tegye, hogy a férfiak azonnal mellé álljanak, a nők pedig beleszeressenek. A filmekben is minden főhőssel így van. Ha kicsit is érezhető a kétkedés, ott eldől a dolog.

Paszinger Zoltán, Egri Péter, Tamási László
Paszinger Zoltán, Egri Péter, Tamási László

- A beszélgetés elején említetted a tehetségkutató műsorokat, milyen véleménnyel vagy róluk?
- Rossz dolog, ha olyan emberek próbálnak belenyúlni a zenébe, akik nem is értenek az egészhez. A ˝sztároknak˝ egyik nap még fogalmuk sincs arról, mit akarnak, másik nap már a színpadon állnak. Fejetlenség. Volt olyan, hogy egy tehetségkutató nyertese előtt játszottunk. Mi még javában dedikáltunk, amikor ő már énekelt a színpadon, próbált kapcsolatba lépni a közönséggel. Ez a szakma egy ˝k..va szakma˝, az számít, mit produkálsz az utcán.

- A koncertek után hogyan zajlik a levezetés?
- Nem olyanok vagyunk, akik beülnek a kocsmába, vagy a fellépések után hajnalig duhajkodnak. A dedikálások, fényképezések után beülünk a buszba, s megyünk haza. Hétköznap én szinte elzárva a külvilágtól, az elefántcsonttornyomban élek. Amikor nem a zene tölti ki minden időmet, akkor filmeket nézek, gyűjtöm a magyar film aranykorának remekeit. Szép lakásom van Budapesten, jól érzem magam itt.

Annyiszor megtehettük volna, hogy londoni magyarok legyünk. Nem akartuk, mert abban bízunk, a 21. században már nem számít, hogy hol, melyik városban vagy. Mi itthonról szeretnénk további sikereket elérni. A jövőben még nagyon sok tervünk van, a koncertek a látványvilágát is erősíteni fogjuk.

Zárásként annyit mondanék, sokan azt hiszik, hogy egyszerű sikertörténet a miénk. Ez nem így van. Rengeteg munka áll az együttes mögött. Míg egy tanár vagy egy jogász 26-28 évesen már karriert építhet, én 35 évesen értem el azt, amiről 13 éves koromban kissrácként álmodoztam.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2011. március 05. 22:04
    „A képet elnézve inkább nem mondok semmit. Önmagáért beszél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld út a kőfejtőprojektnek

Négy igen és három nem született a szócsatákkal tarkított fertőrákosi képviselő-testületi ülésen… Tovább olvasom