Kisalföld logö

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 0°C | 6°C

Művészeti napok Nagycenken

Gazdag képzőművészeti és zenei élményt kínál a XII. nagycenki művészeti napok szombaton nyíló eseménysorozata a Széchenyi István Emlékmúzeumban - mondta a szervező Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány elnöke kedden az MTI-nek.

Meizl Valéria hozzátette: a helyszínválasztással segíteni kívánják Széchenyi István emlékének, szellemiségének ébren tartását.
A rendezvénysorozatot megnyitó kiállításának középpontjába is Széchenyi István személyiségét állítja Madarassy István szobrászművész. Az MTI érdeklődésére a művész elárulta, hogy az érdeklődők láthatják "a legnagyobb magyar" emlékére a közelmúltban készült kisplasztikáját is. A tárlat idejére a kiállítóteremben kap helyet Széchenyi-szobra is, amely a nagycenki emlékmúzeum auláját díszíti.

Először láthatja a magyar közönség a szardíniai kiállítására készült Tenger című, nagyméretű vörösréz-lemez képét, amelyet oxidációs eljárással színezett. Nagycenki tárlatának anyagát európai utazásait megörökítő rajzok egészítik ki - tette hozzá.

A koncertek sora a kiállítás megnyitóját követően a Spengler Trió előadásával veszi kezdetét. A Spengler hármas ikrek hatéves koruk óta zenélnek együtt, ma már a Bartók Béla Konzervatórium diákjai. Egyebek mellett Mozart-, Paganini- és Dvorák-hármasokat szólaltatnak meg.
A tizennégy évvel ezelőtt alakult Ewald Rézfúvós Kvintett XV-XVI. századi madrigálokat és preklasszikus zenéket játszik augusztus 4-én a kastélyszálló különtermében. Két nappal később az Akadémia Vonósnégyes ad hangversenyt a múzeumban. Koncertjükön Sosztakovics- és Brahms-kvartetteket hallhat a zeneszerető közönség.

Az augusztus 7-iki zárókoncerten Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, valamint Környei Zsófia hegedűművész játszik az Akadémia Vonósnégyes közreműködésével. Megszólaltatják egyebek között Liszt Ferenc Magyar történelmi arcképek sorozatából azt a zeneművet, amelyet Széchenyi István szellemi nagysága ihletett.

A közreműködő zenészek döntően fiatalok, mivel a Sonare alapítvány programjaival elsősorban a fiatal tehetségeknek kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani - hangsúlyozta az alapítvány elnöke, hozzátéve: a művészeti napok programja a művészek felajánlásának köszönhetően valósulhat meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javulnak a bölcsődei gondozás feltételei Sopronban

Javulnak a bölcsődei gondozás feltételei Sopronban: Az egyik érintett intézmény 24 férőhellyel, két… Tovább olvasom