Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Múzeum lehet a régi iskolából Undon

Régi eszközöket, leveleket, fotókat, a múlt emlékeit gyűjtik össze Undon. Az önkormányzat, a faluszépítő és a horvát egyesület nemzetiségi kiállítást tervez a régi iskolában. Évtizedes tervük válik valóra.

Helytörténeti gyűjteménye lesz Undnak, a faluban most igazán érdemes még egyszer átkutatni a pincéket és padlásokat, hogy igazi, saját kis múzeumuk lehessen az undiaknak.

– Nagyon régi tervünk egy horvát tájház létrehozása, ha lesznek erre pályázati lehetőségeink, meg is fogjuk valósítani. Addig is a régi iskolában rendezünk be két tantermet, így hozunk létre egy helytörténeti kiállítást – mondja a polgármester, Guzmits Ferenc. A faluszépítő egyesülettel és az Undi Horvát Egyesülettel közösen szeretnék a fiatalabb generációknak, a falu vendégeinek és a nemzetiség iránt érdeklődőknek megmutatni, hogyan éltek a nyugati határszél mellett évszázadokon át az undi horvátok.

– Eredetileg a valamikori kántorlakásba terveztük a gyűjteményt, de pénz hiányában inkább a régi iskolaépületben, a volt orvosi rendelő helyén tudnánk helyet biztosítani a kiállításnak. A két szoba közül az egyik XIX. századi korhű belső kialakítást kapna. A másik szobában vitrineket helyeznénk el és Und történetének dokumentációit őriznénk bennük – beszélt terveikről Guzmits Ferenc.

Und, bár apró, 360 lelkes község, híres nemzetiségi kultúrája ápolásáról, a hagyományőrzésről. Néptánccsoportjuk, tamburazenekaruk a határokon kívül is elismert. Az idén már bemutatásra szánt gyűjteményükhöz még várják a helyiek segítségét, régi használati tárgyakat, fotókat, leveleket.

Undon sem egyszerű idén az élet, az önkormányzat kevesebből
gazdálkodhat, mint a korábbi években.


– Tavaly pályázati forrásaink is voltak, idén a tartalékok felélésével sem biztos, hogy kihúzzuk az év végéig. Költségvetésünk főösszege 21 millió forint, ebből máris lejön a közös hivatalhoz szükséges négymillió. Alapvetően optimista ember vagyok, de idén elszomorítanak a számok – mondta el Guzmits Ferenc.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esők után rendre úszik az Ónodi utca

Bokáig ér egy-egy csapadékosabb időszak után a víz az Ónodi utcában – panaszolta olvasónk,… Tovább olvasom