Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Munkaszünet Ausztriában 2017-ben - Piros betűk az osztrák naptárakban

Munkaszünet Ausztriában 2017-ben - Piros betűk az osztrák naptárakban
A hivatalos állami és egyházi ünnepnapok és egyben munkaszüneti napok Ausztriában 2017-ben.
Olvasóink kérésére szakértőink segítségével összegyűjtöttük az ausztriai ünnepnapokat. Ez nemcsak a munkavállalóknak lehet hasznos, hanem azoknak is, akik átjárnak a hazánk nyugati szomszédságában lévő országba például vásárolni, kirándulni vagy sportolni.

A hivatalos állami és egyházi ünnepnapok és egyben munkaszüneti napok Ausztriában 2017-ben:

Újév – január 1., vasárnap
Vízkereszt – január 6., péntek
Húsvéthétfő – április 17., hétfő
A munka ünnepe – május 1., hétfő
Krisztus mennybemenetele – május 25., csütörtök
Pünkösdhétfő – június 5., hétfő
Úr napja – június 15., csütörtök
Nagyboldogasszony – augusztus 15., kedd
Nemzeti ünnep – október 26., csütörtök
Mindenszentek – november 1., szerda
Mária fogantatása – december 8., péntek
Karácsony első napja – december 25., hétfő
Karácsony második napja – december 26., kedd.

Szenteste napja, december 24-e és december 31-e, az év utolsó napja, amikor a szilvesztert ünnepeljük, Ausztriában sem munkaszüneti nap, de ezek idén amúgy is vasárnapra esnek. A gyakorlatban – ugyanúgy, mint hazánkban – dolgoznak ilyenkor bizonyos szakágakban az emberek, de sok helyen leállások vannak, éppúgy, mint nálunk. A szolgáltatást nyújtó és a kereskedelmi cégek általában délután kettőig tartanak ilyenkor nyitva.
Vannak Ausztriában úgynevezett ablaknapok. Ezek azok a munkanapok, amelyeket hozzácsatolnak egy-egy ünnepnaphoz, ha az keddre vagy csütörtökre esik. Eltérően a magyar gyakorlattól, ezeket Ausztriában nem kell ledolgozni előtte vagy utána egy-egy szombaton, de általában előre bejelentik, hogy melyik ünnephez csatolnak ilyet. S jó tudni, hogy egyházanként és tartományonként lehetnek még a felsoroltakon kívül más ünnepnapok is.
Az evangélikus egyház ünnepe nagypéntek, ami idén április 14-re esik. Burgenlandban pedig november 11-én meg szokták tartani Szent Márton ünnepét, Alsó-Ausztriában november 15-én Szent Lipót ünnepét. Egyéb ünneplésre okot adó különleges napnak számít az osztrákoknál is a Valentin-nap (február 14., kedd), az apák (május 7., vasárnap és június 11., vasárnap) és az anyák napja (május 14., vasárnap), sőt, az állatok napja (október 4., szerda) és a halloween is (október 31., kedd).
A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Andesz 2006 Bt. (www.osztrakmagyarugyek.hu), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött Sopronkövesdnél a 84-es főúton - egy sérült

Tovább olvasom